Lletres

Crítica

“AMB L’ÉSSER NO HI HA RES A FER”

Com dimonis pot ser que un filonazi i una jueva es poguessin entendre, i no únicament això, sinó que arribessin a estimar-se tota la vida?

La frase del títol, solia pro­nun­ciar-la sovint el filòsof Mar­tin Hei­deg­ger, que va dedi­car la seva existència a la qüestió de l’ésser. La devia fer ser­vir en moments de flui­xe­dat moral o, fins i tot, de sot­so­bra. Per a ell, l’ésser es mani­fes­tava en cada cosa –pro­po­sava pen­sar des de la cosa, no pas en la cosa–, i era impos­si­ble capir-lo en la seva essència. Els humans som en el món –i ens hi estem un temps que des­co­nei­xem– d’una manera ben precària, i no gaire espe­rançadora: éssers per a la mort. Peremptòria­ment, això li per­me­tia jus­ti­fi­car alguns epi­so­dis exe­cra­bles de la història, prin­ci­pal­ment del seu país. L’holo­caust era, per a ell –que no va rene­gar mai de les seves idees naci­o­nal­so­ci­a­lis­tes–, “una errada de l’ésser”. La iden­ti­fi­cació entre l’home Mar­tin i el celebèrrim pen­sa­dor Hei­deg­ger resulta, sem­pre, pro­blemàtica. El filòsof més influ­ent del segle XX fou un home que no es va pene­dir mai de la seva adhesió a la causa del führer i els seus esbir­ros.

Hei­deg­ger és un dels pro­ta­go­nis­tes d’aquesta història valenta i cap­ti­va­dora de Miquel Esteve. La novel·la ante­rior –afi­ci­o­nat, com és l’autor, a les històries reals, però no aca­ba­des d’expli­car mai del tot– trac­tava sobre la vida aven­tu­rera i extrema de Rim­baud. Aquí se la juga molt més, no cal dir-ho (en el poeta francès no hi ha sinó com­promís amb l’art, durant uns quants anys, no gai­res, i amb la seva pròpia experiència). I ho fa perquè Hei­deg­ger con­ti­nua sent un intel·lec­tual molt con­tro­ver­tit. Però no sola­ment ell. També ho és, en un sen­tit dife­rent, l’altra mei­tat actu­ant de la història: la politòloga Han­nah Arendt, alumna seva, dis­set anys més jove. Tots dos van ser amants, durant una època, per bé que la seva relació no es va estron­car mai. La novel·la indaga en aquesta relació, i advoca per la con­creció dels mati­sos, per la incor­po­ració dels gri­sos en una història que ens tempta amb els seus blancs i negres tan llar­do­sos. Però, com dimo­nis pot ser que un filo­nazi i una jueva es pogues­sin enten­dre, i no única­ment això, sinó que arri­bes­sin a esti­mar-se tota la vida? Doncs per con­tes­tar fefa­ent­ment aquesta pre­gunta Miquel Esteve ha escrit la novel·la. Aquesta i altres qüesti­ons: “Com podia un sim­pa­tit­zant naci­o­nal­so­ci­a­lista veure l’ésser de les coses?” Les bones novel·les s’escri­uen per mirar de res­pon­dre pre­gun­tes de con­testa difícil o incòmoda. Per inten­tar cons­truir-hi una res­posta plau­si­ble.

En la pri­mera de les tres parts, els epi­so­dis alter­nen èpoques dife­rents. Els anys vint i els qua­ranta, sobre­tot (la data fatídica del 1933 podria haver estat la sentència del silenci). Aquí podríem dir que l’ésser es revela en forma amo­rosa, i aplega tots dos per­so­nat­ges. A Mar­burg, prop de la uni­ver­si­tat, en una pas­se­jada, Mar­tin –el reve­rend pro­fes­sor– s’age­no­lla davant la seva alumna. No és l’única vegada que ho farà. Més de qua­ranta anys després: “Els cos­sos només eren el vehi­cle d’una comunió que s’havia for­jat com una escul­tura de mar­bre, ara a mar­te­lla­des, ara amb el cisell, adés amb l’esponja poli­dora, després amb el ras­pall...” Esteve no abusa de les esce­nes galants. No és un des­crip­tor morós, sinó un rela­tor d’històries nat. La forma nar­ra­tiva pre­do­mi­nant és el diàleg (com en la filo­so­fia de Plató). Diàlegs entre els dos pro­ta­go­nis­tes, entre Han­nah i Karl Jas­pers –també amic antic de Hei­deg­ger, amb qui, però, dei­xarà de par­lar-se arran de l’ads­cripció d’aquest al règim del Ter­cer Reich–, entre Han­nah i els seus dos marits. Fins i tot entre els dos amants i la dona de Hei­deg­ger, la iras­ci­ble i furi­bunda anti­se­mita Elfride. O entre Mar­tin i el seu germà Fritz, que li meca­no­gra­fi­ava els tex­tos. En l’alter­nança dels capítols, assis­tim a la mera­ve­lla de l’amor i la cer­tesa de l’admi­ració mútua (bé que, sobre­tot, pesa la de Han­nah cap a Mar­tin), però també a la cons­ter­nació d’ella per la traïció d’ell. I, tan­ma­teix, Han­nah mai no l’hi fa pagar amb el tren­ca­ment de la relació.

Esteve ha dibui­xat molt bé la com­ple­xi­tat d’Arendt: una jueva que, a banda la polèmica relació amb Hei­deg­ger, es mos­tra crítica amb el procés a Eich­mann. I ho fa perquè, abans que una jueva, es con­si­de­rava una per­sona. No una peça d’un grup, no pas carn d’estan­dar­dit­zació, sinó una indivídua única, en què l’Ésser –dei­xeu-m’ho posar ara en majúscu­les– es mani­festa d’una manera cer­ta­ment com­plexa, fonda. Han­nah és –com la qua­li­fica el seu amant– una “nimfa entre­ma­li­ada del bosc”, però, alhora, repre­senta un munt de per­so­nes més.

Amor sense món –en el títol hi ha repre­sen­tat, sobre­tot, Hei­deg­ger, no pas Arendt: ella, però, va haver de fer cas omís al món per con­ti­nuar cre­ient en el seu amor– tracta de les opci­ons que com­pro­me­ten de per vida i de la pie­tat (i de la manca de pie­tat). Del mes­tratge i dels vicis que se’n deri­ven: Hei­deg­ger no va lle­gir mai (o només ho va fer en dia­go­nal) les obres de la seva alumna més avan­tat­jada. De l’herència intel·lec­tual i de l’enorme trans­cendència d’un pen­sa­ment filosòfic, encara que l’errada de l’ésser s’hagi fet tan rocosa, indi­ge­ri­ble, en l’exem­ple vital. Tracta, per des­comp­tat, de la bana­li­tat del mal (l’expressió és de Hein­rich Blücher, el segon marit d’Arendt). I de per­so­nat­ges d’una novel·la dramàtica­ment real que des­a­fien els límits. Els límits intel·lec­tu­als, és clar, però també els morals. “La fide­li­tat és el signe de la veri­tat” –també és una frase de Blücher–. Ells dos, Mar­tin i Han­nah, es van man­te­nir sem­pre fidels, quan ho tenien tot en con­tra. Miquel Esteve ha escrit una digna novel·la d’idees que com­mou i ens fa refle­xi­o­nar.

AMOR SENSE MÓN Autor: Miquel Esteve Editorial: Navona Pàgines: 384 Preu: 22,80 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor