Opinió

Societat orwelliana

Fa 70 anys que Georges Orwell va escriure ’1984’, que ara ha esdevingut profètica

Aquest estiu farà setanta anys que George Orwell va escriure 1984, la novel.​la que es publi­ca­ria just al cap d’un any, el 8 de juny del 1949 i que seria revo­lu­cionària i pre­mo­nitòria. La visió profètica d’Orwell sobre una soci­e­tat tota­litària situ­ada supo­sa­da­ment en un futur, que és el nos­tre pre­sent, la va començar a ges­tar al nos­tre país. Orwell va tor­nar de la seva estada a Cata­lu­nya, després d’haver par­ti­ci­pat en la Guerra Civil, con­ver­tit en un anti­es­ta­li­nista amb sim­pa­tia pels trotskis­tes i defi­nint-se com a soci­a­lista demòcrata. Ara no sé si se sen­ti­ria còmode amb aquesta defi­nició.

En qual­se­vol cas, Orwell deia en el seu lli­bre Mi Guerra Civil Española: “De jove ja m’havia fixat que cap diari mai explica amb fide­li­tat com suc­ce­ei­xen les coses, però a Espa­nya vaig veure per pri­mera vegada notícies de premsa que no tenien cap relació amb els fets, ni tan sols la relació que es pres­su­posa en una men­tida cor­rent. En rea­li­tat, vaig veure que la història s’escri­via no des del punt de vista d’allò que havia pas­sat, sinó des de la pers­pec­tiva del que hau­ria hagut de pas­sar segons les dife­rents línies de par­tit.” Cer­tes pràcti­ques no han des­a­pa­re­gut mai.

L’estiu del 1948, Orwell va donar forma a una novel·la que va supo­sar una dis­to­pia, és a dir una uto­pia nega­tiva on la rea­li­tat trans­corre en ter­mes opo­sats als d’una soci­e­tat ideal, és a dir, vers una soci­e­tat opres­siva, tota­litària i inde­sit­ja­ble. Amb el pas dels anys i veient els esde­ve­ni­ments, no és estrany que s’hagin esta­blert paral·lelis­mes entre la soci­e­tat actual i la del món que plan­te­java Orwell a 1984, una soci­e­tat on es mani­pula la infor­mació, es prac­tica la vigilància mas­siva i la repressió política i social. Perquè mal­grat que passi el temps, la història es repe­teix perquè hi ha per­so­nes que ja els sem­bla bé cal­car models i plan­te­ja­ments que hau­rien d’haver pas­sat a la història. Per tant no és estrany que hi hagi la sen­sació més que real que vivim en allò que ara fa uns anys s’havia cone­gut com a soci­e­tat orwe­lli­ana.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor