Lletres

Crítica

PRUDÈNCIA, GOSADIA I DETERMINACIÓ

El duel dialèctic entre Maquiavel i el Borja és un dels al·licients de la novel·la, que mostra la destresa de l’escriptor, a més de la perícia per introduir-nos en la psicologia d’uns personatges en molts moments fora de tota lògica de moralitat

En la seva època, William Somer­set Maug­ham (1874-1954) va ser l’escrip­tor més lle­git al món, traduït pràcti­ca­ment a totes les llengües. El temps és un des­truc­tor de pos­si­bles clàssics, però la influència del britànic es manté i con­servo a la lli­bre­ria des de velles edi­ci­ons de l’edi­to­rial Lara, pre­ce­dent de Pla­neta, a la pri­mera mei­tat dels anys qua­ranta, fins aquesta de Navona, que apa­reix amb una tra­ducció actual d’Eli­sa­bet Ràfols, impe­ca­ble. Avui com ahir, datada el 1946, en el penúltim període de la seva obra nar­ra­tiva, la podríem defi­nir com una novel·la històrica que tracta de les peripècies de Maquia­vel quan és enviat com a emis­sari de Florència a Urbino, on l’ine­fa­ble Duc Valen­tino, Cèsar Borja, amenaça dife­rents ciu­tats del nord d’Itàlia men­tre ell mateix és amenaçat. Des­cri­vint amb cura l’aristòcrata d’ori­gen valencià, Maug­ham cons­tru­eix una trama entre­tin­guda sobre les intri­gues, també les eròtiques, de l’enfron­ta­ment entre els per­so­nat­ges i les ciu­tats i esmen­ta­des, a més d’Imola, Forli, Bolo­nya i els fran­ce­sos com a rere­fons.

El duel dialèctic entre Maquia­vel i el Borja és un dels grans al·lici­ents de la novel·la, que mos­tra la des­tresa de l’escrip­tor, a més de la perícia per intro­duir-nos en la psi­co­lo­gia d’uns per­so­nat­ges en molts moments fora de tota lògica de mora­li­tat. En aquest ter­ri­tori confús i apas­si­o­nant, Maug­ham s’ins­pira i mos­tra els seus dots d’estra­teg, més quan Maquia­vel apa­reix al palau del Borja com a sim­ple trans­mis­sor de notícies sense capa­ci­tat d’arri­bar a acords. L’acom­pa­nya el jove Piero, a qui la seva mare ha dei­xat viat­jar a con­tra­cor i que té l’opor­tu­ni­tat d’assis­tir a un duel de per­so­na­li­tats úniques. Tot l’entra­mat està resolt amb la sen­zi­llesa expo­si­tiva carac­terística de l’autor d’obres mes­tres com De la ser­vi­tud humana i Els mars del sud . A par­tir de capítols breus, que li ser­vei­xen per anar per feina sense dei­xar que l’estil mal­meti la ver­ti­ca­li­tat del relat, Maug­ham apro­fita diàlegs i situ­a­ci­ons per des­criure com­por­ta­ment asse­nyats o dis­so­luts dels pro­ta­go­nis­tes. En un dels diàlegs ens diu: “Els traïdors s’han de trac­tar amb traïdoria. Un estat no es governa amb l’exer­cici de les vir­tuts cris­ti­a­nes. Es governa amb prudència, gosa­dia, deter­mi­nació i rigor.” L’escrip­tor britànic es va docu­men­tar amb els lli­bres de Maquia­vel per cons­truir Avui com ahir, com pre­cisa a la nota ini­cial de la novel·la “un lli­bre com aquest no es pot escriure tot sol. He aga­fat allò que he vol­gut allà on ho he pogut tro­bar”. La sim­pli­ci­tat de la trama no amaga aquests apunts magis­trals, gai­rebé sem­pre apa­re­guts en forma de diàlegs esco­llits: “El pes de la gra­ti­tud és difícil de dur. Creu-me, és més fàcil per­do­nar les ofen­ses fetes per un ene­mic que els honors que t’atorga un amic.”

En el seu cèlebre assaig sobre deu grans novel·les, Maug­ham deia que la fina­li­tat de la novel·la és diver­tir mit­jançant una sèrie d’esce­nes pin­ta­des al natu­ral i un fil nar­ra­tiu emo­tiu. Ho asso­leix amb cura i l’elegància d’un mes­tre.

Avui com ahir
William Somerset Maugham
Editorial:
Navona
Preu:
22 euros

Teoria de l’esdevenir i del viatge de la ment a través de l’art

El debut de l’ECM d’Evgueni Galperine és un dels àlbums més inquietants de la temporada. Gravat entre els 2020 i el 2021 a l’Studio EPG i Studios de la Seine de París, el disc està inspirat per l’espai i pels boscos màgics dels quadres de Max Ernst. Tal com explica ell mateix les composicions aborden temes com la resiliència de l’esperança davant la destrucció fins a les meditacions sobre el viatge del ànima, així com el viatge.

Compositor d’herència russa i ucraïnesa, que viu a París des del 1990, Galperine treballa amb el so, la textura i la dinàmica de maneres noves i poderosament expressives. Segons sintetitza, el món sonor de Theory of Becoming representa una “realitat augmentada d’instruments acústics, creada a partir d’enregistraments fets amb instruments reals i virtuals. Les nombroses transformacions que experimenten els instruments em permeten captar la seva naturalesa acústica alhora que afegeixen tècniques i colors impossibles de produir en la realitat...” Theory of Becoming és també una autèntica caixa de trons, una mena de banda sonora entre la irrealitat i la foscor, però també l’esperança i l’humor.

Theory of Becoming
Autor:
Evgueni Galperine
Discogràfica:
ECM
Preu:
18,90 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.