Ser un bon àrbitre és una mica més fàcil
L’aplicació ReFeree permet posar a prova la precisió i la capacitat de reacció de qui s’encarrega d’impartir justícia en un terreny de joc
Els àrbitres s’equivoquen i l’error alimenta tertúlies, debats i anàlisis, però pot, de vegades, condicionar el resultat final d’un partit. Reduir el percentatge d’error dels àrbitres és l’objectiu d’una aplicació per a dispositius mòbils que ha desenvolupat Antonio Expósito, un llicenciat en enginyeria informàtica de la Universitat de Lleida (UdL). L’aplicació està pensada per al món del futbol, però es pot adaptar a altres disciplines, i permet als àrbitres entrenar la presa ràpida de decisions en una situació d’esforç físic. El col·legiat lleidatà de primera divisió Xavier Estrada, un dels deu àrbitres de l’Estat espanyol amb rang d’internacional, ha col·laborat en el projecte.
L’eina de segell lleidatà vol ser una ajuda per a l’arbitratge, però se centra en un enfocament diferent al del VAR, el sistema de vídeo que permet als àrbitres comptar amb assistència exterior per revisar situacions conflictives. L’aplicació desenvolupada per Antonio Expósito consisteix a projectar a l’àrbitre, mentre realitza un entrenament físic, un vídeo d’una situació del joc per tal que, en pocs segons, hagi de prendre una decisió sobre el que ha vist. L’àrbitre s’ha de sobreposar al cansament i encertar en jugades que reprodueixen un penal, un fora de joc, una falta perillosa o en què pot no haver-hi cap infracció. El projecte s’ha provat amb una seixantena de jugades, però la intenció és anar ampliant la llista d’imatges. El ReFeree fuig del marc de la teoria, no fa referència a preguntes teòriques sobre el reglament, però la clau de la seva utilitat es troba en el fet que facilita l’entrenament pràctic dels col·legiats, molt exigits a causa de l’augment de les exigències de la Federació Espanyola de Futbol (FEF) en les seves proves.
L’avaluació de la FEF ha endurit els controls de salut i de fons físic, i els àrbitres de primera i segona divisió realitzen des d’aquesta temporada proves físiques cada quatre setmanes. A més, en cada partit són analitzats per un informador arbitral, que qualifica la seva actuació. L’app de la UdL vol ser una eina “que ajudi l’àrbitre a preparar-se mentalment i a simular la pressió psicològica”, explica Expósito, que actualment cursa un màster en enginyeria informàtica de la UdL. “Al mercat no hi ha cap aplicació que simuli aquest mètode de preparació arbitral en cap àmbit de l’esport i, en especial, en el del futbol”, assegura.
Els àrbitres se seguiran equivocant, però cada vegada tindran menys excuses.