Pantalla

Cartellera

Mark Cousins parla per Hitchcock

Com en el cas de Hitchcock, Cousins apel·la a la “suspensió de la incredulitat”

Fa dotze anys, el 2011, el crític i teòric Mark Cou­sins va apor­tar un assaig audi­o­vi­sual de quinze hores de durada, The story of film: an odis­sey, una par­ti­cu­lar història del cinema que, asso­ci­ant-hi imat­ges sense ordre cro­nològic i rela­ci­o­nant-hi cine­as­tes de manera sor­pre­nent, fa un relat en pri­mera per­sona amb una veu que vol ser hipnòtica. Un pro­jecte fes­te­jat tant per ori­gi­nal com per con­tro­ver­tit per la supo­sada arbi­tra­ri­e­tat d’una sub­jec­ti­vi­tat mani­festa i entu­si­asta. Cou­sins ha rea­lit­zat altres assaigs audi­o­vi­su­als, entre els quals Women make films (2018), en què, con­ce­dint-se també una llarga durada de catorze hores, es pro­posa expli­car, mit­jançant frag­ments de films diri­gits només per dones, les for­mes, els recur­sos i els gèneres fílmics: la idea és apren­dre del que han fet les cine­as­tes i ana­lit­zar el cinema a través seu.

La nova pro­posta de Cou­sins és una apro­xi­mació al cinema d’Alfred Hitch­cock que arriba cinc anys després de La mirada d’Orson Welles, en què feia una inter­pre­tació de les imat­ges cine­ma­togràfiques del direc­tor de Ciu­tadà Kane a par­tir dels seus dibui­xos i pin­tu­res. En aquell cas, la veu nar­ra­tiva de Cou­sins s’adreçava, com si li escrivís una carta, a Welles; posem-hi que un recurs retòric que causa espe­cial estra­nyesa quan l’autor fins ima­gina una res­posta de l’hipotètic des­ti­na­tari: un mort. A My name is Alfred Hitch­cock (que en català seria ‘Em dic Alfred Hith­cock’, sense fer cas a la mala tra­ducció al cas­tellà del títol, Mi nom­bre es Alfred Hitch­cock, amb què el film s’ha dis­tribuït a l’Estat espa­nyol) fa un altre gir de rosca: el direc­tor de Ver­ti­gen (D’entre els morts) ens parla des de l’ultra­tomba per acla­rir-nos unes quan­tes coses sobre la seva obra i, com si res, dir-ne alguna sobre el pre­sent. Als títols de crèdits ini­ci­als, s’anun­cia que Hitch­cock ha escrit la pel·lícula i que n’és el nar­ra­dor. Evi­dent­ment, un altre recurs retòric de Cou­sins per cons­truir el seu dis­curs. Al final, s’avisa que, com ja sabíem, Hitch­cock ni ha escrit la pel·lícula ni ha posat la seva veu, imi­tada per l’actor Alis­tair McGowan.

No importa l’engany perquè, de fet, no ho acaba de ser per obvi. Com en el cas de Hitch­cock, i d’altres cine­as­tes, Cou­sins apel·la a la “sus­pensió de la incre­du­li­tat” i a la consciència dels espec­ta­dors del fet que el cinema és una men­tida. Allò dis­cu­ti­ble és que, ins­pi­rant-se en decla­ra­ci­ons del cine­asta, cons­tru­eix un dis­curs per­so­nal que, com si estigués ava­lat per la veu fictícia de Hitch­cock, es pre­senta com una “veri­tat” que no havien aca­bat de des­co­brir els múlti­ples ana­lis­tes d’una fil­mo­gra­fia por­ten­tosa sobre la qual, en tot cas, sem­pre es podrà dir alguna cosa més sense exhau­rir-la mai. Sigui com sigui, a Cou­sins se li ha de reconèixer que, tre­ba­llant amb les fas­ci­nants imat­ges de Hitch­cock que posen en evidència les pròpies que de vega­des gosa inter­ca­lar, mos­tra la rellevància encara força des­co­ne­guda de les pel·lícules de l’etapa anglesa. Tan­ma­teix, que abordi el cine­asta des de temes com ara l’evasió, el desig, la soli­tud, el temps i l’alçada aporta anàlisis interes­sants, però no em sem­bla més sig­ni­fi­ca­tiu (fins i tot pot­ser ho és menys) que allò que, posem per cas, va dir Godard a His­toire(s) du cinema a propòsit dels films de Hitch­cock: és pos­si­ble que no en recor­dem la trama, però sí els objec­tes que hi apa­rei­xen. Amb la trans­cripció de la veu pròpia de Hitch­cock, no cal­dria dir que la llarga entre­vista que va fer-li François Truf­faut explica més coses sobre el seu cinema. D’altra banda, també vol dir alguna cosa que als homes encara els costi tant par­lar de la misogínia d’un direc­tor indis­cu­ti­ble­ment extra­or­di­nari i sem­pre escàpol.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.