Arts visuals

Retrobada genial

Una exposició conjunta que es pot veure de manera simultània a la Fundació Joan Miró i al Museu Picasso, celebra la relació d’amistat dels dos artistes. És una mostra excepcional que porta a Barcelona obres de Miró i de Picasso que no s’hi havien vist mai, o molt poques vegades

MARKO DANIEL
“L’exposició és un somni fet realitat. Reuneix obres que no tornaré a veure juntes mai de la vida; n’estic segur”

Les seves vides es van cre­uar i el mateix espe­rit de lli­ber­tat i trans­gressió que els posseïa a tots dos va fer que la seva relació d’admi­ració, pri­mer, i d’amis­tat, després, fos impa­ra­ble. Joan Miró (1893-1983) i Pablo Picasso (1881-1973) van ser amics durant cin­quanta anys, fins a la mort del segon. Va ser el març del 1920 quan Miró va viat­jar a París per pri­mera vegada amb un paquet sota el braç que la mare de Picasso li havia donat per al seu fill. Era una ensaïmada. En el futur hi hau­ria mol­tes altres ana­des i vin­gu­des de tots dos i, sobre­tot, molts camins com­par­tits. Aquesta anècdota de l’ensaïmada va mar­car l’ori­gen d’una com­pli­ci­tat tan llarga com fructífera i, mal­grat els seus caràcters quasi opo­sats i les seves diferències for­mals com a cre­a­dors, tots dos van revo­lu­ci­o­nar la història de les avant­guar­des i de l’art. Ara, una expo­sició excep­ci­o­nal que han inau­gu­rat de manera simultània la Fun­dació Joan Miró i el Museu Picasso de Bar­ce­lona, la ciu­tat que els va acom­bo­iar i que tots dos van triar per dei­xar-hi una part impor­tant del seu lle­gat, els pre­senta junts, en el que és una retro­bada genial de la seva obra. Una pro­posta “d’una mag­ni­tud insòlita a Bar­ce­lona i en altres capi­tals de la cul­tura a Europa i al món”, segons Marko Daniel, direc­tor de la Fun­dació Joan Miró, per a qui aquesta expo­sició “és un somni fet rea­li­tat”: “Reu­neix obres que no tor­naré a veure jun­tes mai de la vida; n’estic segur”, deia Daniel, per rea­fir­mar que l’expo­sició Miró-Picasso esdevé “una opor­tu­ni­tat única”.

Una vui­tan­tena de les més de tres-cen­tes obres que s’expo­sen repar­ti­des entre els dos museus no s’havien vist mai, o poques vega­des, a Bar­ce­lona. N’hi ha de tan emblemàtiques com La Masia (1921-1922), Sense títol (Cap d’home) (1937), Dona, ocell, estre­lla (Home­natge a Pablo Picasso), de Miró; i Les tres balla­ri­nes (1925), Figu­res a la vora del mar (1931) o La dona que plora (1937), de Picasso. A més, obres com Flama en l’espai i dona nua (1932) i L’estel mati­nal (1940), de Miró, o Las Meni­nas (1957) i Arlequí (1917), de Picasso, han sor­tit dels seus museus res­pec­tius, “fet insòlit que ha pas­sat molt poques vega­des, per visi­tar el museu de l’altre”. Marko Daniel deia dijous, en la pre­sen­tació de la mos­tra, al cos­tat d’Emma­nuel Gui­gon, direc­tor del Museu Picasso, que “ja hau­ria estat un èxit” que només s’hagues­sin inter­can­viat obres les dues ins­ti­tu­ci­ons. Però l’excep­ci­o­na­li­tat del mun­tatge també es troba en el fet que són a la ciu­tat obres pro­ce­dents de més de trenta-cinc col·lec­ci­ons, ins­ti­tu­ci­ons i museus inter­na­ci­o­nals com el Musée Nati­o­nal Picasso de París, el Cen­tre Pom­pi­dou, el Museo Naci­o­nal Cen­tro de Arte Reina Sofía, la Nati­o­nal Gallery of Art de Was­hing­ton o la Tate Gallery de Lon­dres.

Una suma de mol­tes com­pli­ci­tats ha fet pos­si­ble aquest mun­tatge titànic, que coin­ci­deix amb el cin­quantè ani­ver­sari de la mort de Picasso i el qua­rantè de la de Miró. L’expo­sició, oberta fins al 25 de febrer del 2024, és una de sola, con­junta, però es pot veure simultània­ment als dos museus. No s’han repar­tit les peces cro­nològica­ment, sinó que s’ha creat un relat únic, divi­dit en set grans blocs que arren­quen en la pri­mera tro­bada –a l’estrena del ballet Parade dels Ballets Rus­sos de Diàgui­lev al Gran Tea­tre del Liceu el 10 de novem­bre del 1917, amb ves­tu­ari, teló i esce­no­gra­fia de Picasso–, i també pas­sen pel París del sur­re­a­lisme, l’interès per la poe­sia i l’escrip­tura, els anys de guerra, els tre­balls com a cera­mis­tes, l’estil Picasso i el llen­guatge Miró, i un dar­rer àmbit sobre els home­nat­ges de Miró a Picasso. Aquí s’hi mos­tra, d’una banda, el llenç Dona, ocell, estre­lla (home­natge a Pablo Picasso), en el qual, al revés de l’obra, va dei­xar constància que amb aque­lla peça retia home­natge a Picasso el dia de la seva mort i, de l’altra, una sor­presa: a la Fun­dació Joan Miró es pot veure l’obra que li va encar­re­gar La Van­guardia per il·lus­trar la por­tada amb què se cele­bra­ven els 90 anys de Picasso. D’aquesta peça no se’n conei­xia el para­dor, i ara ha arri­bat a l’expo­sició pro­ce­dent d’una col·lecció pri­vada.

Dotze anys més jove que Picasso, Joan Miró l’admi­rava i el veia “com un refe­rent”, sobre­tot per la seva “lli­ber­tat cre­a­dora i l’ins­tint trans­gres­sor”, segons Teresa Mon­ta­ner, comissària de la mos­tra jun­ta­ment amb Sònia Ville­gas, també de la Fun­dació Joan Miró, i Mar­ga­rida Cor­ta­de­lla i Elena Llo­rens, del Museu Picasso. Però la seva relació no va ser estric­ta­ment la de mes­tre-alumne. El res­pecte mutu es va con­ver­tir en una amis­tat que va anar crei­xent per totes les experiències com­par­ti­des: la pro­xi­mi­tat amb els cer­cles sur­re­a­lis­tes, el com­promís polític durant la Guerra Civil –arran de la qual van sor­gir dues de les seves grans obres: el Guer­nica, de Picasso i El sega­dor (Pagès català en revolta), de Miró, una obra que avui con­ti­nua des­a­pa­re­guda– o la Segona Guerra Mun­dial. Picasso va dir a Miró: “Després de mi, tu ets qui obriràs una nova porta”, per reconèixer el talent d’aquell jove pin­tor a qui, ales­ho­res, encara li que­da­ven esgla­ons per pujar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor