Articles

Crítica

TOCAR DE PEUS A TERRA

Potser el que ens falta és una làmpada que ens faci companyia en el llibre estrany que és el món

“Quan la làmpada ens fa / com­pa­nyia i el món / és un lli­bre estranyc­tual, emoció, inqui­e­tud i consciència.”

Skolj­den, de Ponç Pons.

Fa poc més d’un any, la can­tant menor­quina Rita Bar­ber va pre­sen­tar un del seus dar­rers tre­balls, inti­tu­lat Par­dals al cap. Es tracta d’un espec­ta­cle líric en què porta a escena ver­sos de poe­tes i poe­tes­ses de Menorca que ha musi­cat. Tenir par­dals al cap vol dir il·lusi­o­nar-se fàcil­ment o som­niar des­pert. Curi­o­sa­ment, l’antònim d’aquesta frase feta és “tocar de peus a terra”. Tan­ma­teix, ¿no es poden tenir par­dals al cap i al mateix temps tocar de peus a terra; il·lusi­o­nar-se fàcil­ment però sense dei­xar de veure la rea­li­tat de les coses i ser-ne cons­ci­ents? Rein­ter­pre­tant els ver­sos de Ponç Pons amb què ini­ciat aquest arti­cle, un dels poe­tes que Bar­ber ha musi­cat, pot­ser el que ens falta és una làmpada que ens faci com­pa­nyia en el lli­bre estrany que és el món.

Els dos lli­bres de què vull par­lar aquest mes poden ser part d’aquesta làmpada per fer menys estrany el món. D’una banda, Les plan­tes en l’obra de Jacint Ver­da­guer ens ofe­reix una visió botànica i alhora lírica, rea­lista i al mateix temps per som­niar des­perts, a través d’una selecció de tex­tos i fit­xes a cura de la doc­tora en farmàcia i pro­fes­sora de botànica a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona M. Carme Bar­celó i Martí. Bar­celó ha rebus­cat entre els tex­tos de l’icònic poeta català de la Renai­xença els ele­ments botànics que hi sur­ten, n’ha trans­crit el frag­ment líric i, al cos­tat, hi ha incor­po­rat la fitxa científica. Per exem­ple, al “Cant II. Flor­de­neu”, de Canigó, Ver­da­guer ens diu “Bedolls llus­tro­sos, faigs i avets l’ombre­gen, / l’enca­ti­fen cer­full i gen­ci­ana, / i les roses alpi­nes entre líquens / la ver­me­llor ense­nyen de ses gal­tes.” I al cos­tat, la fitxa tècnica ens remarca que el nom científic de la rosa alpina és Rosa pen­du­lina, que també se’n pot dir gar­dana o gra­ta­cul, que es pot tro­bar als bos­cos de pi negre i als mato­llars sub­al­pins, i que l’època de flo­ració és al juny i juliol. Una des­cripció tècnica que, en totes les plan­tes que esmenta, més de tres-cen­tes espècies, va acom­pa­nyada d’una magnífica foto­gra­fia en color. Som­niar a través de la poe­sia i la lírica de Ver­da­guer tocant de peus a terra amb les dades científiques que aporta Bar­celó.

El segon lli­bre que vull comen­tar té un títol prou eloqüent: Par­dals al cap. L’autor, l’ornitòleg i escrip­tor polonès Sta­nis­law Lubi­enski, sent una fas­ci­nació immensa pels ocells i la trans­met en totes i cadas­cuna de les fra­ses del seu lli­bre. Ens aporta apunts d’història, de música, de pin­tura, de cinema i de política, entre d’altres, vin­cu­lats sem­pre al món de les aus. S’esplaia, per exem­ple, en l’emblemàtica pel·lícula de Hitch­cock, en com algu­nes per­so­nes tan­ca­des en camps de pre­so­ners obser­ven les aus com a símbol alli­be­ra­dor que els per­met som­niar sense dei­xar de tenir els peus a terra i en el que con­si­dera que és la veri­ta­ble història que s’amaga rere l’autèntic James Bond. Un altre exem­ple enllu­er­na­dor de com els par­dals del cap poden coe­xis­tir amb tocar de peus a terra.

Les plantes en l’obra de Jacint Verdaguer Autora: M. Carme Barceló i Martí Editorial: Edicions de la Universitat de Barcelona Pàgines: 414 Preu: 32 euros
Pardals al cap Autor: Stanislaw Lubienski Editorial: Cossetània Pàgines: 192 Preu: 15,10 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor