Lletres

Crítica

UNA HISTÒRIA MERAVELLOSA

Aquestes memòries es converteixen en un referent sobre com es previu la història cultural d’un país. “Ningú no m’havia ensenyat com s’havia d’escriure (en català)”

Josep Piera (1947) ha rebut el Premi d’Honor de les Lle­tres Cata­la­nes 2023, en part, pel con­junt de la seva obra nar­ra­tiva, pels die­ta­ris de viat­ges d’una gran bellesa i per les memòries d’una claror abis­mal. Els pri­mers lli­bres de poe­mes van ser escrits en cas­tellà entre el 1971 i el 1974. Tota la seva obra, que després va escriure en català, ha que­dat reco­llida en un títol impres­cin­di­ble: Poe­sia Com­pleta 1971-2018 (Ins­ti­tució Alfons el Magnànim, 2018). El seu tra­jecte va ser vital. Va obte­nir, ben aviat, el Premi Car­les Riba 1979 pel recull El som­riure de l’herba (Proa, 1980). A par­tir d’aquí, len­ta­ment, va ampliar el seu regis­tre cap a la nar­ra­tiva. El cin­gle verd (Des­tino, 1982) és un die­tari inti­mista sobre vivències, lec­tu­res i refle­xi­ons literàries, amb frag­ments antològics. L’estiu grec (Des­tino,1985) narra un viatge fantàstic, emo­ci­o­nal, per les illes gre­gues “on els homes somi­a­ven els déus”. Una altra fita literària, Un bellíssim cadàver bar­roc (Edi­ci­ons 62, 1987), pos­si­ble­ment, un dels seus millors lli­bres, ens parla de la seva estada a Nàpols com a lec­tor de català a la càtedra, conei­xent “la ciu­tat com qui lle­geix un lli­bre”.

La seva part memorística queda il·lumi­nada a Puta post­guerra (Edi­ci­ons 62, 2007), en què des­criu els seus estius d’infància, la seva crei­xença i la seva ado­lescència, amb un llen­guatge ric i àgil, entre cin­gle­res i bala­dres. Els fantàstics setanta aplega dos volums. El pri­mer (Els fantàstics setanta 1969-1974) es va publi­car en plena pandèmia i len­ta­ment s’ha anat fent un lloc en la bibli­o­gra­fia memorística del seu país, del nos­tre país. És un lli­bre aco­tat, sintètic, cen­trat en un període de can­vis, amb diver­sos con­flic­tes d’iden­ti­tat, cada cop més abis­mals, manin les dre­tes o les esquer­res. Josep Piera comença a escriure aques­tes memòries l’any 2017. Hi ha una distància insal­va­ble. Mig segle, com si fos­sin cinc hores o fos­sin nou mesos. La distància sem­pre acaba sent la mateixa en el moment que te’n sepa­res. La distància no es pot recu­pe­rar, i per això, exis­teix la memòria. La pers­pec­tiva dels can­vis oferts en els dar­rers cin­quanta anys és una de les peces angu­lars d’aques­tes memòries. Ell mateix ho con­fessa, escriu con­tra l’oblit. “Soc el cos que en fa.” És una nar­ra­tiva al ser­vei del sen­tit poètic, de les parau­les flu­ei­xen i van tei­xint el temps.

Recorda, espe­ci­al­ment, com va conèixer la seva com­pa­nya, Marifé, a la Uni­ver­si­tat de València, l’estiu del 1969, i com es van ins­tal·lar a la Drova, el 1974. “Qui soc, ho dec en molta i bona part a ella.” També ens parla de tea­tre, dels seus ini­cis, en una com­pa­nyia ama­teur, des­cri­vint els ambi­ents cul­tu­rals de la Safor i els seus amics. “Va ser el pri­mer valen­ci­a­nista que vaig conèixer.”

Aques­tes memòries es con­ver­tei­xen en un refe­rent sobre com es pre­viu la història cul­tu­ral d’un país. “Ningú no m’havia ense­nyat com s’havia d’escriure (en català).” “La gent solia dir que el valencià no tenia gramàtica.” És així com ens parla de les difi­cul­tats que va tenir per superar tots aquests embulls. “A casa meva no hi havia lli­bres ni al moble de la sala d’estar.” També ens parla de la des­co­berta de la sexu­a­li­tat, de les seves pri­me­res grans referències literàries (André Gide, per exem­ple), dels seus pri­mers viat­ges, de les pri­me­res tro­ba­des amb poe­tes (Vicente Ale­xan­dre, Fran­cisco Bri­nes, Jaime Siles, Marc Gra­nell, Juan Gil-Albert). Ens demos­tra com la cul­tura s’acaba trans­me­tent a par­tir d’un amic, d’una lli­bre­ria, d’un cine club, d’un reci­tal, d’una repre­sen­tació tea­tral, d’una revista, d’una con­versa de cafè. És així com es trans­met la cul­tura, fent comu­ni­tat. Sense comu­ni­tat, no que­darà res.

Autor: Josep Piera Canvi de rumb. Els fantàstics setanta (1975-1979)
Editorial: Institució Alfons el Magnànim Pàgines: 242 Preu:16 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor