Lletres

Hi serem tots

A La Setmana del Llibre en Català, hi seran representats per primera vegada segells editorials de tots els territoris de parla catalana

RECONEIXEMENTS
El Premi a la Trajectòria serà per a l’escriptora Mercè Ibarz, i el de Difusió, per al músic Roger Mas

Segells edi­to­ri­als de tots els ter­ri­to­ris de parla cata­lana seran repre­sen­tats per pri­mera vegada a La Set­mana del Lli­bre en Català, el gran fes­ti­val que posa a cara a cara lec­tors, edi­tors, lli­bre­ters, autors, tra­duc­tors i il·lus­tra­dors i que marca la represa literària després de les vacan­ces d’estiu. La que serà la 41a edició tindrà lloc del 8 al 17 de setem­bre, com els dar­rers tres anys, al moll de la Fusta de Bar­ce­lona. A Cata­lu­nya, el País Valencià, Andorra i les illes Bale­ars s’afe­geix enguany Cata­lu­nya Nord, que hi serà pre­sent amb una caseta pròpia, lide­rada per la Lli­bre­ria Cata­lana de Per­pinyà. “Ara sí que podem dir que La Set­mana reu­neix tot el con­junt de pro­ducció edi­to­rial en català”, va dir la direc­tora de La Set­mana, Cris­tina Domènech, durant la pre­sen­tació de l’edició d’enguany. Per a Domènech, l’objec­tiu de la ini­ci­a­tiva és mos­trar tota la riquesa i dimensió dels lli­bres en català: “No només hi haurà lite­ra­tura, sinó també lli­bres de cuina, de viat­ges i guies de natura.” “Aquest fet reforça la idea que La Set­mana és l’espai de referència de l’edició en català”, asse­nya­len els orga­nit­za­dors, Edi­tors.cat. L’any pas­sat, per La Set­mana hi van pas­sar més de 50.000 visi­tants i es van fac­tu­rar més de 652.000 euros en lli­bres.

L’espai del moll de la Fusta creix enguany fins a arri­bar al seu límit, amb més de 7.000 metres qua­drats, on se situ­a­ran 287 expo­si­tors, una xifra rècord que es repar­teix entre 244 segells, 20 lli­bre­ries, 10 ins­ti­tu­ci­ons, 1 dis­tribuïdora, 9 uni­ver­si­tats i 3 asso­ci­a­ci­ons. En aquest gran espai, hi haurà tres esce­na­ris per a joves i adults, l’espai fami­liar –amb esce­nari, racó de lec­tura i zona de tallers–, dos punts de des­cans i lec­tura, una zona de bar i la gran carpa de l’Asso­ci­ació de Publi­ca­ci­ons Periòdiques en Català (APPEC), on també s’orga­nit­za­ran algu­nes acti­vi­tats. També hi haurà un mòdul expo­si­tiu que comis­sa­ria la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes, que aquest any alber­garà una expo­sició meta­li­terària sobre el fet cre­a­tiu que posarà en diàleg catorze pare­lles d’escrip­tors i il·lus­tra­dors. Una altra nove­tat serà l’Off Set­mana, el nou espai per a la gra­vació inin­ter­rom­puda de pòdcasts enfo­cats al món del lli­bre.

El pregó inau­gu­ral d’aquesta 41a edició anirà a càrrec del Premi d’Honor de les Lle­tres Cata­la­nes 2023, Josep Piera. En els deu dies de La Set­mana es pre­sen­ta­ran 125 nove­tats literàries d’adults, joves i infants, amb les quals s’obre la tem­po­rada de tar­dor. Les pre­sen­ta­ci­ons tin­dran diver­sos for­mats: con­ver­ses autor-edi­tor, entre­vis­tes a autors, tau­les rodo­nes, reci­tals i, fins i tot, pre­sen­ta­ci­ons en for­mat free-style. Entre les nove­tats que s’hi pre­sen­ta­ran (a les pla­nes següents en poden veure una selecció) hi ha les de Car­lota Gurt, Biel Mes­quida, Oriol Molas, Ramon Vilaró, Sal­va­dor Vergés, Jordi Lla­vina, Dolors Bra­mon, David Nel·lo, Carme Ripoll, Roger de Gràcia i Andreu Mar­tin. També es par­larà de recu­pe­ra­ci­ons (Narcís Oller, Jaume Roig, Anaïs Nin, Joan-Lluís Lluís, Joyce Carol Oates i Anna Murià) i es pre­sen­ta­ran lli­bres d’autors que han estat guar­do­nats amb algun premi lite­rari aquest any 2023 (Marta Marín-Dòmine, Sònia Casas, Mar Bosch, Gemma Ruiz, Gemma Ven­tura i Andreu Claret)

Mol­tes acti­vi­tats rela­ci­o­na­des amb les lle­tres cata­la­nes ompli­ran el moll de la Fusta. En aquesta edició, es comp­ta­bi­lit­zen més de 300 pro­pos­tes, entre tau­les rodo­nes, con­certs, reci­tals, pre­sen­ta­ci­ons, con­ver­ses... Com és habi­tual, La Set­mana comp­tarà amb la presència de qua­tre autors inter­na­ci­o­nals. En l’apar­tat de ficció, seran l’autora sueca Karin Smir­noff (Umeå, 1964), esco­llida per con­ti­nuar les novel·les de la sèrie Mille­nium, de Stieg Lars­son, i la core­ana Han Kang (Gwangju, 1970), que publica nou lli­bre amb La Magrana, La classe de grec (i que serà entre­vis­tada per Anna Gui­tart). Com a repre­sen­tants de la no ficció, hi haurà Roger Grif­fin (Gran Bre­ta­nya, 1952), pro­fes­sor titu­lar d’història con­tem­porània de la Uni­ver­si­tat de Oxford i tota una auto­ri­tat sobre fei­xisme, que entre­vis­ta­ran al matí d’Òmnium Cul­tu­ral amb motiu de la pre­sen­tació del seu lli­bre Fei­xisme (Tibi­dabo), i Rob Rie­menn (Països Bai­xos, 1961), escrip­tor, assa­gista i filòsof holandès, que pre­sen­tarà el seu nou títol, L’art d’esde­ve­nir humà. Qua­tre estu­dis (Arcàdia).

Algu­nes de les acti­vi­tats es pre­sen­ta­ran agru­pa­des en blocs temàtics. Per exem­ple, la tarda del dime­cres 13 es dedi­carà a les tra­duc­ci­ons, amb actes com ara la pre­sen­tació de la tra­ducció de Muriel Spark (La Breu Edi­ci­ons) per part de Míriam Cano, una taula dedi­cada a la tra­ducció del còmic orga­nit­zada per l’Asso­ci­ació de Pro­fes­si­o­nals de la Tra­ducció i la Inter­pre­tació de Cata­lu­nya (APTIC) i un altre acte dedi­cat a la tra­ducció de Dovs­to­ievski (Edi­ci­ons del Cràter i Angle Edi­to­rial), amb el tra­duc­tor Miquel Cabal. Clourà la tarda l’acte en què els qua­tre fina­lis­tes del Premi PEN Català de Tra­ducció 2023 defen­sa­ran els seus tre­balls. Tal com es va fer l’any pas­sat, La Set­mana obrirà tot el dia, i dedi­carà els matins labo­ra­bles a diver­sos col·lec­tius amb una pro­gra­mació espe­cial: el matí de les bibli­o­te­ques, el matí de les esco­les, el matí d’Òmnium cul­tu­ral i el matí de jocs i parau­les.

PRE­MIS

El Premi Tra­jectòria, que Edi­tors.cat lliura anu­al­ment a un pro­fes­si­o­nal vin­cu­lat al món de la cul­tura cata­lana amb una tra­jectòria des­ta­cada, s’entre­garà a l’escrip­tora Mercè Ibarz (Saidí, 1954), “autora d’una obra única en la nos­tra lite­ra­tura, pio­nera en molts camps: en la fusió de gèneres i de dis­ci­pli­nes –el cinema, els còmics, les històries orals, la novel·la, el peri­o­disme, la música, la foto, l’assaig, la pin­tura...–, en por­tar a la nar­ra­tiva els can­vis en el món rural de les dar­re­res dècades, i en la intro­ducció del jo”, segons va valo­rar el jurat. Durant l’acte de pre­sen­tació de La Set­mana, l’autora va agrair el reco­nei­xe­ment i va asse­gu­rar que “escriure és una cursa de fons”. El premi con­sis­tirà en una obra cedida per l’artista Ramon Enrich. I s’entre­garà un segon guardó: el de Difusió, que reco­neix una per­so­na­li­tat que hagi con­tribuït a la divul­gació i pro­jecció de l’edició i la lite­ra­tura en català en el seu espai pro­fes­si­o­nal. En aquesta edició, el premi s’ator­garà al músic Roger Mas, “per la seva tasca incan­sa­ble els dar­rers anys per la pro­moció de la lite­ra­tura cata­lana”, inter­pre­tant poe­tes com ara Jacint Ver­da­guer, Joan Mara­gall i Miquel Martí i Pol.

“Rei­vin­di­quem La Set­mana com la festa del sec­tor”, des­taca la direc­tora, Cris­tina Domènech. Per a ella, la pro­gra­mació és una “gran vàlua” per donar a conèixer el lli­bre en català arreu del món. La Set­mana s’alça com un gran espai de rei­vin­di­cació del lli­bre com a ori­gen d’altres expres­si­ons artísti­ques i cul­tu­rals i, tal com recorda el lema d’aquesta edició, On tot comença, totes les històries comen­cen en un lli­bre: “És de la paraula escrita, dels lli­bres, d’on sur­ten totes les històries i refle­xi­ons que, en altres for­mats, arri­ba­ran a tots els públics.” I jus­ta­ment això és el que se cele­bra enguany: “Que el lli­bre és l’ori­gen i que La Set­mana és on tot comença.” “A par­tir del lli­bre sur­ten pel·lícules, obres de tea­tre i sèries de tele­visió”, recor­dava Domènech.

Bar­ce­lona pas­sarà enguany el relleu a Lleida: La Set­mana donarà el tret de sor­tida d’un nou esde­ve­ni­ment del lli­bre en català, Sant Miquel de les Lle­tres, que tindrà lloc del 18 al 24 de setem­bre a la ciu­tat de Lleida. Està orga­nit­zat per la Fun­dació Horit­zons 2050, amb un comitè orga­nit­za­dor pre­si­dit per Antoni Gelonch.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor