Lletres

Crítica

UN DIETARI DE REFERÈNCIA

Iborra ens parla de llenguatges literaris, sobre els errors dels grans crítics en jutjar els grans escriptors, un fet que posa en qüestió la crítica de tot un país

Josep Iborra Martínez (1929-2011) va ser un extra­or­di­nari escrip­tor valencià, doc­to­rat en filo­lo­gia romànica. Es va dedi­car a l’ense­nya­ment, fins a esde­ve­nir direc­tor de l’Ins­ti­tut de Ciències de l’Edu­cació, orga­nit­zant i pro­mo­vent cur­sos de català a docents, i mem­bre del Ser­vei de Nor­ma­lit­zació Lingüística de la Uni­ver­si­tat de València. Va col·labo­rar com a crític lite­rari en diver­ses revis­tes (Serra d’Or, L’Espill, Saó, El Temps, Reduc­ci­ons, Caràcters). Va escriure algu­nes obres con­si­de­ra­bles d’assaig lite­rari, amb la comesa de reno­var la dimensió cul­tu­ral del País València, com a assa­gista, con­fe­ren­ci­ant i pro­lo­guista, sent un dels grans espe­ci­a­lis­tes de l’obra de Joan Fus­ter, una dedi­cació que li va com­por­tar ombra i poca valo­ració. A des­ta­car: Fus­ter portàtil (Tres i Qua­tre, 1982, premi Joan Fus­ter d’assaig), La trin­xera literària 1974-1990 (Publi­ca­ci­ons de l’Aba­dia de Mont­ser­rat, 1995) o Bre­vi­ari d’un bizantí (Arola Edi­tors, 2007). Després de la seva mort, s’han con­ti­nuat publi­cant altres obres inèdites.

Va començar a escriure el die­tari amb trenta-cinc anys, expres­sant una gran madu­resa literària, com a gran lec­tor i gran obser­va­dor. Comença de manera sor­pre­nent, sense pre­ju­di­cis, com una decla­ració d’inten­ci­ons: “M’agrada mirar els meus resi­dus excre­men­ci­als.” És així com es qüesti­ona si cal la intros­pecció o si no seria millor fur­gar els excre­ments. És així com deixa anar la reflexió en el lec­tor. És a par­tir d’aquí com ini­cia el seu des­ple­ga­ment inau­gu­ral, el seu arse­nal d’alt vol­tatge, un escrip­tor que es defe­nia sense estar con­vençut del que escri­via.

Josep Iborra ens parla de llen­guat­ges lite­ra­ris, sobre els errors dels grans crítics en jut­jar els grans escrip­tors, un fet que posa en qüestió la crítica de tot un país. Remarca el fet de la lec­tura, de dei­xar-se sor­pren­dre, des­co­nei­xent les cir­cumstàncies. Ens parla de la tècnica i de l’emoció, de nom­bro­sos autors: Roland Bart­hes, Eliot, Vol­taire, Marx, Eugeni d’Ors, Josep Pla, Blanc­hot. Fa com­pa­ra­ci­ons magis­trals entre Pla i Baroja, clas­si­fica els tipus de cul­tura, ana­litza la ficció, i, de sobte, després de diver­ses entra­des, irromp amb una imatge, amb una idea, amb un resum del món. Els elo­gis a Pla són fona­men­tats i fona­men­tals, argu­men­tals i molt acla­ri­dors. Som­nis, records, cul­tura ame­ri­cana, el bar­ro­quisme del llen­guatge, els amics que s’han fet grans, la tele­visió, la infància, l’opressió de l’home, l’angoixa de saber, ser d’esquer­res. “L’home d’esquerra, com la ciència, es fa sobre la marxa, com­pro­vant, veri­fi­cant, cri­ti­cant.” Ana­litza els gèneres lite­ra­ris mino­ri­ta­ris de l’època. “La història de la lite­ra­tura és un seguit de cis­mes i d’heret­gies que es van suc­ceint i subs­ti­tuint.” Pre­veu el futur de les com­pu­ta­dors amb una intel·ligència des­co­mu­nal, visionària, com si hagués pre­vist la intel·ligència arti­fi­cial: “¿No faran –no podran fer– aques­tes màqui­nes una novel·la, per exem­ple?”

Les temàtiques plan­te­ja­des i els autors citats en el die­tari són des­co­mu­nals: drets natu­rals, religió, fes­tes reli­gi­o­ses, Des­car­tes, psi­co­lo­gia, Kant, Mora­via, Fou­calt (“no com­prenc”), Gramsci, cinema, tea­tre, la bio­gra­fia de Hálevy sobre Nietz­sche, Bal­zac, Sade, neu­rastènia, Una­muno, Proust (“una cadena inde­fi­nida d’asso­ci­a­ci­ons”), Picasso, Orwell, les dades i les estadísti­ques, la velo­ci­tat de la infor­mació. A tota qüestió que tena­lla li treu plom, li extreu la lla­vor de l’ori­gen. Tols­toi, Bor­ges, Pavese, el suïcidi, Epi­cur, Kafka, Mon­taigne (“tots els pro­ble­mes per a Mon­taigne estan en l’home, en la seva con­ducta davant el món”), Kero­uac, Cor­ta­zar, García Márquez. Dedica unes pagi­nes magis­trals a Joan Mara­gall. També parla d’altres poe­tes com Rim­baud o Valery. “L’estat ideal és l’estat de sole­dat.” Les pàgines que dedica als intel·lec­tu­als serien per emmar­car. Les seves obser­va­ci­ons sobre qual­se­vol qüestió són doc­tes, llu­mi­no­ses. “No tot està dit.”

Autor: Josep Iborra DIARI 1965-1977
Editorial: Institució Alfons el Magnànim Pàgines: 954 Preu:30 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.