Lletres

Opinió

POMPEU FABRA A SANTUTXU

Al primer pis d’un xalet de la zona alta de Bilbao (abans “carrer de santa Clara, núm. 6” i avui “carrer de Zabalbide”, a Santutxu), hi van viure els Fabra

Ja fa cinc anys de l’Any Pom­peu Fabra i, per tant, ja fa cinc anys de la pri­mera ruta Pom­peu Fabra a Bil­bao. Vam començar al tea­tre Arri­aga, vam pas­sar per la plaça Miguel de Una­muno i també per la plaça Nova i vam arri­bar fins a l’estació d’Abando, per la Gran Via i per l’eixam­ple de la ciu­tat. Vam anar, entre d’altres, al car­rer de Los Heros, a Aju­ri­a­guerra (en temps de Fabra, car­rer d’Espar­tero), a la plaça de la Casi­lla... Hi vam tro­bar un Fabra tre­ba­lla­dor, anant amunt i avall, de la feina a casa i de casa a la feina.

Però l’última adreça de Pom­peu Fabra al País Basc, la de Begoña, no la teníem gens deli­mi­tada. Fabra s’hi va estar pro­ba­ble­ment un any, entre els últims mesos del 1911 i el pri­mer semes­tre del 1912. “Begoña és un poblet dalt d’un turó que al cim pla­neja.” Ho va escriure Artur Bladé Desum­vila el 1965. “Ara ja s’hi pot anar en tram­via, però en aque­lla època [quan hi va viure Fabra i durant una pila d’anys del segle XX] calia pujar unes esca­les que no s’aca­ba­ven mai, o bé pren­dre un camí cos­te­rut que ser­pe­java entre vinyes, les vinyes d’on surt el txa­colí. A mi, Begoña, més que un poble, em feia l’efecte d’un san­tu­ari. I ho és, real­ment. Les cases escam­pa­des, una ací, l’altra allà, enmig del pai­satge pin­to­resc, tenien molt d’encís. De dalt del turó es veia Bil­bao i la via del tren entre fums i boi­res.”

En temps de Fabra, Begoña era un eli­zate o vila inde­pen­dent de Bil­bao (i no es va agre­gar a Bil­bao fins al 1925). Mònica Mont­ser­rat i jo mateix, els res­pon­sa­bles de la ruta Pom­peu Fabra a Bil­bao, sabíem que Fabra i família havien vis­cut al car­rer de Santa Clara, núm. 6, 1r pis, a Begoña, però no acon­seguíem lli­gar aquesta adreça amb la rea­li­tat de “cases escam­pa­des, una ací, l’altra allà”.

Doncs vet aquí el des­llo­ri­ga­dor: la tar­dor del 2022, dos inves­ti­ga­dors de Begoña (és a dir, dos mat­zor­ris), Alex Urka­regi i Este­ban Kadarso, van tro­bar una dada apa­rent­ment ali­ena a Fabra, als arxius muni­ci­pals de Bil­bao: el 16 de gener del 1924 Juan E. de Orue i Jau­re­gui va morir, a 89 anys, al car­rer de Santa Clara, núm. 6, de Begoña: “Se recoge el duelo para lle­var el cadáver, en el fune­ral, en la calle Santa Clara 6, en el cha­let, y para los fune­ra­les se recoge y se des­pide en la igle­sia.

El xalet era el palau Orue, pro­pi­e­tat de Juan E. de Orue, que entre el 1937 i el 1942 va hos­tat­jar una presó per a dones en temps de guerra –Bil­bao va home­nat­jar fa pocs mesos les dones allí tan­ca­des–. Encara més tard, el xalet va aco­llir la clínica d’espe­ci­a­li­tats mèdiques Santa Marta, fins que va ser ender­ro­cat el 1968 perquè Begoña crei­xia molt i calia apro­fi­tar el ter­reny per fer-hi blocs de pisos.

En el pri­mer pis d’aquest xalet de la zona alta de Bil­bao (abans “car­rer de santa Clara, núm. 6” i avui “car­rer de Zabal­bide”, a San­tutxu) hi van viure els Fabra, que pro­ba­ble­ment tenien de veïns els matei­xos Orue, o el mateix pro­pi­e­tari o pot­ser algun dels seus tres fills. El 1965, Bladé Desum­vila encara hau­ria pogut tre­pit­jar el xalet i part dels 7.000 metres qua­drats que per­ta­nyien a la finca, alguns dels quals eren vinyes de txa­colí. Pot­ser li hau­ria fet gràcia saber que en aquesta adreça hi va néixer Dolors Fabra Mes­tre, la filla petita dels Fabra, el 21 de febrer del 1912.

Devem la tro­ba­lla a l’interès i a la perícia de Kepa Sara­sola, direc­tor de la Uni­ver­si­tat Basca d’Estiu (2018-2023), pro­fes­sor de la Facul­tat d’Informàtica del País Basc i segui­dor de la tra­jectòria de Pom­peu Fabra a Bil­bao. Sara­sola, fill de Begoña, va esti­rar el fil a par­tir del nom del car­rer i va saber lli­gar caps. Ara fa poc ha publi­cat la infor­mació essen­cial d’aquest arti­cle a uri­ola.eus, un web en basc que recull notícies de Bil­bao i els seus bar­ris.

Sara­sola ens escriu per fer-nos-ho saber i ell mateix en des­taca una casu­a­li­tat: entre el 1978 i el 2014, on hi havia hagut el xalet, va fun­ci­o­nar una ikas­tola. “Al mateix lloc on Fabra va tre­ba­llar per recu­pe­rar la llen­gua cata­lana, la ikas­tola Kar­melo va fer una feina pio­nera per recu­pe­rar la llen­gua basca a San­tutxu.”

Ara només ens fal­ta­ria tenir la prova defi­ni­tiva que Pom­peu Fabra, a part d’anar als fron­tons bilbaïns –n’hi havia un no gaire lluny del xalet–, també es va interes­sar per la llen­gua basca, i que en conei­xia i deia les expres­si­ons més comu­nes. Tant de bo. De moment, ja sabem que hi ha força pos­si­bi­li­tats que conegués Car­los Orue Ola­bar­ria (1871-1934), un dels fills del patri­arca que va viure al xalet del seu pare –i també en un altre de davant de l’església–, alcalde de Begoña en un parell d’oca­si­ons, naci­o­na­lista i gen­dre de la gran fotògrafa de Bil­bao: Eula­lia Abai­tua.

L’estada a Bil­bao va ser molt pro­duc­tiva per a Pom­peu Fabra: hi va escriure la major part dels arti­cles eru­dits i també la seva gramàtica més com­pleta, la del 1912. Són set tex­tos: La repre­sen­tació de la l pala­tal en català (1903), Sil·labari català (1904), Trac­tat d’orto­gra­fia cata­lana (1904), Les e toni­ques du cata­lan (1906), Qüesti­ons d’orto­gra­fia cata­lana (1906. Ponència pre­sen­tada en el Pri­mer Congrés Inter­na­ci­o­nal de la Llen­gua Cata­lana), Qüesti­ons de gramàtica cata­lana (1911, arti­cles publi­cats al diari El Poble Català entre el 1907 i el 1908) i Gramática de la len­gua cata­lana (1912).

Ezker­rik asko, Kepa. Ibil­bide bat egi­teke dugu.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.