Lletres

Crítica

COCREAR ELS BOSCOS

Els boscos s’estan convertint en una mena de parcs temàtics. No hi ha altres maneres de viure els boscos, i als boscos?

“Som cocre­a­dors d’un uni­vers, una bios­fera i una cul­tura de cre­a­ti­vi­tat sem­pre nova, [...] que evo­lu­ci­ona amb per­sistència.”

Traduït de Huma­nity in a Cre­a­tive Uni­verse, de Stu­art Kauff­man (2016).

Els bos­cos s’estan con­ver­tint en zona d’esbarjo i diversió, una mena de parcs temàtics. Això com­porta que, cada cop en més indrets faci falta res­trin­gir-ne l’accés, per con­ser­var-los. Com diu Stu­art Kauff­man, un dels biòlegs teòrics més relle­vants en el camp de la com­ple­xi­tat biològica, d’alguna manera tots som cocre­a­dors de l’uni­vers que habi­tem. No hi ha altres mane­res de viure els bos­cos, i als bos­cos? Aquest mes us vull pre­sen­tar dos lli­bres que recu­llen tes­ti­mo­nis que han con­ver­tit el bosc en la seva llar, inte­grant-s’hi per cocrear altres mane­res de viure’ls i de fer-los encara més vius.

A Afer­rats al paradís, l’ebe­nista, escrip­tor i mun­ta­nyenc David Vila­seca, col·labo­ra­dor de diver­ses revis­tes ben cone­gu­des per tots els que som afec­ci­o­nats a la mun­ta­nya i la natura com Des­co­brir, Arrels, Vèrtex, Mun­ta­nya i Excur­si­o­nisme, entre altres, ens pre­senta setze mane­res amb nom propi de viure la natura des de la natura. Setze per­so­nat­ges que han triat viure a Cata­lu­nya en har­mo­nia amb la natura. Els motius que els han por­tat a ser cocre­a­dors d’aquest uni­vers natu­ral tan propi han estat diver­sos, des de tro­bar la seva iden­ti­tat a la sim­ple bellesa dels indrets, pas­sant per neguits espi­ri­tu­als, font d’ins­pi­ració artística, salut, cul­ti­var la terra o viure de manera més sen­zi­lla Per­so­nat­ges diver­sos amb històries ordinàries que han sabut con­ver­tir en extra­or­dinàries. Setze mons que son setze uni­ver­sos cocre­ats.

Ens parla, per exem­ple, de l’esca­la­dora Sara Pla­ne­lla, que viu en una masia del Ripollès on només s’hi arriba a peu, per un sen­der mitja hora costa amunt, vivint del seu hort i d’un petit taller de con­fecció. I, sobre­tot, del desig d’esca­lar sem­pre que pot. O d’Eloi Pasarín, que el 2019 va com­prar un habi­tatge i qua­tre hectàrees de bosc i va impul­sar el seu pro­jecte de fus­te­ria arte­sana, en què talla la fusta en funció de la fase lunar i cons­tru­eix mobles sense fer ser­vir car­gols, coles ni ver­nis­sos. Com diu Vila­seca, “dels 16 selec­ci­o­nats n’hi ha que són molt esquerps; algun de molt reti­cent a donar-me pis­tes per poder arri­bar a casa seva, al bosc; d’altres no vaig acon­se­guir mai el seu número de telèfon i vaig haver d’anar direc­ta­ment a bus­car-los”. En qual­se­vol cas, setze experiències vitals que a mi, per­so­nal­ment, m’han enri­quit.

Com­ple­men­tari a aquest lli­bre, a Embos­cats. Una experiència d’auto­su­ficiència al cor del Mont­seny, el sociòleg i també amant de la natura Sergi Mon­rabà ens relata en pri­mera per­sona l’experiència d’estar vint-i-cinc dies amb tres com­panys als bos­cos del Mont­seny vivint de manera com­ple­ta­ment auto­su­fi­ci­ent, en plena pandèmia de la covid-19 i enmig d’una crisi ecològica sense pre­ce­dents per, com diu explícita­ment, “fer un gest de resistència pacífica [...] i deso­bediència civil. Una manera dis­creta i invi­si­ble de mos­trar el des­con­ten­ta­ment amb un sis­tema econòmic i polític. [Perquè] la millor revolta és la que es fa de manera silen­ci­osa”. Mane­res com­ple­mentàries i ins­pi­ra­do­res de co-crear els uni­ver­sos pro­pis on hom vol habi­tar.

AFERRATS AL PARADÍS Autora: David Vilaseca Editorial: Edicions Sidillà (2023) Pàgines: 237 Preu: 22 euros
EMBOSCATS Autor: Sergi Monrabà Net Editorial: Cossetània (2023) Pàgines: 140 Preu: 16,90 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.