Lletres

Crítica

ÉS EL MEU COR COM L’ESPONJA ESPREMUDA

Jo no crec que Salvat sigui –tampoc no va tenir temps de ser-ho– un gran poeta. Va ser, això sí, un poeta d’una intuïció excepcional

L’any vinent cele­bra­rem els cent anys de la mort de Joan Sal­vat-Papas­seit, el poeta bar­ce­loní sor­git de les clas­ses tre­ba­lla­do­res. Es va morir de tuber­cu­losi a l’edat tan pre­ma­tura de trenta anys. Sota el coixí del seu llit, va dei­xar un lli­bre ina­ca­bat: Óssa menor, que duia el subtítol de “Fi dels poe­mes d’avant­guarda”. Aquesta anto­lo­gia bilingüe català-cas­tellà de la seva poe­sia, tan popu­lar, i de la seva prosa, molt menys cone­guda, fir­mada pel poeta Jordi Vira­llonga, és, per tant, d’una nota­ble esca­iença. I es con­ver­teix, de fet, en el pri­mer gran esde­ve­ni­ment edi­to­rial del que hau­ria de ser un any far­cit d’actes com­me­mo­ra­tius.

No és la pri­mera vegada que Vira­llonga pre­senta la poe­sia de Sal­vat al públic hispànic. De fet, el 2008 va publi­car una tra­ducció inte­gral de la seva obra lírica a l’edi­to­rial La Poesía, Señor Hidalgo. En el cas que ens ocupa, l’obra –que forma part de la clàssica col·lecció “Letras Hispánicas” de l’edi­to­rial Cátedra– cons­ti­tu­eix una magnífica apro­xi­mació al poeta, perquè hi ha con­tin­gut el gruix essen­cial dels ver­sos sal­va­ti­ans (hi tro­bem sen­cer el seu lli­bre més cele­brat, El poema de la rosa als lla­vis, per exem­ple), però també un cor­pus molt repre­sen­ta­tiu de la seva prosa, que l’edi­tor i tra­duc­tor ha divi­dit en dues grans sec­ci­ons temàtiques: tex­tos de caràcter biogràfic, cul­tu­ral i ideològic, d’una banda, i tex­tos d’interès polític i social, de l’altra. A banda d’això, Vira­llonga també ens dona sei­xanta pàgines il·lumi­na­do­res d’intro­ducció a la figura i l’obra de Sal­vat –“La hete­ro­doxa sen­ci­llez de un poeta mayúsculo”–, en què fa un segui­ment minuciós de la seva for­mació, prin­ci­pal­ment auto­di­dacta, i de les fites més remar­ca­bles de la seva existència i de la seva con­tri­bució literària.

Jo no crec que Sal­vat sigui –tam­poc no va tenir temps de ser-ho– un gran poeta: l’eina que feia ser­vir no era, ni de bon tros, tan rica com la de Car­ner o Sagarra, ni era capaç de reve­lar una estruc­tura de pen­sa­ment com­plexa, com la de Riba o Foix. Va ser, això sí, un poeta d’una intuïció excep­ci­o­nal, molt ben dotat per a allò que Gas­ton Bac­he­lard va deno­mi­nar l’image ima­ginée (la imatge ima­gi­nada, que no és la imatge vista). Devia ser un jove des­ficiós. Foix va retreure-li que no va ser mai un avant­guar­dista pur, i, en el dard, raons a banda, no puc dei­xar de sos­pi­tar-hi un cert clas­sisme. Intuïtiu i des­ficiós, sí: Sal­vat devo­rava tot allò que era nou, i que podia aju­dar-lo a cons­truir l’obra pròpia. Va ser, també, un home en evo­lució cons­tant: és per això que pot sem­blar –sobre­tot en l’obra en prosa, neta­ment ideològica– molt con­tra­dic­tori. Va pas­sar de ser un soci­a­lista abran­dat a un àcrata resig­nat; del que en podríem dir, seguint la retòrica clàssica del comu­nisme-soci­a­lisme, un inter­na­ci­o­na­lista modèlic a ser un inde­pen­den­tista inequívoc (els poe­mes de Les cons­pi­ra­ci­ons, no gaire reei­xits, i força dels arti­cles que podem lle­gir aquí, prou que ho acre­di­ten). Es va decla­rar anti­na­ci­o­na­lista, anti­mi­li­ta­rista, anti­catòlic, anti­cle­ri­cal... i, tan­ma­teix, tenia fe reli­gi­osa i admi­rava la figura de Crist. Va viure de pressa, com si, de bon començament, ja sos­pités que la seva existència seria inu­su­al­ment curta. Vira­llonga defensa que la seva visió del món va ser, durant una època, molt pròxima a la dels rege­ne­ra­ci­o­nis­tes espa­nyols.

El vers d’aquest arti­cle, man­lle­vat a la poe­sia Omega –la pri­mera d’Óssa menor–, em sem­bla que resu­meix molt bé l’acti­tud vital, tan apas­si­o­nada, de l’autor: el cor no està espre­mut pel can­sa­ment ni per la malal­tia, sinó per un esforç ímprobe d’atra­par i apro­fi­tar la vida. És el cor d’un “mes­tre d’amor”. En la con­clusió del seu pròleg, Vira­llonga es pre­gunta si avui dia podria sor­gir un escrip­tor com Sal­vat-Papas­seit. Han pas­sat cent anys, i el nos­tre món no s’assem­bla gens al que ell va des­criure admi­ra­ble­ment en un dels poe­mes cata­lans més impor­tants del segle XX: Tot l’enyor de demà. Però jo diria que la res­posta hau­ria de ser que no. Hi ha, en Sal­vat, un excés de passió que avui sem­bla­ria extem­po­rani. “Deixa’t besar, que la vida és comp­tada”, diu en un dels ver­sos del seu lli­bre més recor­da­ble.

L’anto­lo­gia ens per­met, d’altra banda, valo­rar-ne l’obra en con­junt. La prosa ha enve­llit molt pit­jor que la poe­sia. De fet, la pri­mera és de bata­lla, i cal situar-la en el seu con­text històric. La veu poètica, en canvi, tan defen­sa­ble mal­grat les seves man­can­ces, resulta molt més mati­sada i com­plexa. Fixem-nos en l’aca­ba­ment de Noc­turn per a acordió –un dels poe­mes més rei­vin­di­ca­tius de la lite­ra­tura cata­lana con­tem­porània–: “Vosal­tres no sabeu què és guar­dar fus­tes al moll. / Ni sabeu l’oració dels fanals dels vai­xells / –que són de tants colors / com la mar sota el sol: / que no li calen veles.” Fixem-nos en la imatge final: la mar, encesa pel sol, és de molts colors (un pro­digi d’obser­vació i cre­ació de la imatge poètica). “El Poeta serà l’home entu­si­asta”, sos­te­nia en el text pro­gramàtic “Con­cepte del poeta”, traduït per l’antòleg. L’entu­si­asme sal­vatià –com la seva espe­rança– ha per­du­rat gràcies als seus ver­sos: l’apre­ciem en aquell sen­ti­ment tan con­tra­dic­tori que li feia excla­mar que estava força con­tent tot i tro­bar-se alli­tat, malalt, i que enyo­rava un demà que ell mateix ja devia sos­pi­tar que no havia d’arri­bar mai més.

Me he cruzado con un hombre que pasaba. Antología de poesía y prosa Autor: Joan Salvat-Papasseit Traducció: Jordi Virallonga. Edició bilingüe Editorial: Cátedra. Madrid, 2023 Pàgines: 472 Preu: 17,05 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor