Articles

Metavers faraònic

Unes 60.000 persones ja han visitat l’exposició ‘Tutankamon’ a l’IDEAL de Barcelona, la mostra digital més gran que s’ha fet mai sobre l’antic Egipte, que es estarà oberta fins al febrer del 2024. Inclou un viatge al metavers del descobriment de la sumptuosa tomba

EQUIP INTERNACIONAL
En la producció de les diverses sales hi han intervingut més d’un centenar de professionals d’arreu del món

Més que el tra­di­ci­o­nal plaer de la con­tem­plació, la visita a l’expo­sició Tutanka­mon, a l’IDEAL Cen­tre d’Arts Digi­tals de Bar­ce­lona, ofe­reix un esclat de sen­sa­ci­ons vis­cu­des gràcies a l’experiència immer­siva. La mos­tra, que es va veure a Madrid fins a començament d’estiu, va ser la més visi­tada a l’Estat espa­nyol aquest any, amb més de 300.000 visi­tants. Des de mit­jans setem­bre, aquest mun­tatge, que és una copro­ducció de l’empresa cata­lana Layers of Rea­lity, ofe­reix a Bar­ce­lona l’experiència immer­siva que trans­porta el visi­tant tres mil·len­nis enrere, als tem­ples, tre­sors i secrets de l’antic Egipte i a la figura del faraó Tutanka­mon a través de les tec­no­lo­gies de la rea­li­tat vir­tual i el meta­vers. Fins ara, ja han pas­sat per l’IDEAL unes 60.000 per­so­nes. Qui encara no l’hagi vist, té temps fins al febrer del 2024 (la data exacta no està tan­cada, però l’orga­nit­zació ha con­fir­mat que romandrà oberta fins més enllà del gener).

La mos­tra a la capi­tal cata­lana ha arri­bat amb una nove­tat impor­tant, que no es va poder veure a Madrid: un viatge al meta­vers del des­co­bri­ment de la tomba de l’ano­me­nat Faraó Nen (va pujar al tron als 9 anys i va morir jove, deu anys després). Va ser el novem­bre del 1922 quan Howard Car­ter va des­co­brir la sump­tu­osa tomba de Tutanka­mon, però fins uns mesos després, el 6 de febrer del 1923, no s’hi va poder acce­dir. Aquest any, doncs, ha fet cent anys. Al meta­vers de l’IDEAL s’hi acce­deix en grups, i cada par­ti­ci­pant pren l’aspecte físic de l’arqueòleg, amb el carac­terístic bigot. La nova experiència porta el visi­tant en un viatge en el temps, acom­pa­nyat amb la resta de per­so­nes que tran­si­ten pel mateix espai, per poder lite­ral­ment cami­nar per la Vall dels Reis l’any 1922. Abans d’arri­bar-hi, poden tran­si­tar pel meta­vers del seu cam­pa­ment i bai­xar al mau­so­leu ple de rique­ses fos­si­lit­za­des. “Con­jun­ta­ment amb altres per­so­nes, podeu cami­nar per la tomba de Tutanka­mon, cami­nar per la tenda de Howard Car­ter a la Vall dels Reis i tocar el seu gramòfon”, segons va expli­car el direc­tor de l’IDEAL, Jordi Sellas, en la pre­sen­tació de la mos­tra. Per a ell, l’experiència és pràcti­ca­ment màgia. El recor­re­gut no és mera con­tem­plació, és vivència, amb tot un munt de sen­sa­ci­ons que s’apro­pen a aque­lla fas­ci­nació que devia sen­tir l’arqueòleg en des­co­brir i, sobre­tot, en entrar a la tomba, gai­rebé intacta, del petit rei. Les eines tec­nològiques empra­des han donat bon resul­tat: l’expo­sició ha gua­nyat tres Telly Awards, uns dels pre­mis inter­na­ci­o­nals més pres­ti­gi­o­sos dedi­cats a l’audi­o­vi­sual, que n’ha des­ta­cat la inno­vació en les cate­go­ries de nous for­mats audi­o­vi­su­als.

REAL I VIR­TUAL

A banda del meta­vers, a l’expo­sició també hi ha una sala immer­siva que pro­jecta un audi­o­vi­sual 360° sobre el faraó –de gai­rebé mitja hora de durada– amb el terra i totes les parets fol­ra­des amb pan­ta­lles, que mos­tren alguns dels mis­te­ris d’aque­lla civi­lit­zació. I tot un recor­re­gut de sales on es poden visi­tar tre­sors, sarcòfags i molts ele­ments iden­ti­fi­ca­tius d’aque­lla civi­lit­zació del Nil. De fet, al mun­tatge de l’Ideal també s’hi expo­sen objec­tes ori­gi­nals de l’Antic Egipte cedits per col·lec­ci­ons pri­va­des, uns objec­tes que no eren a l’expo­sició a Madrid. I a la porta d’entrada de tot el mun­tatge, una rèplica d’una màscara funerària de Tutanka­mon. L’ori­gi­nal es troba al Museu Egipci del Caire, i és una de les peces més emblemàtiques des­co­ber­tes a la seva tomba de la Valls dels Reis. Cobria la mòmia del jove Tutanka­mon i està feta en or (gai­rebé 11 qui­los), lapislàtzuli i pasta vítria. Hi ha un altre atrac­tiu per als amants de la rea­li­tat vir­tual, en aquest cas el que trans­porta el visi­tant a l’inte­rior de la tomba de Tutanka­mon i par­ti­cipa en el seu trànsit a l’infra­mon.

Tutanka­mon, l’experiència immer­siva es pre­senta en català amb tex­tos en cas­tellà i anglès a les diver­ses sales expo­si­ti­ves. La veu del faraó va guiant els visi­tants a través dels diver­sos espais, espe­ci­al­ment en el mun­tatge audi­o­vi­sual de la sala immer­siva. Per esco­llir la veu de Tutanka­mon en la seva versió en català, l’Ideal ha apos­tat pel músic, com­po­si­tor i intèrpret Cesc Tri­quell. “L’artista posa la veu a un home jove, com era Tutanka­mon en el moment de la seva mort, amb tota la sen­si­bi­li­tat i l’ener­gia que també mos­tra sobre els esce­na­ris”, explica l’orga­nit­zació.

En la pro­ducció de les diver­ses sales de la que és l’expo­sició digi­tal més gran que s’ha fet mai sobre l’antic Egipte hi han inter­vin­gut més d’un cen­te­nar de pro­fes­si­o­nals d’arreu del món, entre els quals des­taca l’estudi Sila Sveta, en la pel·lícula immer­siva i la pel·lícula de rea­li­tat vir­tual 360º. La cura­do­ria de l’expo­sició ha anat a càrrec de l’his­to­ri­a­dor i peri­o­dista Nacho Ares i està pre­vist que l’any vinent, un cop clau­su­rada a Bar­ce­lona, s’estreni a Viena, Ham­burg, Munic, Tel-Aviv i Stutt­gart.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor