Articles

Crítica

LA RIALLA DE L’UNIVERS

Hi ha un plantejament filosòfic sobre com viure, sobre com relacionar-se amb els altres per tal d’evitar el judici, la crítica, el menyspreu

Les obres d’Albert Camus (1913-1960) estan lli­ga­des a la super­vivència humana, a la consciència, a les pro­blemàtiques que gene­ren les soci­e­tats, a les acci­ons deter­mi­na­des per les emo­ci­ons, a les dinàmiques per­ver­ses del poder. La cai­guda (1956) és una explo­ració de l’ànima, de la memòria, de l’ego­isme d’un home que veu com si li cap­gira la vida a par­tir d’un succés que pre­sen­cia una nit. La novel·la es con­ver­teix en un monòleg fas­ci­nant. El lec­tor no pot fer una altra cosa que lle­gir pau­sa­da­ment, ja que les peces nar­ra­ti­ves van encai­xant a mesura que les pàgines van arti­cu­lant tot un puzle metòdic. Camus marca un estil aus­ter, sintètic i dens, sufi­ci­ent per pene­trar l’ànima del lec­tor.

El monòleg és inqui­e­tant, ja que comença a des­criure un bar regen­tat per un home mis­teriós que ser­veix quan vol. És així com fixa la història, en un esta­bli­ment d’Ams­ter­dam. “Quan s’ha medi­tat molt sobre l’home, per ofici o per vocació, es poden arri­bar a enyo­rar els pri­mats. No tenen sego­nes inten­ci­ons”. Camus tenia una visió vita­lista, mal­grat el seu escep­ti­cisme. El pro­ta­go­nista, que havia vis­cut a París com a reco­ne­gut advo­cat, anirà des­vet­llant de manera cruel i puni­ble els motius del seu exili volun­tari a Ams­ter­dam, a mesura que es va tro­bant amb l’inter­lo­cu­tor, com si fos una repre­sen­tació tea­tral, com si fos una demos­tració de trans­parència i de con­fessió final, que li per­met can­viar cons­tant­ment de temàtica, de rumb, sense dog­ma­tisme. Per exem­ple, quan parla del barri jueu d’Ams­ter­dam, deixa anar algu­nes refle­xi­ons que sem­blen intrans­cen­dents sobre l’Holo­caust, sense clixés. Can­via els regis­tres de manera pro­di­gi­osa i segueix el ritme com si anés a galop. A par­tir d’aquí, es va acti­vant la memòria, la boge­ria, la des­con­fiança. És així com el monòleg va redo­blant com si fos una sim­fo­nia de rock pro­gres­siu que va des­bor­dant els espais.

És un deliri molt con­tro­lat, molt clàssic, molt mesu­rat. Hi ha un plan­te­ja­ment filosòfic sobre com viure, sobre com rela­ci­o­nar-se amb els altres per tal d’evi­tar el judici, la crítica, el menys­preu. Va movent les fit­xes, les va can­vi­ant a par­tir del seu cri­teri, a través d’un llen­guatge enci­sa­dor. Aquesta és la seva gran força, el seu estil, la seva escrip­tura. “El pro­blema de molta gent és com pro­te­gir-se dels homes.” Un tema cab­dal, o pot­ser el tema cab­dal del relat, és el trac­ta­ment que fa de les emo­ci­ons, de la fra­gi­li­tat, de com podem con­viure amb el pas­sat i la sen­sació de culpa. De la mort de les per­so­nes cone­gu­des passa recor­dar com es feia de nit a París. El seu do lite­rari és immens, quan recorda el seu pas­sat, com era abans del succés que va can­viar i tren­car el seu equi­li­bri emo­ci­o­nal.

Quan des­criu la ciu­tat, els movi­ments humans, és com si estigués rodant a través d’un cali­dos­copi, quan la lite­ra­tura es torna líquida, tàctil, pla­ent. En veure un edi­fici que per­ta­nyia a un escla­vista neer­landès, diu: “S’ima­gina algú, avui, fent saber públi­ca­ment que es dedica a això? Quin escàndol!”

La relació amb les dones, l’encant, la sen­su­a­li­tat, la misogínia, la satis­facció, les dis­trac­ci­ons, el joc, tot això en poques línies enca­de­na­des, escla­tants. Ens parla del seu tre­ball judi­cial, de com acon­se­llava als pro­ces­sats, de les seves refle­xi­ons subli­mi­nars. I al mig d’aquesta existència, ens recorda el neguit, la ria­lla que va començar a sen­tir a par­tir del succés que ho va can­via tot, quan va veure la cai­guda d’una dona en un pont del Sena. La cai­guda acaba sent una cai­guda doble, múlti­ple, un judici con­tra ell, con­tra la soci­e­tat i con­tra el món.

Autor: Albert Camus LA CAIGUDA
Traducció: Anna Casassas
Editorial: Raig verd Pàgines: 124 Preu:16 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.