Pantalla

Quina casa de bojos

La tran­sició gene­ra­ci­o­nal que molts ado­les­cents vam expe­ri­men­tar en pas­sar de veure Bar­rio Sésamo a Els Joves va ser com un autèntic big-bang. Res a veure amb la gene­ració que va créixer amb Fri­ends o, molt pit­jor, amb Daw­son Crece. Ens remun­tem al 1996, quan TV3 va apos­tar per eme­tre The Young Ones, una sèrie que havia tri­om­fat a la BBC entre el 1982 i el 1984. Sí, catorze anys després que Naran­jito ens adoc­trinés sobre la història del fut­bol; això, men­tre al Regne Unit de Tac­her, la Dama de Ferro, aquesta i altres sèries sor­gien com a res­pos­tes furi­o­ses i irre­ve­rents al govern de la dreta més con­ser­va­dora. Igua­let que aquí, vaja.

Només van ser dues tem­po­ra­des en antena, però l’èxit i el ressò van ser tan acla­pa­ra­dors que va per­me­tre que arribés, ni que fos una dècada més tard, a països com el nos­tre. No sé qui va ser l’il·lumi­nat de la nos­tra que va veure la pos­si­bi­li­tats que aquí també quallés, com així va ser, i ràpida­ment Els Joves es va con­ver­tir en una sèrie de culte, amb tot un jovent imi­tant les fra­ses i els com­por­ta­ments irre­ve­rents dels pro­ta­go­nis­tes. Un grup hete­ro­geni de qua­tre com­panys que com­par­tien vivències sota el mateix sos­tre, a Lon­dres (en rea­li­tat el rodatge en exte­ri­ors es va fer a Bris­tol).

Els qua­tre per­so­nat­ges esta­ven ins­crits al fic­tici Scum­bag College, encara que mai no se’ls va veure assis­tint a classe i que rara­ment se’ls veia estu­diar. Començant per en Vyvyan (Adrian Edmond­son), un tipus des­ce­re­brat, alcohòlic i vio­lent que estu­di­ava medi­cina i por­tava cadàvers a casa. En Nil (Nigel Pla­ner), un hip­pie amb tendències suïcides, ase dels cops i decre­tat anti­de­mocràtica­ment cui­ner ofi­cial de la casa, tot i que cui­nava unes llen­ties al curri nucle­ars que podrien haver arra­sat la capi­tal anglesa. En Mike (Chris­top­her Ryan), mafiós que tenia com­prats els pro­fes­sors de la facul­tat i l’auto­pro­cla­mat líder de la casa. I en Rick (Rik Mayall), el meu per­so­natge pre­fe­rit, l’estu­di­ant de soci­o­lo­gia, anar­quista radi­cal i trotskista, un fals i covard admi­ra­dor de Cliff Ric­hards (!?) i verge encara que ho negués. I no ens des­cui­dem de Bri­gada Anti­dis­tur­bis, la mas­cota d’en Vyvyann, que mor pràcti­ca­ment en tots els epi­so­dis pel mal­trac­ta­ment ani­mal (us ima­gi­neu això avui, oi que no?).

Els Joves en rea­li­tat és una comèdia de situ­ació sui gene­ris d’allò més alter­na­tiva, que com­bi­nava l’estil tra­di­ci­o­nal amb l’astra­ca­nada, amb uns argu­ments d’aquests que t’ima­gi­nes el guio­nista dient “que no m’atre­veixo? Aguanta’m el cubata!”, far­cits de can­vis incon­gru­ents i molt sur­re­a­lisme i d’una esca­to­lo­gia que avui no pas­sa­ria l’auto­cen­sura.

Cada epi­sodi era una boge­ria, amb una trama prin­ci­pal de per si hila­rant i extra­va­gant, que donava peu a una sèrie de gags pro­ta­go­nit­zats per mos­ques, rates que fumen, cai­xes de mis­tos o paròdies de pro­gra­mes de tele­visió. Els guions els sig­na­ven Ben Elton, Lise Mayer i Rik Mayall, a banda de les inter­ven­ci­ons d’Ale­xei Sayle (un artista prolífic en el cir­cuit lon­di­nenc dels clubs de comèdia dels anys setanta), que cre­ava pel seu compte les apa­ri­ci­ons dels mem­bres de la família Balowski, encar­nant ell tots els papers de l’auca. No enteníem res, però com rèiem!

Un dels al·lici­ents que va fer que la sèrie tri­omfés entre nosal­tres és que a més de petar-te de riure, en cada capítol hi havia alguna actu­ació musi­cal. De cop i volta apa­rei­xien al men­ja­dor dels nos­tres amics ban­des com Mad­ness, The Dam­ned, Motörhead o aquells mítics Dexys Mid­night Run­ners , que tant em mola­ven. També hi feien apa­ri­ci­ons espe­ci­als diver­sos actors angle­sos que ara sí que reco­nei­xem, com Rob­bie Col­trane, Step­hen Fry, Terry Jones, Hugh Lau­rie o Emma Thomp­son. Valga’m déu, quins temps!

Els joves (The Young Ones) Creadors i guions: Rick Mayal, Lise Meyer, Ben Elton Cadena: BBC Anys: 1982-1984 (TV3 a partir del 1996) Episodis: dotze, en dues temporades
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor