Opinió

La llum entre els arbres

Si el PSOE vol ser un govern d’estat, faria bé de mirar cap a l’ONU i no mantenir-se a la defensiva

Hi ha una paraula en japonès que és impos­si­ble de tra­duir als altres idi­o­mes i que està car­re­gada de sen­tit: komo­rebi. La llum del sol que es fil­tra a través de les fulles dels arbres i que es mou en funció del vent, del sol, del movi­ment, del cel, de la pluja i de la nos­tra posició. Aquesta capa­ci­tat de per­cepció del matís de la llum, expressió de la sub­ti­li­tat ori­en­tal que fuig de la gran­di­loqüència amb què Occi­dent s’expressa, ens porta a poder incor­po­rar una mirada indis­pen­sa­ble en aquests moments de tanta com­ple­xi­tat política a Cata­lu­nya. I de Cata­lu­nya, a Europa. Tro­bar la llum enmig d’un eco­sis­tema espa­nyol hos­til, en què el pro­ces­sa­ment del jutge Lla­rena demos­tra des­es­pe­ració a la defen­siva i amb clares limi­ta­ci­ons democràtiques. Tro­bar la llum enmig d’una Europa que s’allu­nya de la unió fede­ral i de l’estima als drets humans com a iden­ti­tat de referència. Una Europa amb temp­ta­ci­ons de recon­duir la política migratòria encara amb més duresa cap a espais d’excep­ci­o­na­li­tat jurídica.

Què ens diu el komo­rebi? Per tro­bar la llum hem de mirar els arbres. Entre la situ­ació a Europa i a Espa­nya tenim un deno­mi­na­dor comú. La feblesa democràtica i la rea­li­tat d’una invo­lució patent basada en l’excep­ci­o­na­li­tat legal. Ja no par­lem de ris­cos, par­lem de rea­li­tats. I la pos­si­bi­li­tat d’enllaçar una pro­posta cata­lana per també millo­rar Europa ens aporta una llum indis­pen­sa­ble per superar pre­sons en què alguns, tant d’aquí com d’allà, cre­uen. La mirada petita i el rebuig a l’altre. Dit d’una altra manera, el dog­ma­tisme i el sec­ta­risme. Repas­sar Fer­ra­ter Mora, Mara­gall, Almi­rall, Gaziel, Rodo­reda, Ber­trana, Pla i la sub­til Marçal ens porta a la consciència dels nos­tres ris­cos. I aquests els vivim cada dia, de fet són, en part, la raó d’alguns dels nos­tres bucles cata­lans.

Afir­mar que a Espa­nya hi ha limi­ta­ci­ons democràtiques és objec­tiu. En pri­mer lloc, l’ONU, en els infor­mes del 2013 i el 2014 del rela­tor Pablo de Greiff, va esta­blir greus dèficits en el model de superació del fran­quisme i va reco­ma­nar imme­di­a­ta­ment la supressió de la llei d’amnis­tia, l’anul·lació de sentències, la iden­ti­fi­cació de les per­so­nes des­a­pa­re­gu­des i reforçar les defi­citàries polítiques d’asil als refu­gi­ats polítics, a la cua d’Europa.

Si el PSOE vol ser un govern d’estat, faria bé de mirar cap a l’ONU i no man­te­nir-se a la defen­siva de les pors elec­to­rals que el fan pre­so­ner d’un PP des­es­pe­rat i d’uns Ciu­ta­dans que ho arris­quen tot a només rear­mar el naci­o­na­lisme espa­nyol, que no és el mateix que rear­mar la democràcia. Com abans enge­gui refor­mes de rege­ne­ració democràtica dràsti­ques, abans gua­nyarà una cre­di­bi­li­tat euro­pea i una uti­li­tat col·lec­tiva indis­pen­sa­bles per exer­cir el govern basat en el con­sens pel qual la moció col·lec­tiva va por­tar al poder el pre­si­dent Pedro Sánchez. Deter­mi­nació i coratge són dues llums que també al Japó con­for­men els otoko-daté, els líders natu­rals de la democràcia, líders enèrgics d’una peça, que defen­sen els drets popu­lars. El calen­dari elec­to­ral del 2019 fa indis­pen­sa­ble avançar ràpida­ment i evi­tar que les mesu­res més dràsti­ques puguin ser eines de con­tra­a­tac elec­to­ral, que encara que sigui de baix nivell, pot tenir els seus efec­tes popu­lis­tes.

En segon lloc, el dèficit democràtic espa­nyol es per­cep i s’evi­den­cia en la rup­tura de l’algo­ritme democràtic a Cata­lu­nya. Quan l’inde­pen­den­tisme ha cres­cut i el dret a deci­dir ha esde­vin­gut majo­ri­tari, els vots de la gent han estat cas­trats per­ma­nent­ment fins a un 1 d’octu­bre dramàtic, el dis­curs monàrquic que va vetar la plu­ra­li­tat política i l’escan­da­losa res­posta judi­cial. Els empre­so­na­ments i els exi­lis han reac­ti­vat una lluita jurídica que a poc a poc, com deia Proud­hon en recla­mar la fer­ti­li­tat dels esde­ve­ni­ments per als bons polítics, està posant de relleu que el dret a deci­dir s’ha d’afron­tar sense fer de l’inde­pen­den­tisme una ide­o­lo­gia pro­hi­bida. Si es vota, s’ha de cana­lit­zar. La super­vivència d’una cul­tura depassa de molt la custòdia d’una llen­gua o d’una història. La democràcia per­met crear col·lec­ti­vi­tat sense que els naci­o­na­lis­mes etnocèntrics o domi­nants la matin. Ara mateix, la lluita jurídica, espe­ci­al­ment la inter­na­ci­o­nal, està esde­ve­nint el camp de bata­lla de la causa dels drets civils. I el diàleg lle­ial haurà de ser l’eix de la política. Llums i ombres.

La com­ple­xi­tat del dilema català per a l’Estat espa­nyol és clara. O repressió judi­cial o res­posta política. Una estratègia de litigi inter­na­ci­o­nal, lide­rada amb la gran pro­fes­si­o­na­li­tat cre­a­tiva del jurista Gon­zalo Boye i amb la capa­ci­tat de mobi­lit­zació de la gent, està posant la raó d’estat espa­nyola en un cre­ua­ment de camins. Un altre mot japonès, que no té tra­ducció lite­ral enca­beix el moment repu­blicà d’exigència de referèndum en què ens tro­bem: gaman. Resistència, capa­ci­tat de seguir inten­tant alguna cosa, de man­te­nir-se en el propòsit, mal­grat l’adver­si­tat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor