Lletres

Crítica

CRÒNIQUES D’UN POBLE

La crònica literària i històrica es combina, així, amb l’emocional, més quan el text despullat sorgeix com un poema. No hi ha invenció, tot és tal qual, cru o tendre. L’impacte del llibre dins la societat sueca va ser important i va rebre el premi August

Nas­cuda en un poble del nord-oest de Suècia el 1970, Marit Kapla ha des­ta­cat en el peri­o­disme i també en l’àmbit cine­ma­togràfic, on ha estat jurat al Fes­ti­val de Göteborg i de la moda­li­tat d’obres inno­va­do­res al de Canes. Peri­o­dista de llarg recor­re­gut, el 2019 va unir les seves dues pas­si­ons per ofe­rir-nos una novel·la, Ose­bol, que recull les veus dels habi­tants del poble on es va criar, infi­ni­tat de records de gent anònima que Kapla ha trans­crit en for­mat de vers. Vivències de la natura, records dels fami­li­ars o de la guerra. La con­nexió amb el pai­satge i la natura com­po­nen un fresc, un puzle ben ori­gi­nal, on tro­ba­rem més infor­mació que als lli­bres d’història. Es tracta d’una memòria per­so­nal i col·lec­tiva, en què es poden sen­tir els cants dels ocells, el so del vent entre els arbres, els rie­rols i els fas­ci­nants ani­mals sal­vat­ges, que són també una inda­gació en la nos­tra mateixa vida.

El tes­ti­moni periodístic dins d’una estruc­tura de novel·la en for­mat vers és, així mateix, un docu­ment de pri­mer ordre. Durant segles, la història sem­pre s’ha inter­pre­tat pro­ta­go­nit­zada per reis, gene­rals i altres pollas­tres. Ara, la veu és del poble, i Marit Kapla fa de l’experiència un interes­sant exer­cici d’estil, que ha pro­jec­tat en un nou lli­bre sobre l’amor al país escan­di­nau. La idea va sor­gir –segons em va con­fes­sar l’autora– a par­tir de quina seria la millor manera d’expli­car la història del poble on va néixer. En el moment de bus­car refe­rents es va deci­dir per imi­tar l’estil de la Premi Nobel bie­lo­russa Svet­lana Aleksiévitx, és a dir per con­ce­dir tot el pro­ta­go­nisme a les veus del car­rer, als ciu­ta­dans que no comp­ten per a ningú.

Poste­ri­or­ment, les cin­tes gra­va­des, després de ser auto­rit­za­des pels veïns, es van incor­po­rar a la gran gale­ria que repre­senta Ose­bol. La fórmula era acos­tar tant com es pogués les decla­ra­ci­ons al con­junt del lli­bre per tal de forçar la ver­sem­blança al màxim. No és d’estra­nyar que algú ens expli­qui la seva pre­di­lecció pels fruits del bosc, pels ani­mals de com­pa­nyia, pels viat­ges a altres ciu­tats euro­pees o pels records biogràfics, tant d’epi­so­dis més èpics, com la Guerra Mun­dial, com d’altres d’ano­dins o apa­rent­ment irre­lle­vants. El que importa és la coherència del text dins del caos de les nos­tres vides.

La crònica literària i històrica es com­bina, així, amb l’emo­ci­o­nal, sobre­tot quan el text des­pu­llat sor­geix com un poema. No hi ha invenció, tot és tal qual, cru o ten­dre. L’impacte del lli­bre dins la soci­e­tat sueca va ser impor­tant, fins al punt que la novel·la va rebre el pres­tigiós Premi August el 2019, entre altres d’àmbit naci­o­nal i inter­na­ci­o­nal, sobre­tot a Angla­terra, on ha tin­gut molt bona recepció. De fet, Kapla ha bus­cat una visió gene­ral dins un microhàbitat per­dut del món. El que resulta curiós és que la suma de tots aquests comen­ta­ris espar­sos acabi for­mant un tot. L’experiència seria interes­sant per dur-la a àrees en con­flicte o que inten­ten superar una guerra. El diàleg o sim­ple­ment saber què opina l’altre és impor­tant. Tant com esti­mar el que no conei­xes, com passa en el cas d’Espa­nya. El lli­bre de Kapla és edi­fi­cant.

Osebol
Autora:
Marit Kapla
Editorial:
Capitán Swing
Preu:
27 euros

Entre la música tradicional noruega i la improvisació

El violinista Nils Økland i el teclista Sigbjørn Apeland, socis musicals durant trenta anys, han explorat durant molt de temps la interfície de la música tradicional noruega i la improvisació. El nou disc, Glimmer, és un àlbum excepcional, commovedor. Les seves bases prenen de punt de partida la música folk de la regió de Haugalandet, a l’oest de Noruega. La col·lecció d’Apeland de peces de cantants locals que han ajudat a mantenir vives les tradicions constitueix la base del repertori de l’àlbum, juntament amb composicions originals dels dos músics. Les últimes van des de peces escrites per a una pel·lícula sobre Lars Hertevig, el gran paisatgista noruec del segle XIX, fins a música inspirada en el compositor modernista Fartein Valen. En tot moment, la combinació del violí Hardanger d’Økland i l’harmònium d’Apeland és evocadora. També conté unes melodies que mantenen la solemnitat dins d’una experiència profundament intimista, però que concentren tradició des de la visió de la modernitat. Glimmer és un altre disc superb de la factoria ECM de Manfred Eicher, poesia concentrada en la història de la cultura: monumental.

Glimmer
Autors:
Nils Økland i Sigbjørn Apeland
Discogràfica:
ECM
Preu:
18,90 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.