Articles

ELVIRA DYANGANI

DIRECTORA DEL MACBA

“El museu ha de ser un espai més democràtic”

GRATUÏTAT
“M’agradaria que, quan acabi la meva etapa al MACBA, el museu sigui gratuït. És una manera de fer-lo radicalment públic”
APROPIACIÓ
“És molt important el sentit d’apropiació del museu, la manera com ens el fem nostre. Voldria que la gent sentís seu el MACBA”
VISITANTS
“El més important no és que la gent vingui al museu, sinó que hi torni, perquè significa que hi ha alguna cosa que els atrau”
EXPERIÈNCIES
“El museu ha passat de ser un espai on l’obra objecte era al centre a ser un espai on l’experiència artística era central”

El 2023 va enge­gar amb força al MACBA, amb un pro­grama de pro­jec­tes sub­ver­siu i inno­va­dor. La direc­tora del cen­tre, Elvira Dyan­gani (1974), comis­sa­ria enguany Pre­ludi. Intenció poètica, la nova mos­tra de la col·lecció del museu, inau­gu­rada el mes de desem­bre pas­sat. L’expo­sició pro­posa una cons­tel·lació d’obres que el MACBA ha anat adqui­rint els últims anys, amb peces de fons i préstecs d’artis­tes, i reu­neix més d’un cen­te­nar de cre­a­dors. Amb la volun­tat de fer recu­lar les nar­ra­ti­ves històriques domi­nants i d’afa­vo­rir noves pers­pec­ti­ves i relats, Pre­ludi. Intenció poètica es pre­senta com una expo­sició en meta­mor­fosi que anirà mutant fins a la pro­pera pre­sen­tació, a finals del 2024.

Al marge de les expo­si­ci­ons monogràfiques, els actes públics, els tallers i una nova edició del PEI (el Pro­grama d’Estu­dis Inde­pen­dents), que tindrà com a objecte d’estudi les pràcti­ques des­co­lo­ni­als, una de les pre­o­cu­pa­ci­ons can­dents del MACBA aquesta tem­po­rada és tei­xir nous vin­cles amb el seu entorn més imme­diat per cul­ti­var i enfor­tir el tei­xit social de la ciu­tat. En par­lem amb Elvira Dyan­gani, al timó d’aquesta nau.

De quina manera es pretén fer del MACBA un espai més inte­gra­dor i per­me­a­ble a les diver­ses rea­li­tats que el cir­cum­den?
Vaig arri­bar a la direcció l’any 2021 amb un pro­jecte de museu molt més democràtic, obert i per­me­a­ble a la rea­li­tat cir­cum­dant. Un museu de ciu­tat, inter­na­ci­o­nal i esta­tal, però també un museu de barri, dels bar­ris –un espai  situat i hiper­lo­cal–. Per al nos­tre pro­jecte és molt impor­tant arri­bar a tenir més espais oberts al públic, i garan­tir una major poro­si­tat entre la plaça i l’inte­rior dels espais del museu, així com amb les comu­ni­tats pro­pe­res i llu­nya­nes. Volem crear més espais de vida con­junta, per exem­ple espais de lec­tura o, per què no, un jardí col·lec­tiu. Entre altres coses, aquest any hem tirat enda­vant el pro­jecte del Jardí Ambu­lant, un espai físic al museu, però també una pla­ta­forma simbòlica de con­nexió amb la comu­ni­tat per reco­llir idees i pro­jec­tes de cor­res­pon­sa­bi­li­tat; es fan diver­ses pro­pos­tes i ima­gi­nem jun­tes pro­jec­tes col·lec­tius. Tot això és pos­si­ble fruit del tre­ball que les meves com­pa­nyes del depar­ta­ment d’edu­cació i de pro­gra­mes públics fan des de fa uns quants anys. Tre­ba­llant amb pro­pos­tes inter­ge­ne­ra­ci­o­nals que inclou­rien grups de tre­ball com ara “Nens i nenes del barri”, “Grup de joves” i altres pro­jec­tes com La Cuina o col·labo­ra­ci­ons amb Les Met­zi­ne­res. Al Jardí vam cele­brar tallers d’àmbit esco­lar, on vam refle­xi­o­nar amb l’alum­nat, les famílies i el pro­fes­so­rat, sobre qüesti­ons d’espai públic, sobre què sig­ni­fica for­mar part de la ciu­ta­da­nia. De cara al pro­jecte de model de museu, ens cen­trem a fer del museu un espai viu i dia­lo­gant, com­promès, situat i con­seqüent, que pro­mou con­di­ci­ons mate­ri­als més jus­tes al museu i al sec­tor. Volem acti­var un con­sell de joves i con­so­li­dar la idea d’un con­sell social, que es donarà la capa­ci­tat de ser més pròxim als pro­fes­si­o­nals amb qui el museu ja està en relació. Aquests can­vis també plan­te­gen la noció d’agència i intel·ligència col·lec­tiva, que ens obliga a ofe­rir una plu­ra­li­tat d’experiències, tant amb els que se sen­ten inter­pel·lats pel museu com amb els que no.
A la roda de premsa de Pre­ludi. Intenció poètica comen­tava: “No només volem del públic una par­ti­ci­pació neo­li­be­ral, sinó una ver­ta­dera cor­res­pon­sa­bi­li­tat.” En què con­sis­teix aquesta cor­res­pon­sa­bi­li­tat del públic que reque­reix el museu?
La idea d’un museu que difon uni­la­te­ral­ment és una idea del pas­sat. Avui, els museus són o hau­rien de ser estruc­tu­res per­me­a­bles que apre­nen dels ciu­ta­dans, a més d’ofe­rir el conei­xe­ment pro­fes­si­o­nal del seus equips. Nosal­tres tenim la funció pública de vet­llar per un patri­moni i difon­dre l’exper­tesa al vol­tant d’un tipus con­cret d’acti­vi­tat, però també hem de saber estar en con­sonància amb el que la soci­e­tat ens demana, igual que aquesta soci­e­tat també can­via al nos­tre vol­tant. El museu ha de pen­sar com ser con­seqüent amb allò que rep de part del públic, i l’exer­cici de res­pon­sa­bi­li­tat del públic con­sis­teix, en part, a fer saber al museu allò que li és neces­sari. I quan dic públic, entenc també que és una noció plu­ral, que hi ha una mul­ti­pli­ci­tat de públics: tots són usu­a­ris d’aquesta “casa de tot­hom”, com m’agrada ano­me­nar-lo, i la de com­par­tir des d’una plu­ra­li­tat crítica... Nosal­tres hem d’apren­dre a actuar tant amb les per­so­nes que se sen­ten inter­pel·lades pel museu com amb aque­lles que no s’hi sen­ten; hem d’anar apre­nent de quina manera podem resol­dre aquesta bretxa, de quina manera podem ser més per­me­a­bles a tota la rea­li­tat que ens envolta. Penso molt en les bibli­o­te­ques: són llocs dedi­cats a la difusió de la cul­tura, però també tenen espais que els usu­a­ris s’han anat apro­pi­ant, i que fan funció d’habi­tatge o de llar. La tasca d’anar gene­rant espais per viure al museu és el que volem anar acon­se­guint.
Les fun­ci­ons tra­di­ci­o­nals d’un museu: col·lec­ci­o­nar, pre­ser­var, con­ser­var, estu­diar, pre­sen­tar, arxi­var. Al segle XXI, i sota la seva direcció, gene­rar aquests espais per viure i un sen­tit de llar pública és una funció nova i cru­cial del museu?
A la idea d’un museu que col·lec­ci­ona, pre­serva, estu­dia, pre­senta i arxiva, se li afe­geix la idea d’un espai en el qual l’experiència artística es con­ver­teix en cen­tral. Avui, és molt relle­vant l’experiència al museu, la pos­si­bi­li­tat d’apro­piar-te’l. A la Bien­nal de São Paulo, per exem­ple, la gent es mou pel pavelló de Cic­ci­llo Mata­razzo com si fos seu, i aquesta sen­sació d’apro­pi­ació és fantàstica. Aquest sen­tit d’apro­pi­ació del museu, la manera com ens fem nos­tre l’espai del museu, el temps del museu, és molt impor­tant. A mi m’agra­da­ria que la gent sentís que el MACBA és seu –perquè ho és–. En aquest sen­tit, vam tenir una experiència molt interes­sant amb la peça del Balé lite­ral, de Laura Lima. Es tracta d’una core­o­gra­fia objecte que està en l’espai. De vega­des una tran­sita per al que sem­bla una sala com les altres, d’altres par­ti­ci­pem de ballet o de peça de tea­tre. Però no és ni una cosa ni l’altra. Aquesta obra ofe­reix una experiència dife­rent, perquè con­vida la gent a moure-s’hi entre­mig, a tocar, d’una manera que a la resta del museu no pos­si­ble. Els mem­bres del Sin­di­cato, col·lec­tiu de par­ti­ci­pants de l’obra de Lima han sigut tes­ti­moniïs d’aquest desig d’apro­pi­ació, de la sor­presa, l’entu­si­asme, però també el des­deny. Aquesta manera de tren­car amb una certa dra­matúrgia típica del museu també és una qüestió impor­tant per par­lar d’apro­pi­ació.
El comis­sa­riat de la nova mos­tra de la Col·lecció MACBA (Pre­ludi. Intenció poètica) “s’entén com un exer­cici que temp­teja una rup­tura amb el marc ins­ti­tu­ci­o­nal”. No és para­do­xal plan­te­jar una rup­tura amb el marc ins­ti­tu­ci­o­nal des d’una ins­ti­tució? Qui­nes eines té, el MACBA, per plan­te­jar i assa­jar aquest tren­ca­ment?
El marc ins­ti­tu­ci­o­nal és molt difícil de tren­car. Però com a exer­cici d’espe­cu­lació, com a espai d’expe­ri­men­tació estètica, és impor­tant fer aquesta temp­ta­tiva. La millor capa­ci­tat que una comissària o una ins­ti­tució pot ofe­rir a un visi­tant una vegada deter­mi­nat el marc de referència d’un pro­jecte, és la de des­a­parèixer per ofe­rir-li un diàleg directe amb l’obra. Per fer una cosa no orto­doxa has de tenir una ortodòxia per des­ar­ti­cu­lar. Hi ha mol­tes pos­si­bi­li­tats i mane­res de fer-ho.
A la pre­sen­tació de la nova mos­tra de la Col·lecció, lle­gim: “Con­si­de­rem el museu un lloc perquè les obres siguin. Són elles matei­xes que n’arti­cu­len la legi­ti­mi­tat.” També vam poder sen­tir, a la roda de premsa, que “les expo­si­ci­ons no són coses que pas­sen als museus, sinó coses que els pas­sen als museus”. Cal dir, però, que en el cas de Pre­ludi. Intenció poètica, el dis­po­si­tiu muse­ogràfic és par­ti­cu­lar­ment viu i com­promès: cada sis mesos, es trans­for­marà la nar­ració ini­cial de l’expo­sició subs­ti­tuint algu­nes de les obres expo­sa­des, fins a la pro­pera pre­sen­tació a finals del 2024. Això ens fa pen­sar que les obres, més enllà de ser, es resig­ni­fi­quen quan entren en con­tacte amb altres obres que pro­ve­ei­xen dife­rents con­tex­tos d’inter­pre­tació. I tot això el museu –amb la figura del comis­sari– és qui fa que passi...
Aquesta és una rup­tura amb el marc ins­ti­tu­ci­o­nal molt evi­dent. El que fem en aquesta expo­sició és, fona­men­tal­ment, donar claus que puguin ser­vir per cons­truir el teu propi recor­re­gut o experiència de l’expo­sició. Com dius, la mul­ti­pli­ci­tat de sig­ni­fi­cats que una obra conté, la seva capa­ci­tat d’ofe­rir una mul­ti­pli­ci­tat d’experiències, queda en evidència quan es posa en diàleg amb una altra peça. L’expo­sició plan­teja la qüestió de les nar­ra­ci­ons i els recor­re­guts. Cada visita és una experiència dife­rent: és molt interes­sant veure com allò que ens passa fora del museu influ­eix en la nos­tra tro­bada o el nos­tre retro­ba­ment amb una deter­mi­nada obra (la manera com ens impacta en aquell moment en par­ti­cu­lar, el diàleg que es genera amb l’obra...). També és impor­tant ado­nar-se de com la relació de con­text o de con­tin­gut afecta la manera que tenim d’apre­ciar una obra: com can­via la manera com es pre­sen­ten les obres quan estan vin­cu­la­des a unes o a unes altres, o com cer­tes nar­ra­ti­ves afec­ten cer­tes peces. Jo penso que les expo­si­ci­ons han de trans­gre­dir la ins­ti­tució i afec­tar l’estruc­tura o el model de museu. Vaig començar-ho a pen­sar quan tre­ba­llava amb artis­tes que reque­rien pren­dre deci­si­ons d’àmbit ins­ti­tu­ci­o­nal que afec­ta­ven i capa­ci­ta­ven la mateixa natu­ra­lesa de l’obra. Trobo que aquest impacte és cru­cial. I que és neces­sari que el que passa en una expo­sició pugui donar cabuda a aquest canvi més estruc­tu­ral dins la ins­ti­tució.
Sem­bla que cada vegada hi ha més comis­sa­ris i menys crítics d’art. Té alguna cosa a veure, això, amb l’impe­ra­tiu d’avui de reno­var les pràcti­ques expo­si­ti­ves i de refor­mu­lar les nar­ra­ti­ves que arti­cu­len les expo­si­ci­ons?
La pos­si­bi­li­tat de tre­ba­llar direc­ta­ment amb els artis­tes, de ser tan a prop de l’obra, de la font de l’experiència, és una gran riquesa. Intenció poètica tracta molt del procés de comis­sa­riat i el des­co­breix. Per exem­ple, quan hem can­viat obres, de vega­des hem dei­xat que la gent cons­tatés el procés de canvi. Hem vol­gut fer que el canvi fos també visi­ble per al públic –que, a banda de ser un canvi ope­ra­tiu, per motius de con­ser­vació, pro­piciés un canvi con­cep­tual–. Hem vol­gut des­co­brir el que hi ha al dar­rere de les bam­bo­li­nes del museu, el que hi ha al dar­rere de la idea de fer una expo­sició des­cons­truc­tiva, que al final, tal com passa amb l’obra de Laura Lima, és més d’aquells que en són els usu­a­ris que no pas de la ins­ti­tució que la mobi­litza.
L’any 2021 va pren­dre el càrrec de direcció de la ins­ti­tució. Quins són els rep­tes més com­ple­xos que se li plan­te­gen? Com li agra­da­ria que fos, el MACBA, quan el deixi?
M’agra­da­ria que, quan acabi la meva etapa al MACBA, el museu sigui gratuït. És una manera de fer-lo radi­cal­ment públic. Ara can­vi­a­rem cer­tes tari­fes amb l’objec­tiu que la gent pugui anar-se’l apro­pi­ant, anar-se’l sen­tint seu. M’agra­da­ria que l’espai s’anés fent cada vegada més per­me­a­ble. És molt difícil que el museu sigui total­ment democràtic, però hau­ria de ser un dels espais més democràtics: un lloc d’encon­tre on et puguis tro­bar gent que reco­ne­guis com a teva, però també per­so­nes que no espe­ra­ves tro­bar-t’hi; un lloc públic, però amb una gover­nança versàtil que faci­lités la gestió a llarg ter­mini. Fa anys que alguns museus no comp­ten el nom­bre de visi­tants, sinó el nom­bre de visi­tes. Per a mi, el més impor­tant no és només que la gent vin­gui al museu, sinó que hi torni. I, aquest retor­nar, voldrà dir que hi ha alguna cosa que els atrau més enllà de l’interès per les expo­si­ci­ons i les acti­vi­tats; alguna cosa que té a veure amb el mateix museu i que fa que se’l sen­tin seu, que hi tro­bin una llar.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor