Arts visuals

Desig i poder

L’artista catalana Susanna Inglada, que viu als Països Baixos, presenta la seva primera exposició individual a Catalunya. Un muntatge sobre les relacions entre desig i poder

SENSE SENTÈNCIES
“Inglada explora els rols de la dona dins el patriarcat, però no hi ha missatges absolutistes, sinó matisos i contradiccions”

L’artista Susanna Inglada (Banye­res del Penedès, 1983) viu i tre­ba­lla des de fa anys a Ams­ter­dam (Països Bai­xos) i és allà on ha desen­vo­lu­pat bona part de la seva car­rera artística i des d’on s’ha gua­nyat el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal. Però ara ha inau­gu­rat la seva pri­mera expo­sició indi­vi­dual a Cata­lu­nya. El Mèdol, el Cen­tre d’Arts Con­tem­porànies de Tar­ra­gona, exposa fins al 12 de novem­bre la mos­tra monogràfica Is this desire? (‘És això, el desig?’), un mun­tatge que qüesti­ona el poder, que explora l’ima­gi­nari i l’estètica del poder econòmic, polític i burocràtic a través dels cos­sos i la seva relació amb el desig. Ho fa amb dibui­xos i pin­tu­res expan­dits, que sem­blen escul­tu­res.

Durant la seva residència artística a l’Acadèmia d’Espa­nya a Roma, Susanna Inglada va poder con­tem­plar de prop les grans obres icòniques de l’art clàssic, del Renai­xe­ment i del Bar­roc. Explica que la va vio­len­tar ado­nar-se de com d’inte­grat i nor­ma­lit­zat està el motiu de la vio­lació i l’asset­ja­ment sexual a la dona en les repre­sen­ta­ci­ons artísti­ques, en què sovint es des­criu com a “rapte”. D’aquí han nas­cut algu­nes de les peces que ara exposa a Tar­ra­gona. Dis­po­sa­des a les parets i al terra de la Casa Canals, seu del Mèdol, s’hi poden veure dibui­xos de mans de gran for­mat que for­men part de la sèrie Last Touch. Aques­tes repre­sen­ta­ci­ons s’ins­pi­ren en l’obra de Ber­nini El rapte de Prosèrpina (segle XVIII), que repre­senta el segrest de la filla de Ceres i Júpiter per part de Plutó, que l’arros­sega a la força fins a l’infra­mon, on ell regna. Susanna Inglada se cen­tra en les mans mas­cu­li­nes del grup escultòric de Ber­nini, que iden­ti­fica amb la repre­sen­tació d’un patri­ar­cat abu­siu i vio­lent, i les aïlla per pre­sen­tar-les soles, grans i mons­tru­o­ses, en dife­rents punt de l’espai expo­si­tiu, “com a exem­ples de força i tensió, debi­li­ta­des i mòrbi­des, però encara amenaçado­res”.

Inglada tre­ba­lla el dibuix i la pin­tura “però no mit­jançant mit­jans tra­di­ci­o­nals, sinó de forma expan­dida”, explica la comissària de la mos­tra, Ale­xan­dra Laudo. Més que dibui­xos, les obres pre­nen un mar­cat caràcter escultòric, com si con­fi­gu­res­sin una esce­no­gra­fia: “Es nota la seva vin­cu­lació amb les arts escèniques”, asse­nyala Laudo. Tot i que, per expe­ri­men­tar amb altres mate­ri­als, també exposa una obra tèxtil, l’artista tre­ba­lla sobre­tot amb paper: un mate­rial fràgil i mal·lea­ble, al qual dota de tri­di­men­si­o­na­li­tat, d’aquí que s’apropi a l’escul­tura i a l’esce­no­gra­fia. “Les obres ens apel·len com ho podrien fer algu­nes esce­no­gra­fies, però aquí no hi ha distància, com en el tea­tre, sinó que ens hi introduïm; són com per­so­nat­ges que dia­lo­guen amb nosal­tres”, segons la comissària. Per exem­ple, els dibui­xos de gran for­mat que com­po­nen l’obra The City estan situ­ats a dues parets opo­sa­des, for­mant un díptic que el visi­tant ha de cre­uar per con­ti­nuar el recor­re­gut expo­si­tiu. A cadas­cuna hi apa­rei­xen diver­ses figu­res feme­ni­nes i, enmig, uns per­so­nat­ges mas­cu­lins “sense que quedi clar si aques­tes dones els sos­te­nen perquè no es des­plo­min o si, al con­trari, inten­ten pro­pi­ciar-ne la cai­guda”. En aques­tes obres de la sèrie La Ciu­tat, com en d’altres que s’expo­sen al mateix espai, Inglada indaga sobra la relació entre l’indi­vidu i la massa, i l’asfíxia que patim avui en dia”, segons Inglada. Al dibuix Crowd X, en el qual l’artista pren com a referència l’assaig d’Elias Canetti Massa i poder, repre­senta una amal­gama de cos­sos humans, dels quals prin­ci­pal­ment són visi­bles les cames, els braços i les mans. És impos­si­ble dis­tin­gir els límits que les sepa­ren i les indi­vi­du­a­lit­zen.

Els ros­tres i les extre­mi­tats entre­llaçades, les expres­si­ons faci­als i fins i tot la seva mons­tru­o­si­tat car­re­guen les obres d’expres­si­vi­tat i dra­ma­tisme. “Les obres tenen una potència emo­tiva molt gran; hi ha reflexió en el seu tre­ball, però també molta bellesa”, afe­geix Ale­xan­dra Laudo.

CON­TRAS­TOS

Repar­ti­des pels dife­rents nivells expo­si­tius del Mèdol, s’hi des­ple­guen altres peces que apro­fun­dei­xen en la repre­sen­tació dels arque­tips mas­cu­lins, en la seva ges­tu­a­li­tat i les seves acti­tuds, sovint cari­ca­tu­rit­zant-los, mos­trant-los ridículs i afe­blits. La mateixa Inglada explica que li agrada “el con­trast entre la bru­ta­li­tat i la fra­gi­li­tat”.

Una de les poques obres en què no hi ha repre­sen­tat el cos humà és la ins­tal·lació It’s you. Pre­senta un con­junt d’ele­ments vege­tals de gran for­mat, que no nei­xen de la terra, sinó que pen­gen del sos­tre i cauen sobre el visi­tant. L’artista explica que aquesta obra la va pen­sar després d’escol­tar una xer­rada d’una tei­xi­dora d’un poble indígena colombià, “que expli­cava que per al seu poble la natu­ra­lesa no és una enti­tat que s’hagi de domi­nar i explo­tar, sinó un ésser més del grup”.

La comissària Ale­xan­dra Laudo cita el pen­sa­dor francès Jean Françoise Lyo­tard per expli­car el dubte que plan­teja l’expo­sició Is this desire?: “El desig pot ser una moti­vació cre­a­tiva i motora, una força dis­rup­tiva i alli­be­ra­dora, un impuls que empeny cap al des­bor­da­ment. Però com que és una tendència a l’asso­li­ment i a la pos­sessió, el desig també podreix i reforça les dinàmiques de l’eco­no­mia i la soci­e­tat neo­li­be­rals. Alhora, aques­tes dinàmiques trans­for­men el nos­tre desig en un impuls de pro­duc­ti­vi­tat i con­sum”, afirma. Per a la comissària, Inglada explora “els rols de la dona dins el patri­ar­cat, però no hi ha mis­sat­ges abso­lu­tis­tes o tan­cats, sinó que hi ha mati­sos i con­tra­dic­ci­ons”.

“El tre­ball de Susanna Inglada s’ha llau­rat un reco­nei­xe­ment impor­tant a l’estran­ger. L’expo­sició monogràfica al Mèdol és una gran opor­tu­ni­tat per tor­nar a casa i cap­ti­var-nos amb l’ori­gi­na­li­tat i la per­so­na­li­tat dels seus talents”, explica Vicent Fibla, el direc­tor del Mèdol, que indica que la intenció del cen­tre d’art és “donar veu i mira­des con­tem­porànies a temes d’actu­a­li­tat”. Igual­ment, la regi­dora de Cul­tura de Tar­ra­gona, San­dra Ramos, va des­ta­car durant la pre­sen­tació de la mos­tra “la intensa pro­jecció inter­na­ci­o­nal de l’artista i la manera com acon­se­gueix a par­tir del fet més analògic com és dibui­xar amb la mà, par­lar d’allò més glo­bal com el poder, el gènere, la violència o les rela­ci­ons huma­nes”. Per a la regi­dora, l’obra d’Inglada entra de ple en la rea­li­tat que vivim, amb fets com el cas Rubi­a­les, que marca l’actu­a­li­tat infor­ma­tiva: “Vivim uns dies en què es debat sobre les rela­ci­ons de poder o el que és una apro­xi­mació apro­pi­ada, o no, entre els cos­sos.”

La pene­de­s­enca Susanna Inglada és lli­cen­ci­ada en Belles Arts (UB), diplo­mada en Arts Apli­ca­des al Mur per l’Escola d’Art de Tar­ra­gona, màster a l’Ins­ti­tut Frankr Mohr de Gro­nin­gen (Països Bai­xos) i post­grau en Estu­dis Avançats i Recerca Basada en la Pràctica d’Arts Visu­als a HISK (Gant, Bèlgica), i ha rebut diver­sos reco­nei­xe­ments: ha estat nomi­nada al Premi George Ver­bergs­ti­pen­dium (2013) i al Prix the Rome d’Ams­ter­dam (2019); va rebre el segon Premi Guasch Cou­ranty de pin­tura (2018), el Premi Gene­ra­ci­o­nes (2019) i el Premi Schef­fer del Museu de Dor­drechts (2020). Durant els dar­rers anys, ha fet diver­ses residències artísti­ques en ins­ti­tu­ci­ons d’Europa i Amèrica.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.