Lletres

Crítica

UN MÓN ENTRANYABLE (SENSE FUTUR)

Bachmann expressa una violència històrica de l’home modern europeu. Hi ha passatges que són clarividències que fan mal

Inge­borg Bach­mann (1926-1973) va ser una de les grans poe­tes en llen­gua ale­ma­nya del segle XX. Va morir als 47 anys a Roma, en un incendi a casa seva, en cir­cumstàncies no gaire clares. Es va doc­to­rar el 1950 a Viena amb una tesi sobre Hei­deg­ger, i va for­mar part del Grup 47, movi­ment que va tenir una gran importància per a la reno­vació de la lite­ra­tura ale­ma­nya després de la infàmia nazi, espai d’on van sor­tir futurs Nobels, com Günter Grass, Hein­rich Böll o Peter Handke. Bach­mann va man­te­nir rela­ci­ons sen­ti­men­tals amb Paul Celan (1920-1970) i després amb el reco­ne­gut escrip­tor suís Max Frisch (1911-1991), de les quals s’ha edi­tat una des­ta­cada docu­men­tació epis­to­lar.

Va publi­car dos lli­bres influ­ents, il·lumi­na­dors, de poe­sia en els anys cin­quanta, dos reculls de con­tes i una novel·la. En català, la seva obra poètica ha estat traduïda per la poeta valen­ci­ana Teresa Pas­cual i per Karin Sche­pers, Poe­sia com­pleta (Ins­ti­tució Edi­ci­ons el Magnànim, 1995), men­tre que la seva gran novel·la, Malina (Edi­ci­ons 62, “Les millors obres de la lite­ra­tura uni­ver­sal”, 2002) va ser escrita el 1972. El 1961 va escriure el seu recull El trentè any (Edi­ci­ons del Cràter, 2023), for­mat per set con­tes d’una certa extensió. La pri­mera peça és una radi­o­gra­fia trista que ens parla d’infàncies pobres, de super­vivència, de tot el que es pot superar a través dels sen­tits.

Bach­mann té un estil cir­cu­lar, amb visi­ons poètiques. Es qüesti­ona el valor de la memòria o el sen­tit de la sim­bo­lo­gia lingüística. Són les mar­ques –entre mol­tes d’altres– que va dei­xant, els seus codis domi­nants. Cap­gira les idees per demos­trar la rea­li­tat tal com és i no pas tal com la vol expres­sar, deno­tant deli­ca­desa, a par­tir de les emo­ci­ons que va des­cri­vint a través del pas del temps. No neces­sita donar lliçons. Ens parla de rea­li­tats de l’extra­radi, de zones de ningú. “Només se’ls per­met xiu­xi­ue­jar i aquest cos­tum ja no el per­dran en aquesta vida.” Expressa una violència històrica de l’home modern euro­peu. Hi ha pas­sat­ges que són cla­ri­vidències que fan mal. “Els nens no tenen futur.” Cons­tru­eix imat­ges pode­ro­ses, enca­de­na­des, dures ana­lo­gies, men­tre els sol­dats van des­fi­lant amb crits de des­truir-ho tot. La guerra exis­teix, però la des­criu a par­tir d’imat­ges poètiques. “Les bom­bes fan volar el gel pels aires.”

“Els temps de les insi­nu­a­ci­ons s’han aca­bat.” Els con­tes de Bach­mann són decla­ra­ci­ons que real­cen les emo­ci­ons a la pell aspra dels homes, rea­li­tats que et trans­por­ten a la joven­tut que va dilu­ci­dar, com qui està de pas, on tot és com és, sense més. És una mirada des­pi­e­tada, oberta, entra­nya­ble. El conte que dona títol al lli­bre és una exhi­bició de talent que podria recor­dar l’essència d’Albert Camus a la La cai­guda (1956). El pro­ta­go­nista “perd el conei­xe­ment, jun­ta­ment amb cada ins­tant vis­cut”. La pressió social, el con­trol, les humi­li­a­ci­ons, les amis­tats com si fos­sin obli­ga­ci­ons, el deliri exis­ten­cial, gene­ren un arte­facte lite­rari de pri­mera mag­ni­tud, a un pas d’incen­diar el text. Hi ha moments que sem­bla que esti­guis lle­gint frag­ments d’il·lumi­nació fosca de Kafka, men­tre el Danubi flu­eix com un bàlsam, com una música repa­ra­dora. “Déu no pot estar dins d’aquesta boge­ria.”

El conte sobre els amics que es tro­ben els diven­dres a la nit per recor­dar la guerra és una burla molt seri­osa. El conte sobre la pater­ni­tat és un text deli­rant, dur i antològic. Ens anti­cipa la insa­tis­facció de l’home. Ens parla de rea­li­tats molt pròximes a la vida quo­ti­di­ana, a la fata­li­tat dels fets que t’aca­ben arros­se­gant com una riuada, amb amor o sense.

Autora: Ingeborg Bachmann EL TRENTÈ ANY
Traducció: Clara Formosa
Editorial: Edicions del Cràter Pàgines: 256 Preu: 20,90 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor