Lletres

Crítica

EL PLAER DE LLEGIR, DE LLEGIR-LO

Escriu sense mines ni trampes. “Soc feliç? I la resposta ha de ser no, perquè estic en contra de la felicitat”

Joan Garí (1965) és un escrip­tor notori, des­ta­cadíssim, del País Valencià. Actu­al­ment col·labora als dia­ris La Veu, Ara i El País, com a cro­nista i crític lite­rari. Els seus arti­cles són molt ben rebuts. Ell escriu, diu coses i no fa gaire soroll. Sim­ple­ment escriu i escriu molt bé. Dels seus lli­bres es podria des­ta­car, per exem­ple, Viatge pel meu país (2012, Edi­ci­ons 3 i 4), un tra­jecte per les ter­res valen­ci­a­nes cin­quanta anys després que Joan Fus­ter publiqués dos lli­bres emblemàtics: El País Valen­ci­ano i Nosal­tres, els valen­ci­ans.

En una nota ini­cial ja remarca quin és el seu objec­tiu “rao­na­ble” en un assaig, els argu­ments i l’estil, i no pas la tensió i la polèmica. L’escrip­tor de Bor­ri­ana té una pre­di­lecció pel matís, fins i tot, quan subrat­lla una sentència. És una escrip­tura oberta i pla­ent, que es va dei­xa­tant com si fos una bota de vi. Ens parla de vivències, d’excur­si­ons, d’actes cul­tu­rals, de fets que l’inqui­e­ten. Deta­lla com es va for­mant una per­sona: “Es cons­tru­eix maó a maó al llarg dels anys.” Va fixant l’arrel, la va cer­cant a mesura que va mirant el cel. Va escriure poe­sia i això és per­cep en la seva sen­si­bi­li­tat i capa­ci­tat sintètica. No tots els poe­tes tenen sen­si­bi­li­tat ni sacri­fici lingüístic, però ell sí. Podem cons­ta­tar el seu estil que es va per­fi­lant i arro­do­nint com el còdol d’un riu amb les seves olors mine­rals, sabo­ro­ses, a fulles, ombres i records. És així com escriu, amb revis­co­la­des exis­ten­ci­als, mati­sant-les, bui­dant-les, esti­rant-les. Ell sent (el lec­tor ho per­cep) que va esca­lant, lluny de tot, lluny del seu ascens, cap a un lloc ine­xacte ja que “el temps –no cal dir-ho– resta per­fec­ta­ment intacte”. L’ins­tant intacte. L’ins­tant ine­xacte. L’ins­tant infi­nit. Pro­digiós, Joan Garí. Suprem.

Escriu sense mines ni tram­pes. “Soc feliç? I la res­posta ha de ser no, perquè estic en con­tra de la feli­ci­tat.” I és amb el matís quan comença una nova clarícia. Ens parla de la lite­ra­tura com una inserció, i per això, ano­mena i acull amb humi­li­tat totes les referències que ha anat absor­bint. Des­criu pre­sen­ta­ci­ons de lli­bres molt diver­ti­des, con­ver­ses que el tras­bal­sen (“un inter­canvi inútil de saliva”), tra­jec­tes vitals del dia a dia, viat­ges, pel·lícules, records inson­da­bles, màgics, dels seus pares. Indaga en el mètode d’explo­rar-nos, si hi estem dis­po­sats. Pen­sa­ments i explo­ra­ci­ons que va des­co­brint. Per exem­ple, una visita a una sucur­sal bancària el porta a escriure un text breu i punyent sobre la crisi finan­cera.

Hi ha refle­xi­ons acla­pa­ra­do­res, toni­fi­cants, repa­ra­do­res, sobre la inu­ti­li­tat de l’experiència. Irònic, diver­tit, entra­nya­ble, soli­tari, tenaç. Qual­se­vol pre­text li resulta bo per arti­cu­lar un text bri­llant. Parla de gats, per exem­ple, i ho enllaça amb Freud. Rela­ci­ona el ter­ro­risme religiós amb un frag­ment de Mon­taigne per tal de remar­car la uti­li­tat de la lite­ra­tura i la cul­tura en les soci­e­tats ober­tes. “El fracàs esco­lar és una subespècie de la Marca España.” Antològic. Sándor Marai, Mic­hel Houe­lle­becq, Nietz­sche, Joa­not Mar­to­rell, Samuel Beckett, Tho­mas Mann, Dos­to­ievski, Hitch­cock, Dickens, Klemm, Bob Dylan... Un deves­sall d’arrels fon­des i d’horit­zons blaus. Cal remar­car els seus inven­ta­ris, les seves radi­o­gra­fies de la soci­e­tat, amb una visió dis­tant i esti­mu­lant. Els die­ta­ris, en el fons, no dei­xen de ser obres amb un punt de rea­li­tat i el seu aire d’ima­gi­nació. No tinc més espai. En con­ti­nu­a­ria par­lant. I vosal­tres podríeu con­ti­nuar lle­gint-lo.

Autor: Joan Garí SER PERSONA. DIARI DE L’ESCRIPTOR ALS 50 ANYS
Editorial: Afers Pàgines: 208 Preu: 17 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.