Còmics

El color, l’ànima del dibuix

El color no té en el còmic una funció mera­ment deco­ra­tiva, perquè quedi més bonic. El color ens pot ser­vir, per exem­ple, per expres­sar el pas­sat des de la mirada del pre­sent –un flash­back–. Ales­ho­res, l’autor aco­lo­reix en una tota­li­tat dife­rent les vinye­tes que man­te­nen el relat en el pre­sent en relació amb les que ens por­ten al pas­sat. El color també pot tenir la funció d’aug­men­tar el dra­ma­tisme, com uti­lit­zar el ver­mell per reforçar la tensió d’una escena, o el negre i la gamma de gri­sos per reforçar la inqui­e­tud en un relat, per exem­ple, d’intriga. Actu­al­ment, el color ha aga­fat molta importància en el còmic i exis­teix la figura de l’autor espe­ci­a­lista en pas­sar a color una his­to­ri­eta, el nom del qual sol sor­tir a la por­tada com a coau­tor. S’empren diver­ses tècni­ques, fins i tot de pictòriques, com les que en els anys vui­tanta va fer ser­vir el britànic Dave McKean, que fins i tot va uti­lit­zar el collage per il·lumi­nar el seus dibui­xos. Durant molts anys, l’autor indi­cava amb paper trans­pa­rent els colors que hi ana­ven, que eren afe­gits a l’impremta. Ara la pos­si­bi­li­tat cromàtica del còmic ha aug­men­tat molt amb l’ús dels pro­gra­mes informàtics que, d’altra banda, han fet per­dre la màgia del color directe sobre el paper.

Un món de vertigen

Interessant i molt treballada proposta de còmic que combina el relat històric d’una època i els drames personals dels seus protagonistes. Estem a la Nova York del primer quart del segle XX. La ciutat creix cap al cel, i els gratacels són el símbol del progrés, però també de la mort. Són molts els treballadors immigrats, sobretot irlandesos, que es deixen la vida en la perillosa feina de caminar sobre bigues de ferro que és balancegen en el buit. Hi ha qui ha arribat a Amèrica cercant un futur; d’altres, però, ho han fet fugint del passat.

GIANT Autor: Mikaël Editorial: Norma Preu: 26 euros

Altres lectures

Cómics de los 80 Autor: Manu González Editorial: Redbook Preu: 20 euros Els anys vuitanta van ser de bona collita per al còmic: va arribar el manga, els superherois van canviar i es va gestar la novel·la gràfica. Aquest llibre selecciona les millors obres de la dècada.
Cómo ser un perfecto infeliz Autor: The Oatmeal Editorial: Astiberri Preu: 10 euros Darrere de la signatura The Oatmeal hi ha Matthex Inman, un autèntic mestre del món d’internet que ha explorat totes les seves possibilitats, tant comercials com creatives. The Oatmeal és també el nom del lloc web en què l’autor reflexiona i ironitza sobre la vida, com en aquest petit àlbum en què, trencant totes les convencions del còmic, parla de la felicitat.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor