Lletres

Crítica

LA TRADICIÓ LITERÀRIA: PONT DE CULTURES

Jafudà va esdevenir un autor de cruïlles. La seva obra és una demostració del que va quedar d’aquell somni, del judaisme a Catalunya

Jafudà Bon­se­nyor (1250-1331), de Bar­ce­lona, mem­bre d’una família jueva de met­ges, va ser secre­tari i metge reial. El seu avi, Jahudán de Cava­llería, i el seu pare, Astruc Bon­se­nyor, ja van tenir càrrecs a la cort de Jaume I, men­tre que el seu germà, Bon­da­vid, va ser alfaquí i ambai­xa­dor de Jaume II. Va tra­duir de l’àrab al català un lli­bre de medi­cina del metge anda­lusí Al-Zah­rawi, obra des­a­pa­re­guda. L’obra Lli­bre de parau­les i dites de savis i filòsofs (Edi­to­rial Bar­cino, 2020) va ser un encàrrec de Jaume II. És un recull extra­or­di­nari de més de set-cen­tes sentències de lli­bres en àrab i en hebreu, que par­tei­xen de cites d’autors grecs, lla­tins i cris­ti­ans, inter­ca­la­des amb dites popu­lars, que les va adap­tar al seu cri­teri. És tota una bar­reja con­cep­tual, en què les auto­ries tenien el valor que tenien. L’actual versió ha estat feta pel poeta i tra­duc­tor Manuel For­cano, doc­tor en filo­lo­gia semítica. L’obra es va poder difon­dre gràcies al bibli­o­te­cari i arxi­ver mallorquí, Gabriel Llabrés, que va edi­tar l’obra el 1889 a Palma.

Aquest lli­bre va tenir una nota­ble reper­cussió al seu temps. Jafudà va esde­ve­nir un autor de cruïlles, de cul­tu­res, però no es pot dir que tota la Medi­terrània fos un pont de tro­bada ami­cal. La seva obra és una demos­tració del que va que­dar d’aquell somni, del juda­isme a Cata­lu­nya. Els jueus cata­lans escri­vien en hebreu, en la llen­gua bíblica, per raons de super­vivència, con­tra la per­se­cució i la pro­hi­bició. En el fons, la lite­ra­tura sem­pre escriu con­tra l’odi.

És una obra didàctica, mora­lista, divi­dida en nom­bro­ses temàtiques: la por a Déu, reis i prínceps, bona edu­cació, seny, orgull, avarícia, dones, ànsia, enveja, gene­ro­si­tat, desig, mort, natura. Jafudà Bon­se­nyor ho va dei­xar clar en una cita anònima d’un savi: “No hi ha res de més pro­fit que la savi­esa, perquè amb aquesta, si vols gua­nyar aquesta vida, ho pots fer, i si vols gua­nyar l’altra, també en tens el poder.”

Hi ha pen­sa­ments que es poden apli­car en qual­se­vol situ­ació, per qual­se­vol motiu i qual­se­vol even­tu­a­li­tat: “Tin­gues pie­tat d’aquells que són a la terra, i Déu, que és al cel de tu en tindrà.” Si els senyors feu­dals hagues­sin apli­cat aquest prin­cipi fona­men­tal no s’hau­rien per­pe­tuat tan­tes cre­ua­des, tan­tes guer­res ni tanta boge­ria. Ales­ho­res, d’on prové la boge­ria de l’home? Altres sentències es poden lle­gir amb una ria­lla i d’altres con­tra­di­uen el que s’ha dit en una altra: “De tres coses no ens podem fiar: del rei, del mar i del temps.” Sobre els escri­bes diu: “L’escrip­tura és negra de vista i blanca d’ente­ni­ment.”

Pre­nen importància les dites sobre l’edu­cació i el conei­xe­ment: “Savi­esa que no s’apro­fita és com un tre­sor que no s’apro­fita.” Altres refranys resul­ten engi­nyo­sos, comuns, lúcids: “Tot­hom diu mal d’aquesta vida, però ningú no vol dei­xar-la.” Hi ha imat­ges i metàfores que demos­tren la força i el sen­tit que encara tenen algu­nes dites: “La vida és un pont: tra­vessa’l, però no t’hi que­dis.” Altres són civi­lit­za­do­res: “Fes el bé per cos­tum i el mal per neces­si­tat.” Hi ha altres sentències dures. “Estima el teu fill i cas­tiga’l bé.” Sobre les dones es demos­tra miso­gin, amb clars exem­ples de psi­co­pa­tia: “Les dones són les cor­des del dia­ble.”

Rela­ci­ona la veri­tat amb els nens, els bojos i els bor­rat­xos. També ana­litza altres temes que con­ti­nuen mar­cant la nos­tra agenda emo­ci­o­nal. “Si el teu par­lar no és savi, escolta i calla.” En altres capítols qüesti­ona els sig­ni­fi­cats pre­es­ta­blerts i rela­ci­ona la gene­ro­si­tat, la ver­go­nya i la pobresa. Defi­neix una de les grans qüesti­ons de l’home: el temps. “L’home estal­via i el temps gasta.” I més enda­vant ho con­creta tot: “No t’obli­dis que la mort no t’oblida.”

Autor: Jafudà Bonsenyor. Versió de Manuel Forcano LLIBRE DE PARAULES I DITES DE SAVIS FILÒSOFS
Editorial: Barcino Pàgines: 166 Preu: 14 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor