Articles

Articulacions

CAL MACIÀ MEREIX SER BCIN

Fa de molt mal pair que la Generalitat negui a la casa el gran valor que té, independentment del seu estat de conservació, perquè el pes de la història és present en aquells murs. És una errada gairebé imperdonable

Fa uns mesos, un anti­quari de Bar­ce­lona que es mou per cases bones de la part alta de Bar­ce­lona, m’envi­ava foto­gra­fies d’un frag­ment de retaule del segle XV, segu­ra­ment ara­gonès, força mal­trac­tat i repin­ta­dot. Ima­gino que la família se’l volia ven­dre. Mal­grat tenir més cinc-cents anys, no era gran cosa. Casu­al­ment, dies enrere, un tècnic de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya m’envi­ava el mateix frag­ment jun­ta­ment amb d’altres del mateix de retaule, amb una mica de ceri­mo­nial pel mig, perquè volien saber la meva opinió sobre l’obra, atès que, anys enrere, havia estat decla­rada bé cul­tu­ral d’interès naci­o­nal (BCIN), la màxima cate­go­ria de pro­tecció patri­mo­nial que con­tem­pla la nos­tra llei de patri­moni . Vaig dir-li que no perdés ni un minut, perquè l’obra no merei­xia aquell nivell de pro­tecció i algú s’havia equi­vo­cat en con­ce­dir-l’hi. I no és que no ho mereixés perquè es trac­tava d’un retaule ara­gonès, sinó perquè l’obra no tenia qua­li­tat, era anònima, es con­ser­vava mala­ment i no sabíem res del seu ori­gen. En defi­ni­tiva, era un retaule més, com tants d’altres.

La situ­ació contrària s’ha donat aquests dies quan el Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya ha rebut­jat con­ce­dir la cate­go­ria de BCIN a Cal Macià , casa­lot ubi­cat a la finca de Vall­ma­nya (Alcarràs) on el pre­si­dent Fran­cesc Macià pas­sava els estius, des­can­sava i, també, feia política. Convé no obli­dar que és l’única residència més o menys fixa de Macià que con­ser­vem. Estu­dis recents, com ara els de Quintí Casals , han demos­trat que aque­lla finca i aque­lla casa van estar pro­fun­da­ment lli­ga­des a Macià, i que van ser pro­ta­go­nis­tes d’epi­so­dis impor­tants de la història de Cata­lu­nya, com ara els fets de Prats de Molló (Macià va hipo­te­car la finca per poder cos­te­jar l’alçament) i la revo­lució agrícola deri­vada de l’arri­bada de l’aigua del canal d’Aragó i Cata­lu­nya al Segrià. Podríem esmen­tar uns quants fets històrics més que demos­tren la rellevància de la casa, com ara les esta­des llar­gues i con­ti­nu­a­des del pre­si­dent, la rebuda d’auto­ri­tats i les reu­ni­ons polítiques relle­vants que s’hi van dur a terme, però no ho farem perquè tot aquest argu­men­tari es publi­carà en un lli­bre col·lec­tiu que apa­rei­xerà a finals d’any.

Fa de mal com­pa­rar un bé moble amb un d’immo­ble, ho sé. Però el que també sé és que per cata­lo­gar un bé com a BCIN cal que tin­gui uns valors històrics i artístics que ho jus­ti­fi­quin. I Cal Macià els té, sobra­da­ment, com ha mirat de demos­trar, els dar­rers temps, la ini­ci­a­tiva popu­lar Sal­vem Cal Macià-Casa Vall­ma­nya , que ha esde­vin­gut un crit potent con­tra la desídia de les admi­nis­tra­ci­ons davant l’immi­nent perill d’esfon­dra­ment que la casa pateix. I fa de molt mal pair que la Gene­ra­li­tat negui a la casa el gran valor que té, inde­pen­dent­ment de l’estat de con­ser­vació, perquè el pes de la història és pre­sent en aquells murs. Per això, no s’entén que els tècnics de la Gene­ra­li­tat –o ins­ti­tu­ci­ons com l’IEC– que han rebut­jat la decla­ració des­co­ne­guin les recer­ques publi­ca­des (dis­po­ni­bles a la xarxa) que con­tra­di­uen rotun­da­ment el que han deci­dit. És una errada gai­rebé imper­do­na­ble, injus­ti­fi­ca­ble. És per­ti­nent que algú posi ordre en aquest des­ga­vell, perquè Cal Macià no era només el lloc d’esti­ueig del pre­si­dent, sinó que és encara un encla­va­ment impor­tant per expli­car la història de Ponent i de tot el país.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor