Articles

Crítica

EL TERRER DE KAREL CAPEK

L’autor ens instiga a mirar avall, a preocupar-nos d’allò que trepitgem, en comptes de deixar-nos extasiar massa fàcilment per les muntanyes i els núvols

El 1929, L’any del jar­di­ner apa­rei­xia per fas­ci­cles a Lidové noviny, el diari més culte de Praga. Qua­tre anys abans, Karel Capek (pri­mer pre­si­dent del PEN txe­cos­lo­vac, nomi­nat set vega­des al premi Nobel) i el seu germà Josef havien com­prat un mas a la perifèria de la ciu­tat. Van deci­dir lliu­rar-se amb devoció a la tasca de cul­ti­var-hi un jardí, aven­tura de la qual nai­xia, poc després, aquest breu i deliciós assaig. Més que no pas un manual per a flo­ri­cul­tors –el domini del camp per part de l’autor ens ho podria sug­ge­rir– el lli­bre de Capek és més aviat un cant, ale­gre, opti­mista i fes­tiu, a les gràcies de la terra de cul­tiu i a la rigo­rosa i incan­sa­ble tasca de fer-hi arre­lar flors.

Dotze capítols res­se­guei­xen les vir­tuts i els ava­tars de cada mes de l’any, les tas­ques i els deu­res diver­sos que cada estació, amb el seu segell par­ti­cu­lar, imposa al jar­di­ner. S’acom­pa­nyen de cin­quanta-nou il·lus­tra­ci­ons de Josef Capek, que com­par­tei­xen la tex­tura irònica d’un lli­bre tan jocós i ocur­rent com poètic i llu­minós.

Si al gener cul­tiva el temps –que no és mai el que hau­ria de ser–, al febrer, el jar­di­ner para atenció als senyals pre­cur­sors de la pri­ma­vera. La resta de l’any, brega amb pic i pala con­tra les gela­des, esdevé un alqui­mista de la terra de cul­tiu, com­pra sem­pre més plan­ter del compte i mira, infruc­tu­o­sa­ment, de fer-li un lloc al jardí que, de tan atapeït, ja vessa per les rei­xes; a l’agost, quin mal­son haver de mar­xar de vacan­ces i dei­xar el seu tros a càrrec d’un veí! Amb la mateixa diligència i dedi­cació, el jar­di­ner cava, sem­bra, poda, birba i empelta. Capek retrata el per­so­natge amb totes les seves pecu­li­a­ri­tats, amb indulgència, iro­nia i sem­pre a la gat­zo­neta, “amb el cul apun­tant cap a l’esplèndid cel blau”. I és que l’autor ens fa notar, amb un gir coper­nicà, que un autèntic jar­di­ner no cul­tiva les flors, sinó la terra: “Si es trobés al Jardí de l’Edèn [...] es des­cui­da­ria de men­jar la fruita de l’Arbre del Conei­xe­ment del Bé i del Mal; més ben dit, crec que mira­ria de fur­tar a Déu un car­retó d’humus del Paradís.” És en la fer­ti­li­tat pro­me­te­dora de la terra que el jar­di­ner troba el sen­tit fondo i el propòsit de la seva dedi­cació: “La rosa és, podríem dir, només per als dile­tants; la joia del jar­di­ner està pro­fun­da­ment arre­lada a les entra­nyes de la terra.” De fet, en una de les decla­ra­ci­ons de prin­ci­pis que dis­pensa amb to dòcil i inno­cent, l’autor ens ins­tiga a mirar avall, a pre­o­cu­par-nos d’allò que tre­pit­gem, en comp­tes de dei­xar-nos exta­siar massa fàcil­ment per les mun­ta­nyes i els núvols. T’ado­na­ries, diu, “que els núvols no són tan diver­sos ni tan bonics i ter­ri­bles com la terra sota els teus peus [...] Així apre­ci­a­ries l’humus esponjós com pa de pes­sic, calent, lleu­ger i bo com el pa, i diries que és preciós com ho diries de les dones o dels núvols.”

De gener a desem­bre, el calen­dari de Capek enclou advertències i comen­ta­ris sobre lla­vors i brots, la gem­mació dels frui­ters o la ger­mi­nació dels bulbs, hor­ta­lis­ses i cac­tus, les pecu­li­a­ri­tats i la com­ple­xi­tat del sòl, la màgia dels empelts, la diver­si­tat de la flora que arrela en llocs diver­sos (la de les esta­ci­ons de tren, la de les fon­des i els hos­tals...), o locu­ci­ons sobre el temps, que tenen, per al jar­di­ner, “una vali­desa de pedra picada” –perquè, si bé en aquest món tot és reme­ia­ble o per­fec­ti­ble, “con­tra el temps no s’hi pot fer res”–. L’autor tam­poc no esca­tima con­si­de­ra­ci­ons de tall antro­pològic que nei­xen de l’experiència i la pers­pec­tiva d’aquell qui s’aco­bla a la juris­dicció de la terra i mira de tenir-ne cura: “La per­sona que pos­se­eix una feixa i que hi cul­tiva alguna cosa es con­ver­teix real­ment en un ésser con­ser­va­dor, pel sol fet d’estar sotmès a mil·lenàries lleis natu­rals; faci el que faci, cap revo­lució no acce­le­rarà la ger­mi­nació ni farà flo­rir els lilars abans del mes de maig. D’aquí que l’home esde­vin­gui més ente­ni­men­tat i s’ajusti a les lleis i a les tra­di­ci­ons.” Hi pre­va­len les hipèrbo­les i els llarguíssims elencs de secrets i pre­cep­tes de botànica o d’espècies flo­rals, totes rigo­ro­sa­ment ano­me­na­des: “Perquè el jar­di­ner té debi­li­tat pels noms: una flor sense nom és, per dir-ho a la manera de Plató, una flor sense idea metafísica: ras i curt, no té rea­li­tat plena i veri­ta­ble.”

Quan s’és jar­di­ner de passió i vocació, indica Capek, tots els aspec­tes de l’existència pas­sen a ser en relació amb el jardí: si bri­lla el sol, “bri­lla per al jardí; si és de nit, te n’ale­gres, perquè el jardí repo­sarà”. L’uni­vers del jar­di­ner dona raó, alliçona i pre­para per tota mena d’aspec­tes i cir­cumstàncies de la vida: hom s’hi exer­cita en el valor de l’espera, en la renúncia al con­trol d’allò que és, per natu­ra­lesa i prin­cipi, incon­tro­la­ble; hom hi aprèn, també, a reconèixer el valor i el goig de cada moment i de cada con­text (el setem­bre és el temps de la segona flo­rida, “més pode­rosa i més pas­si­o­nal que aque­lles expan­si­ons inqui­e­tes i fuga­ces de la jove pri­ma­vera. Té el seny i la constància de les per­so­nes adul­tes”), i hi entrena l’opti­misme i la bona dis­po­sició d’ànim: sap que, amb el temps, allò que avui és un pedre­gar es con­ver­tirà en un preciós par­terre, i que tot allò que és lleig i des­pla­ent es tor­narà bell i virtuós. Al declivi de l’any, Capek ens obse­quia amb una reflexió recon­for­tant i balsàmica, una veri­tat que el món sol reser­var als espe­rits ini­ci­ats en les arts ter­res­tres: la de la qua­li­tat cíclica del temps: “Ja us ho dic jo: res de mort, i res de son. Només crei­xem d’una estació a l’altra. Hem de tenir paciència amb la vida, perquè és eterna.”

L’ANY DEL JARDINER Autor: Karel Capek Traducció: Jaume Creus Editorial: Angle, 2023 Pàgines: 190 Preu: 13,50 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor