Lletres

Crítica

ELS SONS I ELS DONS DE LES DONES

El recull voluminós analitza la història de la poesia feta per dones al llarg dels últims cent cinquanta anys. Prefereixo no utilitzar el terme feminista

Tota anto­lo­gia entra en con­flicte per­ma­nent amb la història cul­tu­ral i literària. No es podria des­triar un fet de l’altre, perquè l’essència d’una anto­lo­gia sem­pre acaba sent un intent d’impo­sar una selecció, començant pel mateix cri­teri, en aquest cas, femi­nista, fet doble, ja que subrat­lla el con­flicte històric que han patit i patei­xen les dones i, a la vegada, cons­tata el con­flicte irre­so­lu­ble de la poe­sia cata­lana, mar­gi­nada pels matei­xos poe­tes que només es plan­te­gen la poe­sia des del seu punt de vista. L’anto­lo­gia corre a càrrec de M. Antònia Mas­sa­net (1980), autora de qua­tre lli­bres de poe­sia. Hi ha un ante­ce­dent claríssim: Don­ze­lles de l’any 2000. Anto­lo­gia de dones poe­tes dels Països Cata­lans (Medi­terrània, 2000) a cura de Noèlia Díaz i San­dra D. Domínguez, en què van incloure vint-i-set poe­tes nas­cu­des entre els anys 1970 i 1980, seguint l’exem­ple de la mítica anto­lo­gia: Pai­satge emer­gent. Trenta poe­tes cata­la­nes del segle XX (La Magrana, 1999).

El recull, volu­minós, ana­litza la història de la poe­sia feta per dones al llarg dels últims cent cin­quanta anys. En aquest cas, pre­fe­reixo no uti­lit­zar el terme femi­nista, ja que una dona que escriu poe­sia és real­ment una poeta que escriu. Pot­ser s’hau­ria d’haver fet un altre tipus d’obra per evi­tar oblits i omis­si­ons des­ta­ca­des. Hi ha dos-cents poe­mes de cent nou poe­tes, agru­pa­des en nom­bro­sos capítols, en què s’ana­litza prèvia­ment el patri­ar­cat, l’empo­de­ra­ment, els rols, els cos­sos, la mater­ni­tat, les malal­ties, el desig, la religió i les violències pati­des, amb una amplíssima bibli­o­gra­fia. Ho explica Mas­sa­net: “La tria de poe­mes ha estat com­pli­cada i les eli­mi­na­ci­ons, molt dolo­ro­ses.” Rosa Leve­roni o Susanna Rafart no han estat inclo­ses perquè no se’ls hi ha tro­bat cap poema femi­nista. La part més con­flic­tiva és que algu­nes poe­tes no hi han vol­gut par­ti­ci­par. Un fet sor­pre­nent. Alguns noms ja es poden intuir abans de començar, com el de Dolors Miquel, una de les grans poe­tes cata­la­nes de les últi­mes dècades. Crec que hi falta una intro­ducció històrica, rei­vin­di­cant, per exem­ple, el paper de les tro­ba­do­res en occità. Pot­ser també s’hau­rien d’haver afe­git alguns poe­mes de poe­tes homes (sona fatal, oi?) que rei­vin­di­quen el paper de la dona, tren­cant així aques­tes clas­si­fi­ca­ci­ons tan tra­di­ci­o­na­lis­tes. Una de les qüesti­ons cen­trals és l’empo­de­ra­ment, tal com diu l’anto­lo­gista: “Una dona empo­de­rada és aque­lla que té la sufi­ci­ent auto­es­tima i con­fiança en ella mateixa per sen­tir que pot acon­se­guir el que desitgi, amb poder de decisió i d’exe­cució.”

L’anto­lo­gia s’ini­cia amb la divisa cone­guda de Maria-Mercè Marçal, poeta que anirà mar­cant un dels grans eixos del recull, com també ho faran Cle­men­tina Arde­riu, Josefa Con­ti­joch, Teresa Costa-Gra­munt, Laia Noguera o Mireia Cala­fell. A des­ta­car el poema de Rosa Maria Arra­zola: “On és l’úter de la pell que ens fa sen­tir l’aurora?” O el poema de Bego­nya Pozo: “Ni puta ni bruixa ni monja ni mare.” O l’espelta d’Encarna Sant-Celoni, una de les grans tro­ba­lles de l’anto­lo­gia: “Verge i luxu­ri­osa, fada i matrona, sub­misa i valquíria, frígida i las­civa, beata i peca­dora.” També apa­reix un dels poe­mes més cone­guts de Tonina Canye­lles: “Per què sem­pre en nom del Pare i mai en el nom de la Mare que ens va parir?”

Hi ha un poema memo­ra­ble de Maria Callís sobre el seu pare: “Pare meu que pot­ser algun dia dis­tret m’esti­ma­ves.” O altres poe­mes llu­mi­no­sos de Blanca Llum, Maria Sevi­lla o Laura López: “I que gua­pes serem quan serem una i mol­tes; quan siguem tots en una, ascendència infi­nita.” Tot i atri­buir-li a la gran poeta Maria Antònia Salvà l’epítet de la pri­mera poeta moderna en llen­gua cata­lana, la seva presència no està ben inse­rida. Hi apa­rei­xen poe­tes poc cone­gu­des pel gran públic, com San­dra D. Domínguez, Joana Abri­nes, Kris Linça, Àngels Car­dona, Mont­ser­rat Cos­tas, San­dra Blanc o Carla Fajardo.

De Mont­ser­rat Abelló van apren­dre coses: “I aprenc a dir que No.” I con­testa Felícia Fus­ter: “Perquè em sé pre­so­nera me’n vaig.” I ho remata Teresa Costa-Gra­munt, vila­no­vina d’adopció: “L’exili es la meva pàtria.” I Laia Noguera dona la fla­ma­rada final: “Ja en tinc prou. Ara viure sense motius.”

Selecció i edició: M. Antònia Massanet FLAMARADES SORTIRAN. ANTOLOGIA DE POESIA CATALANA FEMINISTA
Editorial: Godall Pàgines: 306 Preu: 25 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor