Articles

El viatge d’El Bulli

El Bulli 1846 ofereix al visitant la possibilitat de reflexionar al voltant del paper de la cuina i, al mateix temps, de recordar el paper que va tenir el restaurant de Roses en la innovació culinària

MENJAR CONEIXEMENT
“Al nou El Bulli 1846 s’hi menja coneixement”, en paraules del seu creador, el cuiner Ferran Adrià

Què és El Bulli 1846? El por­tal web i el mate­rial infor­ma­tiu que pot tro­bar-se a la recepció del recinte ho expli­quen amb molta clare­dat: és “un museu per refle­xi­o­nar sobre el conei­xe­ment, la inno­vació i la història del Bulli”. El Bulli 1846 és el pri­mer res­tau­rant con­ver­tit en museu. I, per damunt de tot, és un viatge al moment i l’espai en què la cuina va esde­ve­nir cre­ació artística de la mà de l’equip encapçalat per Fer­ran Adrià i d’un res­tau­rant situat a la cala Mont­joi de Roses (Alt Empordà) ano­me­nat El Bulli.

Ja fa dotze anys que aquell espai va tan­car les por­tes; i, des d’ales­ho­res, s’han inver­tit un munt d’hores, esforços i sacri­fi­cis a crear un espai que per­metés pre­ser­var el seu lle­gat. També molts recur­sos econòmics. En total, onze mili­ons d’euros, qua­tre dels quals “els hem rega­lat nosal­tres a través de la Fun­dació, amb els dar­rers àpats que vam orga­nit­zar i amb la sub­hasta del celler del res­tau­rant a Nova York i Hong Kong”, tal com explica amb detall el mateix Adrià. La resta ha sor­git del patro­cini d’algu­nes empre­ses com ara Telefónica, Cai­xa­Bank, Lavazza i Gri­fols.

La visita a El Bulli 1846 no deixa indi­fe­rent. L’esce­nari és bucòlic, amb la cala Mont­joi i el mar de fons. A par­tir de sei­xanta-nou ins­tal·laci­ons, artísti­ques, audi­o­vi­su­als i con­cep­tu­als, el nou museu intenta expli­car com es va can­viar el para­digma de la gas­tro­no­mia mun­dial. Just a l’entrada de l’edi­fici històric, una lle­genda ho deixa molt clar: “Copiar no és crear.” Una frase que tro­bem impresa en els qua­derns que tenen a la botiga de l’entrada i que dona sen­tit a tot el recinte. La visita per­metrà que els antics comen­sals del res­tau­rant puguin recor­dar experiències vis­cu­des; men­tre que aquells que no van (vam) tenir la sort de poder-ho expe­ri­men­tar podrem ima­gi­nar-nos que ho fem i podrem enten­dre per què aquell res­tau­rant de Roses es va con­ver­tir en l’epi­cen­tre que va revo­lu­ci­o­nar la cuina mun­dial.

El viatge comença a l’exte­rior, amb un labe­rint inter­pre­ta­tiu bas­tit a par­tir de diver­ses ins­tal·laci­ons que ens acos­ten al paper de la cuina i a la inno­vació; tot ple­gat, de la mà de Fer­ran Adrià. El visi­tant hi pot tro­bar la Meto­do­lo­gia Sapi­ens, que es con­creta en la pri­mera enci­clopèdia de la res­tau­ració gas­tronòmica d’Occi­dent: la Bullipèdia.

L’antic res­tau­rant, la següent etapa del recor­re­gut, és un dels plats forts del viatge. El visi­tant hi podrà tro­bar les tau­les para­des com si retro­cedís al 30 de juliol del 2011, el dar­rer dia en què el xef va entrar al men­ja­dor. I també hi podrà conèixer la història de l’espai. A par­tir d’una petita ter­rassa i una bar­ba­coa, Jean-Louis Neic­hel i, sobre­tot, Juli Soler, van començar a bas­tir els fona­ments del que seria el futur Bulli. En aquell moment, Fer­ran Adrià estava fent el ser­vei mili­tar a Car­ta­gena i allà va tre­ba­llar a la cuina del capità gene­ral i va fer amis­tat amb un altre recluta, Fermí Puig, que li va reco­ma­nar que anés a fer una estada a El Bulli. Va ser ales­ho­res quan Juli Soler li va pro­po­sar que dirigís la cuina. La resta ja és història, expli­cada a través de foto­gra­fies i altres docu­ments. El viatge, arri­bats a aquest punt, esdevé melangiós, sobre­tot per a aquells que van tenir la sort de visi­tar-lo quan fun­ci­o­nava com a res­tau­rant. Per a la resta de mor­tals, les dife­rents sales són un recor­da­tori de la història d’aquell somni.

La ruta també ens con­vida a recor­dar els ins­tru­ments i les tècni­ques que van con­ver­tir El Bulli en un espai de referència; i, fins i tot, se’ns repro­du­eix l’ambi­ent de la cuina, tal­ment com si ens introduíssim en el taller d’un escul­tor. Allà mateix se’ns explica com Fer­ran Adrià, Juli Soler i el seu equip van arri­bar con­ce­bre els 28 plats icònics i les 1846 cre­a­ci­ons que van sor­tir d’aquell taller culi­nari. La xifra esco­llida no és atza­rosa. El 1846 és l’any de nai­xe­ment d’Auguste Escof­fier, l’escrip­tor francès que va donar a conèixer els mètodes de la cuina fran­cesa i va impul­sar la cuina moderna. Fer­ran Adrià va voler fer coin­ci­dir el nom­bre de recep­tes amb aque­lla efemèride i ha recu­pe­rat el número per donar nom al lle­gat d’El Bulli. Al pis supe­rior, el visi­tant tro­barà un munt de mate­rial nota­ble, difícil de dige­rir: els esque­mes, les lli­bre­tes i els mapes per crear cada plat, la interacció amb la resta de dis­ci­pli­nes artísti­ques i també el deci­siu viatge de Fer­ran Adrià al Japó. El recor­re­gut fina­litza a la part més alta de l’edi­fici, just al cos­tat d’on es tro­bava l’accés ori­gi­nal. Allà hi tro­bem una sala amb una cúpula espe­cial, cre­ada per l’estudi d’arqui­tec­tura RCR. Allà tro­bem El Bulli DNA, un recinte que ens mos­tra tots els pro­jec­tes que s’han por­tat a terme des del 2011 fins avui i que es vol con­ver­tir en un espai con­ce­but per a la recerca.

A El Bulli 1846 el visi­tant no hi tro­barà men­jar. Ho va dei­xar molt clar Fer­ran Adrià en el moment de pre­sen­tar el pro­jecte. “No s’hi tor­narà a men­jar mai més”, va sen­ten­ciar ales­ho­res. De fet, com si es volgués emfa­sit­zar expres­sa­ment aquell mis­satge o es pre­tengués reduir-ho tot al con­cepte, a allò imma­te­rial, el visi­tant no tro­barà en tot el recinte un bar, i encara menys un res­tau­rant. Ni tan sols una màquina expe­ne­dora de men­jar o de begu­des. Només el ser­vei pun­tual d’un got d’aigua que ens ofe­rei­xen els uixers i un dis­pen­sa­dor d’aigua que per­met fer més supor­ta­ble la calor. Al nou Bulli s’hi “menja conei­xe­ment”, en parau­les de Fer­ran Adrià.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor