Lletres

Crítica

UNIVERSOS DEL CIBERPUNK

Tot és possible, tot és incert. Les amenaces forcen les històries cap a un punt comú, l’agència que intenta aturar l’apocalipsi alienígena després d’un estat de xoc que ens condueix inevitablement cap a la distopia

Durant els últims anys, Gui­llem López (Cas­telló, 1975) ha com­bi­nat la publi­cació de lli­bres en cas­tellà i català, amb títols tan nota­bles com Arxipèlag, en què des­criu com detalls de la ciu­tat de València des­a­pa­rei­xen, i els cicles de novel·la en cas­tellà com les que inclo­uen El Club Diógenes. La fan­ta­sia és la gran pro­ta­go­nista, i diver­sos pre­mis d’aquí i inter­na­ci­o­nals a obra publi­cada han cor­ro­bo­rat el talent del nar­ra­dor valencià, que intro­du­eix el lec­tor en rea­li­tats paral·leles i el fa còmplice de la passió per la ficció. Mons tren­cats i geo­gra­fies que es trans­for­men acu­llen uns pro­ta­go­nis­tes que esde­ve­nen vícti­mes del mateix desen­vo­lu­pa­ment nar­ra­tiu. Ho asso­leix de nou a Ardi­ente sol de la infan­cia, una ficció que en alguns moments m’ha recor­dat Ray Brad­bury, H.G. Wells, el sen­sa­ci­o­nal William Gib­son i sobre­tot l’espec­tre de Love­craft pel ter­ror còsmic que marca en pro­fun­di­tat l’obra. Episòdica i coral, la novel·la es mou entre el gènere i un exis­ten­ci­a­lisme que pot denun­ciar com la soci­e­tat i la família inter­fe­rei­xen en les nos­tres vides. No és única­ment la des­cripció de situ­a­ci­ons dins el nus de la història, sinó que navega per la reflexió i ens impulsa a pen­sar men­tre la trama i els per­so­nat­ges ele­ven la nar­ració fins a mons paral·lels que tan agra­den a l’escrip­tor valencià. López ens fa partícips en detalls de tot un estat de coses.

La ficció espe­cu­la­tiva, en què han repo­sat tan­tes obres de fan­ta­sia i ciència-ficció, ens arros­se­guen per unes sub­tra­mes en què el ter­ror imposa la seva llei. La costa valen­ci­ana té un pes específic, unes loca­lit­za­ci­ons on ens podem tro­bar des de pis­to­les a les guan­te­res del cotxe fins a guàrdies civils entre els per­so­nat­ges que tenen, així mateix, unes reac­ci­ons gai­rebé here­ta­des del còmic de super­he­rois, reac­ci­ons que sovint les ima­gi­nes amb un glo­bus o un entrepà d’his­to­ri­eta. López força les reac­ci­ons a la recerca de fer escla­tar la mateixa trama gene­ral, que es va sub­di­vi­dint entre els uni­ver­sos gene­rats més enllà de la ima­gi­nació, com si rea­li­tat i ficció for­mes­sin part d’un cor­pus en què el lec­tor que­darà atra­pat quasi a la mateixa habi­tació on està lle­gint el lli­bre. Tot és pos­si­ble, tot és incert. Les ame­na­ces for­cen les històries cap a un punt comú, l’agència que intenta atu­rar l’apo­ca­lipsi alienígena després d’un estat de xoc que ens con­du­eix ine­vi­ta­ble­ment cap a la dis­to­pia. L’entrada d’ele­ments supra enfron­tats a la rea­li­tat quo­ti­di­ana ens fan pene­trar en l’uni­vers ciber­punk que Gui­llem López Arnal domina i posa en meta­mor­fosi per fer-lo més creïble. Ho és també pel trac­ta­ment de la duresa vital i la violència, més encara que el trac­ta­ment pulp esmen­tat. El millor són, però, les situ­a­ci­ons de fron­tera, els petits movi­ments que fan els per­so­nat­ges abans de caure. La super­vivència supera l’espai temps per dur-nos a con­flic­tes resolts amb gran bellesa.

Ardiente sol de la infancia
Autor:
Guillem López
Editorial:
Alianza
Preu:
20,85 euros

Antonio Carlos Jobim, mai desafinat, reescoltat

Com comença el recopilatori del segell Aquarela do Brasil, no escoltarem mai desafinat Tom Jobim, per més que hi insisteixi: “Quan vaig a cantar no deixes / sempre amb la mateixa queixa / dius que no sintonitzo, no puc cantar. / Tu ets tan bonica. / Però tanta bellesa també es pot acabar.” Tot es pot acabar, però la música dels nois de la bossa nova no s’acaba mai. Encara menys quan tornes a casa angoixat per la contaminació de la ciutat i la violència dels cotxes i dels ciclistes. Aleshores, desconnectes, i a l’aparell de música fas sonar el compacte, que comença i acaba precisament amb Desafinado. Enmig, trenta temes del capità de la bossa nova, acompanyat per guitarristes com João Gilberto, Luiz Bonfá i Óscar Castro i cantants com Sylvia Telles, Elizeth Cardoso, Agostinho dos Santos, Maysa o Lúcio Alves. Aquest recopilatori és important perquè reuneix, com abans ho havien fet amb el poeta Vinícius de Moraes, una bona selecció de l’essència de Tom Jobim. Els dies posteriors a la mort del campió Xavi Moya al carrer Aragó amb Sicília (catorze accidents registrats per les merdes de Colau), els cants de Jobim han estat l’únic cònsol.

The Greatest Bossa Nova Composer
Autor:
Antonio Carlos Jobim
Disc.:
Aquarela do Brasil
Preu:
9,95 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor