Cal conèixer els verins per poder evitar-los
No són poques les ficcions en què una persona pren petites dosis d’algun verí per anar-s’hi acostumant i evitar que el puguin assassinar amb aquell producte. Paracels, en el segle XVI, va afirmar que “la dosi fa el verí”: res és verí i alhora tot ho és. La quantitat és més important que la substància.
D’una manera didàctica, amena i de consulta ràpida, el llibre del toxicòleg Jan Tytgat, l’escriptora Evelien de Vlieger i l’il·lustrador Sebastiaan van Doninck, mostra les menes de verins que existeixen. “Tot sobre serps verinoses, llavors de cacau i gossos detectors de drogues”, asseguren al subtítol.
De mica en mica, van desgranant què tenen a veure els bacteris amb el verí o si el plàstic és tan tòxic com diuen, a més de respondre preguntes com ara: Com puc saber si un bolet és verinós? Què he de fer si em mossega una serp? En què treballa un toxicòleg? És veritat que la xocolata és tòxica per als gossos? Quin és l’animal més verinós que existeix?
I és que cal anar amb compte perquè la majoria dels verins es troben en la naturalesa, però a casa també n’hi ha molts altres que han estat produïts per l’ésser humà, al lavabo, al garatge, a la farmaciola, al laboratori de l’escola... Tot complementat amb efemèrides, curiositats, petits experiments, consells i adreces d’interès.