Lletres

Crítica

RETALLS DE VIDES

Com a la vida, hi trobareu relats d’una gran duresa, però també altres d’una gran vitalitat

Després de la bona rebuda, tant de públic com de crítica, de la novel·la Ravals (Bro­mera, 2022), l’edi­to­rial valen­ci­ana aposta per un nou títol de Mont­ser­rat Morera Escarré (Bar­ce­lona, 1952), Aures. Es tracta d’un con­junt de cin­quanta relats breus, agru­pats en tres blocs (“Herències”, “Núvols i pluja” i “Mons”) i que gosa­ria qua­li­fi­car de retalls o frag­ments de vides. De vides molt vari­a­des i molt dife­rents com són les vides huma­nes, tant les que conei­xem o que ens toquen de prop (per geo­gra­fia, afi­ni­tat, paren­tiu, sen­si­bi­li­tat...), com les que ens que­den molt lluny. Mol­tes d’aques­tes peti­tes històries arren­quen d’un mot, com ens indica l’autora a les breus parau­les de “Clo­enda”, amb què tanca el volum: “Arros­se­gats pels vents de la vida, no ens ado­nem de l’aura que envolta les parau­les: un munt de sig­ni­fi­cats afe­gits i de fra­ses fetes que uti­lit­zem sense parar-hi esment. M’agrada jugar-hi per esquer­dar tòpics.” I hi juga, i tant que hi juga! I si sou lec­tors atents us en ben ado­na­reu. Només un exem­ple, més que anecdòtic, perquè també és una mos­tra de com té cura de l’estruc­tura, fins i tot en un volum de tex­tos breus i tan vari­ats: la pri­mera nar­ració es titula “Pash­mina” i la dar­rera acaba amb la mateixa paraula. Perquè, com també ens diu a la “Clo­enda”, “sovint aquests relats es tre­nen”. Sí, sí, d’una bona colla de per­so­nat­ges que tindríem ganes de conèixer molt millor, de tant en tant en tro­bem pis­tes, noves situ­a­ci­ons vis­cu­des... que encara ens fan venir ganes de saber-ne més. I per això tenim l’espe­rança que, com ja va pas­sar amb la Hala del conte “Escut”, que es va con­ver­tir en un per­so­natge impor­tant de Ravals, també passi amb alguns altres, que l’espe­ro­nin a fer-los créixer i a esde­ve­nir pro­ta­go­nis­tes, o copro­ta­go­nis­tes si més no, d’alguna nova novel·la. N’hi ha tants que s’hi podrien con­ver­tir!

Abans de comen­tar alguns aspec­tes estilístics, dei­xeu-me aca­bar dient que, com a la vida, hi tro­ba­reu relats d’una gran duresa, com pot ser “Pou”, però també altres d’una gran llu­mi­no­si­tat i vita­li­tat, com pot ser, posem per cas, “Ore­ne­tes”.

I per què vull esmen­tar, ni que sigui amb qua­tre rat­lles, alguns aspec­tes de la llen­gua i de l’estil de la Mont­ser­rat Morera? Doncs perquè són fona­men­tals en la seva obra i perquè, és clar, és el que con­ver­teix els tex­tos en lite­ra­tura. Ja he apun­tat que l’estruc­tura és d’allò més pen­sada, però sobre­tot en vol­dria des­ta­car tres carac­terísti­ques. En pri­mer lloc, la riquesa de la llen­gua, que des­taca tant per la pre­cisió com per la bellesa i la capa­ci­tat de jugar-hi, sigui a través d’usos metafòrics, de polisèmies o de com­pa­ra­ci­ons d’allò més vari­a­des. I ja som al segon aspecte a des­ta­car: la poe­ti­ci­tat de la prosa. No en una ni en dues ni en tres, sinó en mol­tes de les nar­ra­ci­ons tenim la sen­sació de lle­gir prosa poètica, cosa que no se’ns fa estrany si conei­xem el gust de l’autora per les metàfores, fins al punt que hi va dedi­car la tesi doc­to­ral i que el seu blog es titula “Temps de metàfora”. I el ter­cer fa referència a la tria dels nar­ra­dors, no tan vari­ada, natu­ral­ment, com els per­so­nat­ges, però deu-n’hi-do. Hi pre­do­mina el nar­ra­dor omnis­ci­ent i en ter­cera per­sona, però l’autora no fa pas esca­ra­falls dels nar­ra­dors pro­ta­go­nis­tes en pri­mera per­sona, ni tan sols dels nar­ra­dors per­so­nat­ges secun­da­ris, amb sor­pre­ses com que en algun moment sigui un gos, una biga, unes saba­tes, un capoll de seda... qui ens narra la història. Dei­xeu-me aca­bar dient que el títol és d’allò més encer­tat, perquè les aures i els vents, amb tan­tes vari­e­tats com vul­gueu, gai­rebé apa­rei­xen en totes les nar­ra­ci­ons. Una, la titu­lada “Pinta”, acaba amb aques­tes parau­les: “Hi ha qui col·lec­ci­ona pin­tes en una vitrina i hi ha qui col·lec­ci­ona aures en un lli­bre.” D’això alguns crítics en dirien meta­li­te­ra­tura.

AURES Autora: Montserrat Morera Escarré Editorial: Bromera. Alzira, 2023 Pàgines: 206 Preu 20,95 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.