Lletres

Crítica

UN JOVE DE FELANITX QUE FEIA VERSOS

Són poemes en què la raó o el sentit no hi tenen cabuda, com si la raó o el sentit tinguessin cabuda en l’època que li va tocar viure
Es reafirma davant d’un món escabrós, violent, com si un home només tingués dret a sobreviure

Miquel Bauçà (1940-2004) va ser un poeta que es va con­sa­grar a la seva obra. Tenia una per­so­na­li­tat com­plexa, misan­tropa, amb unes acti­tuds molt par­ti­cu­lars. Fill de menes­trals de Fela­nitx, nas­cut en un ambi­ent rural en plena post­guerra, la seva mare va morir quan ell tenia 12 anys, una cir­cumstància que el va mar­car. La seva obra ini­cial és com­plexa i pro­fusa. En aquests dar­rers anys s’estan publi­cant inèdits seus i se n’estan ree­di­tant algu­nes obres. El seu pri­mer lli­bre publi­cat va aparèixer quan tenia 22 anys, Una bella història (Els Lli­bres de l’Ossa Menor, Proa, 1962), després d’haver obtin­gut el Premi Joan Sal­vat-Papas­seit 1961. Aquell mateix any es va tras­lla­dar a Bar­ce­lona per estu­diar Filo­so­fia i Lle­tres. La seva con­sa­gració defi­ni­tiva es va pro­duir amb la seva obra enci­clopèdica, El canvi (Empúries, 1998), estruc­tu­rada en forma de dic­ci­o­nari. Un deliri cre­a­tiu que va seguir amb Els estats de con­nivència (Empúries, 2001) i Els som­nis (Empúries, 2002).

Una bella història (Edi­ci­ons 62, 2023) és una ree­dició del seu pri­mer lli­bre, en la seva versió ori­gi­nal del 1962. Incor­pora la revisió que va fer el 1987 per a la seva Obra poètica 1959-1983 (Empúries, 1987), en adap­tar els poe­mes en hep­tasíl·labs. La revisió que va exe­cu­tar can­via la cadència i la fres­cor dels poe­mes ori­gi­nals. Si en la versió pri­migènia tenim: “Si una tarda un surt can­sat de fer feina i plou”, en la revisió del 1987 lle­gim: “Si de tard un surt de feina, atuït, malmès, i plou.” Amb quina versió ens que­dem? Com es pot situar el lec­tor davant els can­vis pro­gres­sius que va fer el poeta? Pos­si­ble­ment sense aquesta obsessió no hau­ria arri­bat a la seva obra monu­men­tal: El canvi (1998).

Ens cen­tra­rem en la versió ori­gi­nal de vint-i-cinc poe­mes. Hi ha algu­nes sub­ti­le­ses en la poe­sia ini­cial de Bauçà, com si volgués recrear un ambi­ent, un pen­sa­ment de civi­lit­zació, un lli­gam comú fràgil amb la huma­ni­tat. Té poe­mes espe­ci­als. És la tris­tesa: “La pluja, la pena, l’esfon­dra­ment gene­ral.” Sem­bla que no tin­gui un altre refugi que la música, encara que sigui “una cançoneta grisa i d’amor”. Aquesta era la seva cons­ta­tació. Hi ha poe­mes que són llis­tats a par­tir d’un afer, d’una idea. Un altre ele­ment sig­ni­fi­ca­tiu són alguns de les seves com­po­si­ci­ons estrambòtiques, com si real­ment no tingués esculls on afer­rar-se.

Les seves con­fes­si­ons tan ori­gi­nals, lògica­ment, havien de sor­pren­dre en els cer­cles lite­ra­ris de Mallorca i Bar­ce­lona. “Us he de dir que he deci­dit seguir vivint.” En el poema següent ho argüeix: “A ell no l’havien con­vi­dat a la vida.” És així com es rea­firma davant un món escabrós, vio­lent, com si un home només tingués dret a sobre­viure, l’únic dret pos­si­ble. Se’ns pre­senta així, jove, fresc, desim­bolt, amb desig de sot­me­tre’s als mor­tals, amb crítiques a l’experiència moral, catòlica, rebuda, tot reme­mo­rant els seus amics ajus­ti­ci­ats, “suïcidats o des­a­pa­re­guts fron­te­res enllà”.

Expressa un domini nar­ra­tiu i sintètic exem­plar, amb detalls que con­tras­ten amb el pes tràgic que des­criu, com si volgués assig­nar balan­ces en els seus poe­mes. Men­tre des­criu una exe­cució, afe­geix: “Els ocells piu­la­ran, sal­ta­ran i s’esti­ma­ran/ damunt les bran­ques dels arbres del patí.” Marca la distància i després torna a l’escena amb emoció. El seu com­promís queda demos­trat. “Només una flor negra dins els dits tre­mo­lants / com a record me’n duc de la meva terra lassa.” Una poe­sia con­tun­dent, ram­pant, famèlica, exta­si­ant.

Home­nat­ges a les clas­ses bai­xes, sofer­tes, a vells mari­ners, a joves tre­ba­lla­dors de la cons­trucció. “Un món enfon­sat és el pa de cada dia.” Hi ha cru­esa i afi­ni­tats amb el pati­ment. Del Bauçà jove impres­si­ona que amb tants pocs poe­mes elevi tot un lli­bre. La des­cripció sociològica que fa d’un gran ball és ter­ri­ble (la fauna impe­rant, sacro­sant, mòrbida, amb un mili­o­nari, un bisbe i els lla­dres que espe­ren al car­rer). El que més admiro de la desim­bol­tura de Bauçà és com uni­fica i clava els verbs sim­ples, arcaics o cul­tes, amb sin­tag­mes sor­pre­nents i molt depu­rats. I és aquí on es troba la seva geni­a­li­tat. “La música creix i nega les fri­vo­li­tats de les dones.”

En el seu llen­guatge s’hi des­taca un pan­te­isme, una cor­res­pondència amb la natura i els espais vis­cuts. El poema a la seva mare morta és un exem­ple de memòria, recre­ació i sen­si­bi­li­tat extrema. “Els teus som­nis hau­rien fruit per camins de ten­dresa / i s’hau­rien omplert de peti­tes illes de feli­ci­tat.” No sola­ment va mar­car una obra sin­gu­lar, sinó que, a més, la va con­treure, com si tornés enrere, per tal de tor­nar a fer un altre salt. Va tre­ba­llar la llen­gua fins a ten­sar-la, però sense llu­car-la. Fa des­crip­ci­ons estel·lars, un xic líriques, de tan fres­ques que són, que et por­ten a l’enca­de­na­ment nar­ra­tiu. Retrats de per­so­nat­ges, enga­nyats o avor­rits, de vides que ens apro­xi­men a l’espill blau. El lli­bre, a mesura que el vas lle­gint, va per­dent força i ful­gor, amb poe­mes irre­ve­rents i una mirada sor­ne­guera al seu entorn, com si fos­sin peti­tes ven­jan­ces. El poema “Amic Cagli­os­tro”, sobre un con­sell a un bon amic, recu­pera la lluïssor. La neces­si­tat d’amor, la qüestió de com fer-ho pos­si­ble, sense can­sa­ment ni dolor, anirà pla­nant en bona part dels dar­rers poe­mes.

Nihil obs­tat (Edi­ci­ons 62, 2023) és un lli­bre inèdit del 1965 que va ser cen­su­rat a par­tir d’una lacònica nota: “Un folleto de poesías la mayor parte de las cua­les son irre­ve­ren­tes y sacrílegas. No puede publi­carse.” El lli­bre havia de ser el pri­mer número d’una petita edi­to­rial impul­sada per Jaume Vidal Alco­ver i Bar­to­meu Bar­celó, en la col·lecció de poe­sia diri­gida per Gui­llem Fron­tera i Jaume Pomar, i hau­ria estat col­gat si no hagués estat recu­pe­rat per la seva filla que en va dema­nar una còpia al res­pec­tiu arxiu ofi­cial i colo­nial espa­nyol.

El pri­mer poema ens parla del desig d’haver for­mat part d’una bona família i d’haver tin­gut una ger­mana tísica amb pits “inci­pi­ents, inqui­e­tants”. Una con­si­de­ració que devia impac­tar el cen­sor, un frare fran­ciscà. Els poe­mes van bas­cu­lant seguint el deix d’una època molt mar­cada. I per una raó o una altra, les com­po­si­ci­ons es tor­nen còmiques, gro­tes­ques. Són poe­mes en què la raó o el sen­tit no hi tenen cabuda, com si la raó o el sen­tit tin­gues­sin cabuda en l’època que li va tocar viure. Altres peces resul­ten màgiques i entra­nya­bles, com quan troba les seves pri­me­res llàgri­mes dins d’una copi­nya d’un vai­xell.

En alguns casos, supleix la trans­cendència amb l’ús d’un voca­bu­lari inu­sual, entre arcaic i culte. Hi ha poe­mes que et fan reac­ci­o­nar de mol­tes mane­res, ja que un mateix poema pot resul­tar eixut, líric, sarcàstic, romàntic o esqui­zofrènic. Pot­ser el roman­ti­cis­mes ja és això. No és fàcil capir-lo. De sobte, la seva burla s’acaba con­ver­tint en ten­dresa, com el poema que parla dels jor­na­lers, un dels millors poe­mes escrits mai sobre les fei­nes del camp, enmig de la xafo­gor esti­val: “Si al menys hi hagués una corona verda d’espe­rança / per aquesta gent que lluita cos a cos.”

Hi ha poe­mes per­tor­ba­dors, lli­ber­tins o mor­tu­o­ris, poe­mes gai­rebé fantàstics, com si anés cap a una poe­sia parapsi­cològica. El com­po­nent sexual pren pro­ta­go­nisme com una obsessió, amb visi­ons extre­mes o vio­len­tes. Ens parla sim­ple­ment de les seves difi­cul­tats de viure, sense quei­xes, ni lamen­ta­ci­ons. Ens parla d’una existència sòrdida, angoi­xant, sense cap “aven­tura exci­tant”. Hi ha poe­mes que són pre­clars i d’altres, més sug­ges­tius. O més radi­cals, com el poema tan per­tor­ba­dor d’aga­far les gani­ve­tes i sollar les cases dels pri­mogènits. Fa des­crip­ci­ons de la soci­e­tat gua­nya­dora, d’amics per­duts, de dones amb el ven­tre blanc, de peri­o­dis­tes locals i de mon­ges. Les senyes de Bauçà són ben con­cre­tes, iden­ti­fi­ca­bles a través dels seus sig­ni­fi­cats esca­bro­sos i punyents. Tenia 25 anys quan va escriure aques­tes poe­mes tants aguts i sor­pre­nents. Quan escriu pega, picor, estopa, dos­ser, fora­vi­lers, és com si ens parlés d’un món antic, en extinció: “Quan encara no m’havia posat seriós / ni trac­tava amb certa duresa la gent.”

Autor: Miquel Bauçà Editorial: Edicions 62 UNA BELLA HISTÒRIA
NIHIL OBSTAT Autor: Miquel Bauçà Editorial: Edicions 62
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor