Lletres

Crítica

Un breviari sobre la llarga lluita

Les confluències, les unions, el desig de transformar la societat, però també les incomprensions i les lluites internes són repassades dins un volum ben necessari per a les noves lleves de joves, llibertaris o no

Des del 2000 quan va ser guar­do­nat amb el premi Ciu­tat de Bar­ce­lona d’història per un lli­bre sobre l’Ate­neu Enci­clopèdic Popu­lar, Fer­ran Aisa (Bar­ce­lona, 1948) ha des­ple­gat una obra assagística intensa i ha esde­vin­gut un dels his­to­ri­a­dors més pro­li­xos del nos­tre pano­rama. Antic mili­tant de la CNT durant el període de la Tran­sició, Fer­ran –al cos­tat del seu germà Manel– van des­per­tar i man­te­nir l’Ate­neu, el van sal­var de tota mena de vicis­si­tuds –fins i tot un incendi– i el van con­so­li­dar com un dels espais de reflexió sobre movi­ment lli­ber­tari, repu­bli­ca­nisme i tota mena de saraus poètics.

Seria impos­si­ble citar les seves obres en aques­tes línies perquè no hi cabrien, però Aisa sem­pre té nous pro­jec­tes, com el que acaba de pre­sen­tar Lo Dia­ble Gros: L’anar­quisme con­tra la dic­ta­dura fran­quista (1939-1975). Mal­grat les seves 450 pàgines es tracta d’un bre­vi­ari, que recull l’acti­vi­tat del poderós sin­di­cat del pri­mers qua­ranta anys del segle XX quan ha d’assu­mir l’exili, l’intent de sobre­viure al dic­ta­dor, les tendències de l’exili i la repressió ful­mi­nant amb l’afu­se­lla­ment immi­nent de tots els líders dels comitès que que­ien en mans de la poli­cia. El defecte del volum és també la seva prin­ci­pal vir­tut, la bre­ve­tat. Aisa ens diu de bon començament que la seva apro­xi­mació “se cen­tra en la història de la CNT i del movi­ment lli­ber­tari tant a l’exili com a l’inte­rior de la Península, però va més enllà en incor­po­rar en la mateixa història els guer­ri­llers, els grups autònoms, els movi­ments obrers emer­gents i els movi­ments cul­tu­rals.

L’assaig arrenca amb la der­rota mili­tar, política, social i cul­tu­ral de la República i avança pels anys de l’exili amb la tragèdia dels camps de con­cen­tració a França i nord d’Àfrica, els camps d’exter­mini nazis, els vai­xells rumb a Amèrica, la Segona Guerra Mun­dial i la frus­trant reacció ali­ada després de la der­rota ale­ma­nya, la Resistència, la reor­ga­nit­zació del movi­ment, les escis­si­ons, la col·labo­ració amb els repu­bli­cans a l’exili, les reu­ni­fi­ca­ci­ons i les pre­sons fran­quis­tes. La mateixa experiència d’Aisa, que va conèixer molts mili­tants que tor­na­ven de l’exili –fins i tot fami­li­ars del seu barri xino natal– i que ha tin­gut accés a infi­ni­tat de docu­ments li per­met reco­llir “aspi­ra­ci­ons, vicis­si­tuds i espe­ran­ces” tant dels exi­li­ats com dels mili­tants que es van que­dar a Espa­nya, tant de la mateixa orga­nit­zació cen­tral com dels grups específics a la clan­des­ti­ni­tat, els maquis, els grups late­rals, el món cul­tu­ral, l’extra­va­gant pos­si­bi­lisme del cinc­pun­tisme, Defensa Inte­rior, els autònoms, el MIL, la pena de mort a Puig Antich, els estu­di­ants, la con­tra­cul­tura i el movi­ment obrer del dar­rer fran­quisme. Les con­fluències, les uni­ons, el desig de trans­for­mar la soci­e­tat, però també les incom­pren­si­ons i les llui­tes inter­nes són repas­sa­des dins un volum ben neces­sari per a les noves lle­ves de joves, lli­ber­ta­ris o no. Quan ens diuen que hi ha coses que cal­dria expli­car, aquest lli­bre podria ser una de les guies.

L’anarquisme contra...
Autor:
Ferran Aisa
Ed.:
Lo Diable Gros
Preu:
20 euros

Christian McBride s’enfila de nou pel Pirineu del jazz

El colossal contrabaixista de Filadèlfia Christian McBride (1972) signa un nou disc amb el prestigiós segell Mack Avenue. Des de la seva joventut, el músic ha signat treballs importants, des de figures del jazz com Freddie Hubbard, McCoy Tyner, Herbie Hancock, Pat Metheny, Joe Henderson, Roy Haynes, Chick Corea, John McLaughlin, Wynton Marsalis i Hank Jones fins a estrelles com Paul McCartney o Sting. McBride és un eclèctic i versàtil compositor i intèrpret, que salta des d’una primera peça estrident i avantguardista a repertori clàssic del jazz procedent de preclars com Sonny Rollins, Ornette Coleman i Larry Young. A quartet amb el trompetista Josh Evans, el saxofonista i clarinetista Marcus Strickland i el bateria Nasheet Waits presenten un segon àlbum ple d’encerts, gairebé una hora de passió, delicadesa i estil. El grup ofereix un espai d’exploració estimulant perquè McBride, guanyador de vuit premis Grammy, s’elevi per tots els cims del Pirineu del millor jazz de la costa est. Prime és d’aquells discos per escoltar tot l’estiu, amb la xafogor més tòrrida o en tardes de calamarsada. Amb aquesta companyia, que troni i nevi!

Prime
Autor:
Christian McBride
Discogràfica:
Mack Avenue
Preu:
17 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor