Made in Catalonia

Una copa de vi per accedir al purgatori

Bodegues Torres estrena el nou celler de les Garrigues i consolida el vi Purgatori com el seu emblema a la DO Costers del Segre

En algun lloc inde­ter­mi­nat, a mig camí del cel i l’infern, hi ha el pur­ga­tori. El celler Tor­res l’ha situat a Juneda, a la comarca llei­da­tana de les Gar­ri­gues. El Pur­ga­tori de Tor­res és un vi sor­git de la gar­natxa i la cari­nyena i que s’ha con­so­li­dat com l’emblema de la família Tor­res a Cos­ters del Segre, recu­pe­rant el lle­gat dels mon­jos bene­dic­tins, que l’any 1770 ja ela­bo­ra­ven vi en aquest lloc inhòspit.

Miguel Tor­res Mac­zas­sek, cin­quena gene­ració al cap­da­vant de les bode­gues Tor­res, posa de mani­fest que l’aposta de Tor­res per les Gar­ri­gues ve de lluny: “Fa gai­rebé vint anys que vam deci­dir apos­tar per aquesta zona de clima extrem, tor­nant-hi a plan­tar vinyes. Amb els anys, hem pogut cons­ta­tar l’excel·lent adap­tació de vari­e­tats medi­terrànies com la gar­natxa i la cari­nyena. Pur­ga­tori és el pri­mer vi que va néixer d’aques­tes vinyes, fa sis anys. Amb la inau­gu­ració del celler, cul­mi­nem un pro­jecte molt enco­rat­ja­dor que ens ha por­tat a recu­pe­rar l’antic celler dels mon­jos bene­dic­tins del segle XVIII.”

Tor­res ha estre­nat el celler amb la verema d’aquest any. Els dipòsits d’acer ino­xi­da­ble i de for­migó, cons­truïts amb terra de la pròpia finca, s’han omplert amb el raïm collit a mà de les vinyes de la finca. Vinyes que es dis­tri­bu­ei­xen en tres cotes dife­rents, fins als 550 m, amb un des­ni­vell de més de 200 m. Cada par­cel·la té el seu moment propi de recol·lecció, en funció del moment òptim de madu­ració, i el raïm es pro­cessa també a mà i per sepa­rat, per pre­ser­var la inte­gri­tat del fruit. La com­bi­nació de l’acer, que poten­cia la fruita, i del for­migó, que afa­vo­reix una bona madu­ració i evo­lució del vi, per­met dotar el vi d’una major com­ple­xi­tat. Després, els vins enve­llei­xen en botes de roure francès entre 15 i 18 mesos abans de sor­tir al mer­cat.

La família Tor­res va adqui­rir la masia i la finca de 870 hectàrees l’any 1999, i hi va rein­tro­duir el cul­tiu de la vinya. Actu­al­ment, compta amb 200 hectàrees de vinyes cer­ti­fi­ca­des com a ecològiques, i 100 hectàrees d’oli­ve­res. El clima con­ti­nen­tal, les mar­ca­des oscil·laci­ons tèrmi­ques entre el dia i la nit i la dis­tri­bució de la vinya en tres cotes dife­rents con­ver­tei­xen aquesta finca de les Gar­ri­gues en una de les més qua­li­ta­ti­ves del grup Tor­res, a més d’un excel·lent camp de pro­ves per estu­diar vari­e­tats ances­trals recu­pe­ra­des i per inves­ti­gar l’adap­tació dels ceps al canvi climàtic.

Una aposta per l’eficiència energètica

La finca de les Garrigues és una aposta multidisciplinària del grup Torres. El celler, que està obert al públic sota reserva prèvia, s’ha construït amb criteris d’eficiència energètica i disposa d’una instal·lació de plaques fotovoltaiques per satisfer l’autoconsum, d’acord amb el compromís mediambiental de les bodegues Torres i el seu afany de reduir les emissions de CO2 per minimitzar els efectes del canvi climàtic.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor