Articles

Crítica

HISTÒRIA DELS CALENDARIS

El lector hi veu de seguida calendaris ben diversos: els de canya i cordill, els del pagès, els de l’ermità...

El títol del lli­bre que res­se­nyem podria ser més des­crip­tiu: de fet, és la història de l’edició dels calen­da­ris, des de les civi­lit­za­ci­ons anti­gues fins a prin­ci­pis del segle XX –cen­trada, sobre­tot, en el segle XIX i en l’Estat espa­nyol–. Una història amb tex­tos amens, amb imat­ges en color, edi­tada amb tapa dura, amb curi­o­si­tats i dites i dades i llis­tes ben pre­sen­ta­des (d’imprem­tes, d’edi­tors, de tipògrafs, de lli­bre­ters i dis­tribuïdors...), amb un dis­seny excel·lent i un paper de qua­li­tat, dels que ense­nyen què és un bon lli­bre i, al final, un glos­sari que recull una qua­ran­tena de ter­mes esca­ients i, a més, tots els tex­tos traduïts al cas­tellà –calia, tan­ma­teix, la con­creció bilingüe?

El lli­bre atreu el lec­tor perquè aquest hi veu de seguida calen­da­ris ben diver­sos: els de canya i cor­dill, els del pagès, els far­macèutics, els de l’ermità, els que ana­ven adreçats a mari­ners i pes­ca­dors, entre els quals n’hi havia que reco­llien les tau­les de les marees. I per què aquesta infor­mació de bai­xa­mars i ple­na­mars? Doncs d’entrada per pla­ni­fi­car la nave­gació a mar obert, però també per ori­en­tar sobre els moments ade­quats per podar els arbres o per empel­tar les plan­tes.

Són set capítols que abra­cen des dels orígens dels calen­da­ris i els alma­nacs fins a la per­vivència d’un calen­dari vuit­cen­tista a Cata­lu­nya, és a dir, l’actual Calen­dari de l’ermità, publi­cat per pri­mera vegada el 1876 per Antoni M. Morera, un edi­tor ins­truït, mes­tre de pri­mera ense­nyança, fill de Tàrrega.

També hi ha una part dedi­cada a la ciu­tat de Bar­ce­lona com a cen­tre edi­to­rial de pri­mer ordre, així com l’anàlisi de la nova cul­tura de la imatge gràfica i els nous gèneres de calen­da­ris. És el moment en què, més enllà d’infor­ma­ci­ons pràcti­ques lli­ga­des sobre­tot a les esta­ci­ons de l’any, els calen­da­ris començaran a incor­po­rar arti­cles d’actu­a­li­tat, d’història, satírics, lite­ra­ris...

Les imat­ges d’aquesta obra, pul­cres i ben expli­ca­des, engan­xen. També ho fa la selecció de les curi­o­si­tats, amb l’esment de la pri­mera llicència reial per edi­tar calen­da­ris, el pri­mer alma­nac espe­ci­a­lit­zat en temes nàutics, el perquè de les setze pàgines dels alma­nacs, el cas del diplomàtic Ali Bey (és a dir, Domingo Badia), etc.

Els dos autors del lli­bre són una garan­tia de qua­li­tat en aquest ter­reny. D’una banda, Ama­deu Carbó és un bon comu­ni­ca­dor de fes­tes i tra­di­ci­ons, un folk­lo­rista de renom. D’una altra, Nor­bert Tomàs, rebes­net del fun­da­dor del Calen­da­rio ermitaño de los Piri­neos, també edi­tor, és el comis­sari de l’expo­sició Calen­da­ris de pagès. L’any que ve aquesta expo­sició es podrà veure a Girona, entre altres ciu­tats.

Per cert: el Calen­dari de l’ermità del 2024 aborda les seque­res, amb un bon gra­pat de dites selec­ci­o­na­des pel gran paremiòleg Víctor Pàmies. Bon temps fa quan plou.

Per no perdre el temps Autors: Amadeu Carbó i Norbert Tomàs Editorial: Edicions Morera Pàgines: 124 Preu: 28 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.