Teatre

Gitanes descalces a ‘Carmen’

La creadora Núria Serra coreografia òperes a la sala noble del Palau de la Música, gràcies a l’encàrrec de NovAria. NS Dansa reivindica una dansa propera als espectadors, que s’atreveixi a integrar tants llenguatges com li inspiri cada creació

DANSA TRANSVERSAL
NS Dansa reivindica un art que es deixi contagiar dels altres, transversal com la interculturalitat

En una òpera, el pes prin­ci­pal és la música. La veu dels can­tants ha d’arri­bar amb tota la niti­desa a pla­tea i amfi­te­a­tres, al cos­tat de la inter­pre­tació de l’orques­tra que l’acom­pa­nya. Per això, en la posada en escena del cos de ball de Car­men (tres pare­lles de balla­rins clàssics) ins­pi­rada en el folk­lo­risme castís, s’ha evi­tat el zapa­te­ado i les gita­nes es des­pla­cen des­cal­ces per la tarima prin­ci­pal del Palau de la Música. L’encàrrec que va rebre, fa ben poques set­ma­nes, la cre­a­dora Núria Serra era que la posada en escena remuntés al temps en què es va crear: tor­nar a la potència del clàssic. Si dis­sabte pas­sat, es va fer una nova funció de la Tra­vi­ata al Palau de la Música amb la core­o­gra­fia de Núria Serra, la set­mana vinent s’acu­mu­len els assaigs per a la segona funció d’aquesta Car­men el pro­per 19 d’agost. Evi­dent­ment, totes aques­tes pro­duc­ci­ons reno­va­des tin­dran con­tinuïtat amb més fun­ci­ons al Palau els pro­pers mesos. Serra està molt satis­feta del resul­tat perquè ha tro­bat un nota­ble equi­li­bri en l’equip (entre balla­rins de la com­pa­nyia i altres fit­xats per a l’ocasió). La sen­sació de la cre­a­dora és que NS Dansa ha aixe­cat el nivell d’una pro­ducció. “La dansa clàssica amb major nivell incre­menta la qua­li­tat de l’obra”, cele­bra Serra.

Car­men, com també la pro­ducció de La tra­vi­ata estre­nada el 24 de juny, aca­ben sent una gran pro­ducció en què acu­mu­len fins a 60 intèrprets a escena (entre músics, can­tants i balla­rins). És tot un repte perquè l’esce­ni­fi­cació és mínima però cal trans­me­tre l’uni­vers en què es va ins­pi­rar. Per exem­ple, a Car­men han evi­tat el taco­neo però man­te­nen uns ven­talls o uns man­tons al ves­tu­ari perquè no es perdi l’essència del drama romàntic amb els tore­ros i una Car­men tan espontània i lliure com, al final, tràgica. Ja hi ha en pre­visió, fer una estrena de l’òpera Madama But­terfly, que es pro­gra­marà al novem­bre (i en dates poste­ri­ors), també al Palau de la Música. Sergi Giménez, direc­tor de NovA­ria, admet que la intenció és poder tras­lla­dar aques­tes òperes (de dues hores de durada) a altres esce­na­ris més enllà de Bar­ce­lona. Con­fia anar con­so­li­dant pla­ces, quan ja han com­plert nou anys fent tem­po­ra­des al Palau. Per ara, avança, hi ha pre­vist un fes­ti­val d’estiu d’òpera per la Costa Brava el 2024.

Núria Serra té clar que el ballet, a l’òpera, acom­pa­nya la part musi­cal; no pot pre­ten­dre sobre­po­sar-s’hi. I els tore­ros de Car­men? Aquests exe­cu­ten la seva dansa amb saba­ti­lles de ballet en una adap­tació de la dansa espa­nyola que evita el fla­menc i ho agra­ei­xen les sopra­nos que no han de forçar les veus. NovA­ria l’ha incor­po­rada al seu equip artístic al cos­tat d’Adolf Gas­sol (direcció musi­cal de l’Orques­tra NovA­ria Fil­har­mo­nia) o Marta Fines­tres (direc­tora del cor). A la But­terfly també hi afe­gi­ran Sal­va­dor Bro­tons com a direc­tor musi­cal.

NS Dansa, cre­ada el 2006, beu d’un cert eclec­ti­cisme. Pre­senta pro­duc­ci­ons que tant poden pre­sen­tar-se en fes­ti­vals, com en pro­gra­ma­ci­ons tea­trals (a par­tir de la car­te­llera fami­li­ars amb títols com El petit príncep)o, fins i tot en enve­lats de festa major (Tri­bute 60, 70 & 80) o con­ven­ci­ons d’empre­ses. El repte, segons la cre­a­dora és saber-se adap­tar. No tenir una línia específica de dansa con­tem­porània l’ha allu­nyat de l’apa­ra­dor habi­tual a Bar­ce­lona, com pot ser el Mer­cat de les Flors. Ella, que també ha fet dansa con­tem­porània (adver­teix que “pot ser pre­ci­osa: només cami­nant es pot expres­sar molt”); no s’hi exclou pas. Sovint li cele­bren la seva capa­ci­tat de col·locar espec­ta­cles arreu de Cata­lu­nya i anar sumant pla­ces, «molts cops em diuen que tant de bo que les pro­duc­ci­ons del Mer­cat fes­sin només el 25% dels meus bolos». Serra con­si­dera que hi ha una des­con­nexió entre la dansa men­tal i con­cep­tual i allò que volen veure els espec­ta­dors de dansa. Ella tre­ba­lla per a un públic que fa una pri­mera immersió a la dansa amb pares i fills. Per a res és públic de segona, insis­teix, encara que la seva atracció sigui la d’entre­te­nir-se més que no pas endin­sar-se en un món con­cep­tual. Per Serra, la dansa és un mitja de comu­ni­car-se més, com ho pot ser la pin­tura o la música. Serra ha tre­ba­llat molts àmbits de la dansa però no vol renun­ciar a expe­ri­men­tar amb altres dis­ci­pli­nes, com pot ser el clown, la part tex­tual o l’humor. La clau és dei­xar-se ena­mo­rar per les altres dis­ci­pli­nes i apren­dre’n com qui coneix nous llen­guat­ges: “Com més idi­o­mes conei­xes tens una visió més glo­bal.”

L’experiència demos­tra que aquesta ver­sa­ti­li­tat li ha obert por­tes arreu. El Piano Clown Con­certo que va desen­vo­lu­par intuïtiva­ment s’ha pro­gra­mat arreu i ara té una gira pre­vista per França després de vol­tar per Por­tu­gal. El clown també la té atra­pada. Admet que li encan­ta­ria tre­ba­llar amb per­so­nat­ges com Lean­dre, amb una gran capa­ci­tat de comu­ni­car sense pràcti­ca­ment cap gest. I és que con­si­dera que l’art del clown s’ager­mana amb la dansa a través d’un codi molt sobri del tea­tre físic. Els clowns, amb el seu posat des­pre­o­cu­pat, tenen la capa­ci­tat d’apro­fun­dir molt en acti­tuds i situ­a­ci­ons tant con­ven­ci­o­nals com huma­nes.

Els seus rep­tes són tan ina­ca­ba­bles com és l’uni­vers de la cre­ació. Perquè, al cos­tat de core­o­gra­fia també escriu poe­mes i con­tes o s’atre­veix a dis­se­nyar ves­tu­a­ris oi ele­ments esce­nogràfics per a les seves peces. I ja somia fer un home­natge a Raf­fa­e­lla Carrà amb un actor, que té una gran dosi d’humor, i amb qui es podria sig­nar un espec­ta­cle “amè i diver­tit”.

NS Dansa rei­vin­dica que la dansa també pot gau­dir de la trans­ver­sa­li­tat com ho és el cant a la mul­ti­cul­tu­ra­li­tat al debat obert del gènere o a la inter­cul­tu­ra­li­tat: “Com a cre­a­dora pro­curo tocar-ho tot.” I per això és ben cohe­rent, per exem­ple, que les gita­nes de Car­men vagin des­cal­ces.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor