Made in Catalonia

Un plat de bon gust

Luesma & Vega guanya el Premi Nacional d’Artesania i consolida la presència de les seves vaixelles als millors restaurants del món

“L’alta cuina ha pensat que les vaixelles que expliquen millor el seu discurs són les nostres”

La cera­mista Est­her Luesma i el vidrier Xavier Vega són l’ànima i les mans de Luesma & Vega, una empresa cata­lana que s’ha con­ver­tit en un refe­rent en la pro­ducció espe­ci­a­lit­zada de vai­xe­lla gas­tronòmica d’avant­guarda. L’empresa té presència en 32 països i va rebre, el mes de desem­bre pas­sat, el Premi Naci­o­nal d’Arte­sa­nia que con­ce­deix la Gene­ra­li­tat per haver “revo­lu­ci­o­nat” el món de la vai­xe­lla arte­sana dedi­cada a la cuina i haver posi­ci­o­nat el seu taller com una marca d’iden­ti­tat en el món del vidre i de la ceràmica en l’àmbit inter­na­ci­o­nal. El premi des­ta­cava que Luesma & Vega, que té la seva seu a Molins de Rei, ha acon­se­guit una unió simbiòtica entre el món de l’arte­sa­nia i el món de l’alta gas­tro­no­mia.

L’estudi artesà d’Est­her Luesma i Xavier Vega va arren­car el 1991 i, després d’un període d’expansió empre­sa­rial que li ha permès gua­nyar presència en més d’una tren­tena de mer­cats, des de França, Itàlia i Ale­ma­nya fins als Estats Units, el Canadà, Mèxic, el Bra­sil, la Xina, Nova Zelanda i el Japó, actu­al­ment la seva aposta es foca­litza en el dis­seny i la pro­ducció de vai­xe­lla espe­ci­a­lit­zada i a mida de res­tau­rants de pres­tigi gas­tronòmic mun­dial. La seva vai­xe­lla ha estat pro­ta­go­nista dels men­ja­dors d’El Celler de Can Roca, del Muga­ritz, de l’Arzak, del José Andrés i, al seu moment, d’El Bulli. De fet, va ser a par­tir de l’experiència adqui­rida tre­ba­llant con­jun­ta­ment amb Fer­ran Adrià que l’empresa va fer el tomb defi­ni­tiu per dedi­car-se de ple a la fabri­cació de vai­xe­lla espe­ci­a­lit­zada i a mida per a la gas­tro­no­mia d’avant­guarda.

Des de lla­vors, xefs de reco­ne­gut pres­tigi inter­na­ci­o­nal s’han sumat a la llista de cli­ents i els han encar­re­gat col·lec­ci­ons i peces úniques per als seus plats. És el cas de Qui­que Dacosta, Gag­gan Anand, Paco Pérez i els res­tau­rants Azur­mendi, Diverxo, Koy Shunka i Astrid & Gastón, segons infor­mava la Gene­ra­li­tat en l’acte d’entrega del Premi Naci­o­nal d’Arte­sa­nia.

“L’alta cuina ha pen­sat que les vai­xe­lles que expli­quen millor el seu dis­curs són les nos­tres”, asse­nyala Xavier Vega, que des­taca que la nova gas­tro­no­mia ha entès que els plats també juguen un paper pri­mor­dial en l’experiència culinària.

“Estem en contínua expansió”, afirma Vega, que afe­geix que els res­tau­rants d’alta gas­tro­no­mia “neces­si­ten un pro­ducte que la gran indústria no pot pro­duir” i que el seu taller, en canvi, ha estat capaç d’enten­dre el que fan els cui­ners i adap­tar-se a les seves neces­si­tats específiques.

Moment òptim

En recollir el Premi Nacional d’Artesania que els va concedir la Generalitat, Esther Luesma i Xavier Vega van manifestar que se sentien “molt afalagats” pel guardó. Xavier Vega va destacar que el moment actual, amb un mercat global a l’abast, dinamitza la feina dels artesans “Mai hi havia hagut tantes eines ni tantes possibilitats com ara.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor