Lletres

Crítica

LLEGIR PETIT SOBRE UNS AFERS MOLT ALTS

Hi ha, és clar, una actitud determinada en la lectura de Vidal: entendre l’altre per poder acollir-lo

La poeta –o poe­tessa, com defensa l’admi­rada Teresa d’Arenys, que rebutja el pri­mer terme– Blanca Llum Vidal firma aquest volu­met que és una cele­bració de la lec­tura en pro­fun­di­tat, una invi­tació a rumiar sobre un gra­pat d’assump­tes i, alhora, un exer­cici molt sa de pro­vo­cació intel·lec­tual. N’ha dit així, Lle­gir petit, perquè es pro­posa, “en comp­tes de lle­gir un període, lle­gir un sol lli­bre, un únic pas­satge, un vers soli­tari; en comp­tes de la tota­li­tat, triar minúscul, voler menut”. És una aposta pel detall reve­la­dor, que conté el con­junt o que, si més no, en repre­senta part del sen­tit. Més enda­vant també mani­festa “una pre­o­cu­pació per tor­nar-li el valor a la cosa petita, la dimi­nuta, la microscòpica”. Encara que es refe­reixi al pro­ce­di­ment i no a la matèria de l’obra, no crec que sigui ben bé així: un dels noms que apa­rei­xen sovint en aques­tes pàgines és el de Víctor Català/Cate­rina Albert, que l’autora ha apro­fun­dit fructífera­ment, i que coneix com poca gent al país. I passa igual amb altres autors. La idea ver­te­bral de l’obra, però, em sem­bla molt sug­ge­ri­dora. Ens podem ima­gi­nar, per exem­ple, cons­truir tota una espe­cu­lació a par­tir d’un vers, un de sol? El final del sonet Deso­lació, de Joan Alco­ver, posem per cas: “Jo visc sols per a plànyer lo que de mi s’és mort.” El que con­clou El silbo de afir­mación en la aldea, de Miguel Hernández: “Y Dios dirá, que está siem­pre callado.” O el vers-rat­lla de la prosa poètica Mari­o­neta, de la mateixa autora: “Diria que diria, però no dic, només ho ballo”.

Hi ha, és clar, una acti­tud deter­mi­nada en la lec­tura de Vidal: enten­dre l’altre per poder aco­llir-lo. Des­fi­len pel lli­bre alguns dels grans sis­te­mes de pro­ducció de fana­tisme de la història, i l’autora mira de con­ju­rar-ne idees i pro­pa­ganda. L’exem­ple de Mar­tin Buber li resulta, en aquest sen­tit, molt útil: “Buber, crec, ajuda a fer aquest pas, aquesta revo­lució con­tun­dent i serena; lluny del reple­ga­ment iden­ti­tari i de l’obsessió amb una sola causa, la denúncia plu­ral, la gene­ro­si­tat de l’amor i l’huma­nisme radi­cal.” És una –la pri­mera– de les “presències explícites” del lli­bre. N’hi ha unes quan­tes més: a banda l’esmen­tada de Víctor Català, Emma­nuel Lévinas, Maria-Mercè Marçal, Mercè Rodo­reda, Mau­rice Blanc­hot, Cla­rice Lis­pec­tor, Mar­lene Die­trich, Marina Tsvetàieva, Mar­gue­rite Duras. Josep Car­ner, Char­lotte Delbo, Maria Aurèlia Cap­many, Màrius Tor­res, Joan Sales, Jesús Mon­cada i Joan Miró. En un cas, l’autora arre­met con­tra el dog­ma­tisme esquer­ranós (l’esquerra inde­pen­den­tista, en con­cret). Més enda­vant, ho fa con­tra els que cre­uen que cal pro­te­gir les dones, quan el que convé és acon­se­guir la igual­tat plena. Aquest tre­ball, dedi­cat a l’obra La dona a Cata­lu­nya. Consciència i situ­ació, de la Cap­many, rei­vin­dica l’actu­a­li­tat de l’escrip­tora bar­ce­lo­nina: “Allò que no s’entén tant és la manera com aquests espais poden córrer el risc de pre­sen­tar la femi­ni­tat d’una manera com­pacta i rabi­o­sa­ment exclu­si­vista.” Una de les afir­ma­ci­ons que lle­gim en aquest capítol –“la femi­ni­tat no és una essència immo­di­fi­ca­ble”– es podria apli­car, en un sen­tit gene­ral, a la intenció del tre­ball de Vidal, que, amb les idees fer­mes que cal­gui (idees amb les quals no sem­pre cal com­bre­gar), es vol allu­nyar d’essen­ci­a­lis­mes, pretén –com afirma en el tre­ball dedi­cat a Marçal– “esfi­la­gar­sar iden­ti­tats”. Hi reïxi més o menys, la pràctica resulta, intel·lec­tu­al­ment, molt reco­ma­na­ble.

Els assa­jos són breus, com si, dins cada un, l’autora volgués dei­xar-hi poc més que l’esquema de la pro­ble­ma­tit­zació (m’excuso per l’ús d’aquest renec de tra­dició gal·la). A propòsit de Tho­mas l’Obs­cur, la novel·la de Mau­rice Blanc­hot, refle­xi­ona sobre “un buit que s’omple tantíssim de consciència que arriba a ves­sar, a des­bor­dar-se a ell mateix i a con­tra­dir-se, a dei­xar de ser només buit”. I jo, que fa no gai­res mesos vaig aban­do­nar la lec­tura d’aquesta novel·la, he tor­nat a tenir ganes de lle­gir-la, neces­si­tat de repren­dre-la. És la lec­tura fèrtil, com­pro­mesa, de Vidal, que rela­ci­ona Mar­lene Die­trich, Marina Tsvetàieva, Víctor Català i Jeanne Hersch. En el dedi­cat a Màrius Tor­res i Joan Sales, esta­bleix una com­pa­ració molt sor­pre­nent entre el poeta de Lleida, Óssip Man­dels­tam i Paul Celan. El poeta, com escriu Tor­res, és “l’arquer que es dreça entre els morts”. Poe­sia, doncs, com a com­bat: la dis­ser­tació sobre la tensió de l’escrip­tura i la desit­ja­ble pre­cisió de la inter­pre­tació –el blanc de la fletxa: en con­tra, per tant, de la inter­pre­tació oberta– és d’un gran valor. També ho són els dos tex­tos que dedica a Jesús Mon­cada i Mercè Rodo­reda, escrits en una prosa dife­rent: menys assagística i més, diguem-ne, cre­a­tiva. O la visió que ens dona sobre el Jonàs del Nabí car­nerià, pro­feta jueu que ell cris­ti­a­nitza, com també el mis­satge de pau i recon­ci­li­ació que pro­posa el poema, escrit lluny del país quan aquest estava en guerra.

Llegir petit i escriure sobre literatura i amor Autora: Blanca Llum Vidal Editorial: Arcàdia. Barcelona, 2023 Pàgines: 128 Preu: 14 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor