Lletres

Crítica

LITERATURA EXPLICADA A TOTHOM

Com definir l’essència de la literatura? Podem identificar un text literari a partir d’un pretès elenc de propietats formals?

Com defi­nir l’essència de la lite­ra­tura? Podem iden­ti­fi­car un text lite­rari a par­tir d’un pretès elenc de pro­pi­e­tats for­mals com­par­ti­des per tots els tex­tos merei­xe­dors d’aquest epítet? O bé, per con­tra, el rang de lite­ra­tura és fruit del con­sens social, i doncs, de valors i con­ven­ci­ons que dife­rei­xen en temps i en lloc i que con­fe­rei­xen un cert valor a certs tex­tos, i no a uns altres? Vet aquí una qüestió clau, extra­po­la­ble a tot el món de l’art, que comença a inter­pel·lar-nos fer­vo­ro­sa­ment a les pri­me­ries del segle XX, a par­tir del gir fona­men­tal que té lloc en l’àmbit de la cre­ació artística quan Mar­cel Duc­hamp deci­deix plan­tar un ori­nal al bell mig d’un museu. La tra­dició del ready made duc­hampià ens impel·lia fa just un segle a aban­do­nar la pre­gunta “què és l’art?” per abor­dar, més pròpia­ment, la qüestió “quan hi ha art?”

A la pri­mera part de l’assaig, l’autor aborda aquesta qüestió fona­men­tal pel que fa l’àmbit de la lite­ra­tura res­se­guint algu­nes de les teo­ries literàries més relle­vants del segle pas­sat. Ho fa amb una expo­sició clara, pla­nera, molt mengívola per a un públic gene­ral. Ballart comença refe­rint-se als lingüistes del Cer­cle Lingüístic de Mos­cou –cone­guts com a for­ma­lis­tes– que a prin­ci­pis del segle pas­sat van fer esforços per esta­blir una sèrie de trets essen­ci­als, uni­ver­sals, dels tex­tos lite­ra­ris. El con­cepte clau de la teo­ria for­ma­lista era la desau­to­ma­tit­zació: si la vida quo­ti­di­ana fa ordi­nari i anodí el nos­tre comerç amb les parau­les i amb les coses, la lite­ra­tura és aquell ter­reny que torna, a les parau­les, “un efecte més cre­a­tiu i dis­tor­si­o­na­dor”. 

El 1975, però, l’ame­ricà Jonat­han Culler feia una esmena al pro­jecte estruc­tu­ra­lista. Con­si­de­rava que qual­se­vol text pot ser retòric, i que això no depèn tant de les pro­pi­e­tats tex­tu­als, sinó de la manera com el text és lle­git. El va seguir Terry Eagle­ton, un altre dis­si­dent de la teo­ria for­ma­lista, que refu­sava les pre­te­ses qua­tre con­di­ci­ons inhe­rents als tex­tos lite­ra­ris, al·legant que la defi­nició de lite­ra­tura que sem­bla­ven postu­lar no era ni exhaus­tiva ni dis­tin­tiva. Ballart il·lus­tra els argu­ments d’Eagle­ton con­tra aques­tes qua­tre con­di­ci­ons a través d’un exem­plari de tex­tos de collita pròpia. Reser­vant la reve­lació de la font i l’autor fins aca­bada la lec­tura, el nos­tre autor ens demos­tra com molts tex­tos que per­ta­nyen al cànon lite­rari no com­plei­xen les con­di­ci­ons estruc­tu­rals pro­po­sa­des pels for­ma­lis­tes, a la vegada que d’altres que no per­ta­nyen al cànon sí que ho fan. Un pas­satge retòrica­ment molt pobre d’El qua­dern gris de Pla (pobre perquè l’autor hi imita la parla dels pijos de Bar­ce­lona), qüesti­ona que els tex­tos lite­ra­ris facin sem­pre un ús espe­cial de la llen­gua. D’altra banda, pre­nent el text publi­ci­tari d’un anunci de BMW, Ballart fa l’expe­ri­ment de dis­po­sar tipogràfica­ment el text sobre la plana com si fos­sin ver­sos, de manera que el lle­gim com un poema. Sug­ge­reix, així, que l’ús de recur­sos i figu­res retòriques no és exclu­siu de l’àmbit lite­rari. 

Ballart dedica la segona part de l’assaig als gèneres lite­ra­ris (lírica, nar­ra­tiva, drama). Pren com a referència la tragèdia shakes­pe­a­ri­ana Otel·lo i, en par­ti­cu­lar, el per­so­natge de Iago, que fa un ús exem­plar de les tres fun­ci­ons del llen­guatge per expli­car al pro­ta­go­nista de la tragèdia el pre­sumpte adul­teri de la seva esposa Desdèmona. Trobo espe­ci­al­ment bonica la dis­qui­sició eti­mològica de l’autor sobre el mot vers: de ver­tere (tom­bar, fer la volta): “Els ver­sos eren les mar­ques sobre el camp que deixa el pagès quan el llaura. A la prosa, expan­siva per natu­ra­lesa, el vers oposa un movi­ment reple­gat i concèntric, de qui mira endins.” Un tret essen­cial del poema: la con­creció ima­gi­na­tiva. Una imatge ben con­creta és capaç de donar raó de les qüesti­ons més abs­trac­tes de l’existència. La nar­ra­tiva, en canvi, es carac­te­ritza per una “il·lusió refe­ren­cial”. Ballart exposa els con­cep­tes del temps, el mode, la veu i l’agent. Dis­tin­gint la història de la trama, explica que és la segona, i no la pri­mera, la que deter­mina la qua­li­tat d’un text: “Quan­tes històries sense interès han esde­vin­gut obres mes­tres per la trama que ha sabut fer-les atrac­ti­ves!”

L’absència de veu nar­ra­tiva en el tea­tre fa que només puguem inter­pre­tar els per­so­nat­ges a par­tir del que veiem que fan i excla­men. Ballart fa referència a les con­si­de­ra­ci­ons del polonès Tadeusz Kow­zan, que ens ense­nya a parar atenció no només al text lite­rari d’una obra dramàtica, sinó també al seu text espec­ta­cu­lar. Al final del capítol hi tro­bem una con­si­de­ració interes­sant: com a con­dició inhe­rent al gènere, la pro­ducció d’una obra pot no res­pec­tar alguns aspec­tes fixats per l’autor. Un bon nom­bre de direc­tors escènics, avui, es per­me­ten la llicència d’adap­tar les peces tea­trals duent-les al con­text actual, per bé que això impli­qui modi­fi­car esde­ve­ni­ments i iden­ti­tats de per­so­nat­ges. Ballart es lamenta d’aquesta tendència, que mos­tra una manca de sen­si­bi­li­tat per la vigència d’alguns tex­tos, els quals no per estar ambi­en­tats en un temps pretèrit “dei­xa­ran de ser, si l’obra és de mèrit i l’autor de talent, menys intem­po­rals”.

Pere Ballart rubrica el seu assaig expo­sant el poema meta­li­te­rari Ciència exacta, de Manuel For­cano, que parla de la veu poètica. Ens recorda, amb aquest gest, en quan­tes oca­si­ons la capa­ci­tat simbòlica i sug­ge­ri­dora de la poe­sia arriba a des­ple­gar (o reple­gar!) un pen­sa­ment com­plex amb una luci­desa i capa­ci­tat de pene­tració que hau­ria de fer recu­lar les ele­va­des pre­ten­si­ons dels àrids trac­tats espe­ci­a­lit­zats. 

Primera lliçó sobre literatura Autor: Pere Ballart Editorial: Publicacions de l’Abadia de Montserrat Pàgines: 150 Preu: 12 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor