Lletres

Crítica

La mecànica del riure

“Riem cada vegada que una persona ens causa la impressió d’una cosa”, sosté Henri Bergson

Riem, els humans. Sem­pre riem. N’hi ha que ho fan massa. I n’hi ha, en canvi, que es mos­tren molt més avars a fer-ho. Sigui com vul­gui, el riure és un feno­men d’allò més seriós que ens defi­neix com a homes i dones. Heu vist mai riure un gat o un papa­gai? Eh que no? Tam­poc no tenen consciència de la mort, els ani­mals. Del perill, sí, i tant! Però de la mort, no. I no riuen.

El filòsof francès Henri Berg­son (1859-1941), Premi Nobel de Lite­ra­tura el 1927, va exer­cir una influència molt fonda en el seu temps, que tras­passà les fron­te­res de l’hexàgon. Anto­nio Mac­hado, un dels poe­tes més grans que ha donat mai la llen­gua cas­te­llana, el va lle­gir amb devoció i va assis­tir a cur­sos seus. L’atreia, és clar, com a tants altres lec­tors, el con­cepte de durada, la idea basal del seu sis­tema de pen­sa­ment: Berg­son va defen­sar que no ens podem fer ver­da­de­ra­ment cons­ci­ents del temps mesu­rant-lo com si es tractés d’un espai. Els dos apri­o­ris­mes kan­ti­ans, doncs, pels quals som al món i sabem que hi som, ope­ren de manera molt dife­rent en la nos­tra consciència, i pro­du­ei­xen, igual­ment, experiències ben diver­ses. L’espai és sem­pre lineal. El temps, no gens!

En l’assaig que comento, Berg­son es dedica a una qüestió, en apa­rença, de no tanta trans­cendència com aquesta, però que, tan­ma­teix, està molt arre­lada en l’ànima humana (pas­seu-me, els qui no us faci el pes, l’ús del terme ànima): el riure, la comi­ci­tat. “No hi ha comi­ci­tat fora del que és pròpia­ment humà.” Aquesta qua­li­tat reque­reix —sosté el pen­sa­dor— “com una mena d’anestèsia momentània del cor”, perquè “s’adreça a la intel·ligència pura”. I fa una funció social de cor­recció. Però, com fun­ci­ona la comi­ci­tat? Què es repe­teix, podem pre­gun­tar-nos, en cada efecte còmic? Quan imi­tem algú, posem per cas, o quan fem una cari­ca­tura d’una cara. Aquí el con­cepte clau, que es troba en el fona­ment de tota la reflexió del filòsof, és auto­ma­tisme: “Imi­tar algú és extreure la part d’auto­ma­tisme que aquest algú ha permès que s’intro­du­eixi en la seva per­sona.” Per aquest motiu, el que és còmic s’oposa no tant a la bellesa com a la gràcia: l’auto­ma­tisme, allò que sug­ge­reix un com­por­ta­ment maqui­nal, és una minva de la gràcia. “Riem cada vegada que una per­sona ens causa la impressió d’una cosa.”

A par­tir d’aquesta idea semi­nal, Berg­son va extra­ient-ne d’altres. Ens fa riure que el cos s’imposi a l’ànima (podria haver dit, també, que la qüestió ani­mal s’imposi a l’espi­ri­tual). Quina diferència més gran que hi ha entre el drama (i la tragèdia) i la comèdia! En el pri­mer, els pro­ta­go­nis­tes tenen alguna cosa d’únic, i la seva és una experiència intrans­fe­ri­ble però que ens ser­veix de mirall. I acos­tu­men a ser sem­pre per­so­nat­ges amb nom i cognoms, a diferència de la comèdia, en què més aviat reco­nei­xem un seguit d’arque­ti­pus. Cer­van­tes i Molière són els dos autors que més fa ser­vir Berg­son per il·lus­trar les seves idees. Fixeu-vos què diu sobre els herois de les tragèdies: “No beuen, ni men­gen, ni s’escal­fen. En la mesura del pos­si­ble, ni s’asse­uen. Seure enmig d’un par­la­ment recor­da­ria que es pos­se­eix un cos.” Podríem recor­dar les cèlebres parau­les del Qui­xot –l’obra de Cer­van­tes, no el pro­ta­go­nista– en què el nos­tre Tirant lo Blanc –l’obra de Mar­to­rell, no el pro­ta­go­nista– se salva de la crema per­pe­trada pel capellà i el bar­ber: “Es éste el mejor libro del mundo; aquí comen los caba­lle­ros y duer­men y mue­ren en sus camas y hacen tes­ta­mento antes de su muerte.” Des d’aquest punt de vista, el Tirant, com el Qui­xot, té més de còmic que no de tràgic. Segu­ra­ment si Berg­son hagués tin­gut pre­sents aques­tes parau­les del que se sol qua­li­fi­car com la pri­mera novel·la euro­pea moderna, la de Cer­van­tes, les hau­ria inclòs volon­ti­ers en el seu assaig.

Hi ha altres aspec­tes, com és ara la comi­ci­tat en el llen­guatge: “S’obtindrà una frase còmica tot inse­rint una idea absurda en un mot­lle d’una frase con­sa­grada.” La comi­ci­tat esclata per obra de la repe­tició, la inversió o la inter­ferència. Fixem-nos en el segon con­cepte, el de la inversió: ima­gi­neu-vos algú que parla d’una collo­nada com si es tractés d’un tema d’una solemne trans­cendència. Ens fa petar de riure! I sem­pre, de fons, en aquesta reflexió sobre el riure (i sobre allò que, inde­fec­ti­ble­ment, ens fa riure), “l’auto­ma­tisme per opo­sició a l’acti­vi­tat lliure”. I també “la dis­tracció per opo­sició a l’atenció”. En l’últim dels tres assa­jos con­tin­guts en el lli­bre, hi ha una sug­ge­ri­dora relació entre l’absur­di­tat còmica i la natu­ra­lesa dels som­nis, que Berg­son ager­mana. I una con­si­de­ració no menys valu­osa a propòsit de la vani­tat humana, un dels defec­tes mes risi­bles de la per­sona.

La tra­ducció cata­lana de Lluís-Anton Bau­le­nas es lle­geix molt agra­da­ble­ment. I inclou, per cert, un efecte còmic genial, trac­tant-se com es tracta d’un volum d’Edi­ci­ons de la Ela Gemi­nada: no hi ha sor­tit ni una sola ela gemi­nada! Un exem­ple: “que vagi reci­tant el seu dis­curs sí laba per sí laba” (les cur­si­ves són meves). Un altre (n’hi ha tants com eles gemi­na­des en el text): “¿Com supo­sar que el mateix home ha estat Mac­beth, Ote lo, Ham­let, el rei Lear i tants d’altres?” (ídem). Quina manera més admi­ra­ble de fer con­ci­liar fons i forma: el tema abor­dat –el con­tin­gut: la comi­ci­tat– amb la pre­sen­tació física on actua –la forma: una obra d’Edi­ci­ons de la Ela Gemi­nada–. Perquè, ha estat fet expres­sa­ment, oi? No ha estat pas un lap­sus d’edició, no que no?

El riure. Assaig sobre la significació de la comicitat Autor: Henri Bergson Traductor: Lluís-Anton Baulenas Epíleg: Roger Pelàez Dada Editorial: Edicions de la Ela Geminada Pàgines: 160 Preu: 16,50 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor