Lletres

Crítica

nuesa i vertigen de no creure

Enmig del magma que viu la poe­sia cata­lana, cada vegada més enfos­quida per la pre­missa “a la con­fusió per l’acu­mu­lació”, l’obra de deter­mi­nats autors de les gene­ra­ci­ons intermèdies ha que­dat total­ment invi­si­bi­lit­zada. És un feno­men que es pro­du­eix des de la gene­ració dels setanta, una època d’eclosió on les ges­ti­cu­la­ci­ons i pro­va­tu­res també tenien un paper fona­men­tal. Avui resulta més fàcil publi­car, però la pro­fusió de títols i les difi­cul­tats de les dis­tribuïdores ho posen com­pli­cat als autors que estan defi­nint les seves obres. Aquest seria el cas de la poeta de Pie­rola Merit­xell Cucu­re­lla-Jorba, que amb 50 anys i un llarg currículum al dar­rere publica Sem­pre encara, a Godall Edi­ci­ons, un segell que està des­co­brint interes­sants pro­pos­tes noves. A part de les seves magnífiques tra­duc­ci­ons –va rebre el Premi Jordi Domènech el 2016–, Cucu­re­lla només el 2021 va publi­car tres poe­ma­ris. Per tant, és una autora a seguir, ben reco­ma­na­ble com els inten­taré fer veure.

Amb una cita ini­cial de Gabriel Fer­ra­ter (“El dúctil propòsit amb què saps trair”), el poe­mari con­serva el dubte fer­ra­terià i la visió de la vida del de Reus. Fer­ra­ter va ser seguit a bas­ta­ment pels autors dels anys vui­tanta, però el seu ras­tre es va per­dre més enllà de cen­te­na­ris i auques i ven­talls. La poe­sia de Cucu­re­lla és nítida i fresca, en alguns moments malen­co­ni­osa, nar­ra­ti­vit­zant i auto­re­fe­ren­cial: “No em par­lis de mites antics. Jo / m’embasto els dies amb les meves / pròpies incer­te­ses. I acte seguit / me’ls cuso, sense didal. Amb tota / puresa.” En el moment de tallar els ver­sos és ori­gi­nal, tant com ho van ser els lli­bres iniciàtics d’Anna Agui­lar-Amat o els d’Ángel González. Un encert dut fins a l’exte­nu­ació.

Hi ha poe­mes con­fes­si­o­nals potents, com un d’ins­pi­rat en Gil de Biedma o allò que asse­nyala en el pro­emi del lli­bre, que ser­vi­ria per­fec­ta­ment de poètica, en parau­les d’Agustí Bar­tra: “La poe­sia omple allò que pene­tra: vessa din­tre les entra­nyes la missió de la pri­ma­vera. Tot amor vol la puresa de la meva nuesa.” La nuesa és també una de les carac­terísti­ques d’aquest ver­sos, sovint de caire moral i sen­ti­men­tal, abso­lu­ta­ment escèptics com el poema ini­cial: “Cada cop que entro com no vols em fas tor­nar / a entrar. Ara passo el llin­dar a la manera teva / i a mi ni m’has vist. No saps que tot m’és obert, / els arbres i els homes i els dies / i el ver­ti­gen de no creure, ja, en res.” El domini de la polisínde­ton és també un altre dels recur­sos que Cuca­re­lla-Jorba domina amb força. El poe­mari conté començament i final, amb l’aire cre­pus­cu­lar que hem apun­tat. En els últims poe­mes es repe­tei­xen “pot­ser ningú t’espera” o “només des del dubte” per aca­bar amb un poema amb cita de Nick Cave i que resu­meix a la per­fecció la inten­ci­o­na­li­tat del lli­bre: “Marxo bosc endins / per con­fon­dre’m / silent amb les alzi­nes / i la malesa i la vilorda / i les bran­ques més altes. / Serà indòmita, / també, aquesta par­tença. / No hi ha destí, / el destí és ara.”

Sempre encara
Autora:
Meritxell Cucurella Jorba
Editorial:
Godall
Preu:
17 euros

Joe Lovano i Jacob Bro recorden Paul Motian

El saxofonista Joe Lovano i el guitarrista Jakob Bro han volgut fer un homenatge al bateria i compositor de referència Paul Motian, mort l’any 2011. L’àlbum Once around the room. A tribute to Paul Motian és una excursió circular al seu voltant. Acompanyats de figures com Larry Grenadier, Thomas Morgan i Anders Christensen als baixos, i Joey Baron i Jorge Rossy a la bateria, el disc –cal dir que no és el primer homenatge que el segell ECM tributa a Motian– és una reflexió melangiosa del jazz més cool, amb la introspecció a què només arriben els virtuosos.

Lovano havia participat en alguns dels discos de Motian i coneix íntimament la manera d’enfocar el jazz del clàssic, una epopeia avantguardista i, alhora, subtil. El disc és per escoltar en una tarda de pluja, però també com a música de fons, això sí, de tarda o vespre. Composicions originals de Lovano o del grup al complet, Once around the room es pot llegit com una interpretació del treball de qui va ser considerat un arquitecte del ritme. Sovint el recordem formant part del trio de Bill Evans, en el gran moment del jazz entre els cinquanta i els seixanta, però Motian va anar més enllà, al cel.

Once around the room
Autors:
Jakob Bro i Paul Motian
Discogràfica:
ECM
Preu:
23 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor