Opinió

El desig de justícia

La República no és una realitat imminent. Tampoc no és impossible. El laberint de la política l’hem de transformar en la porta del sentit comú

“Cada dia em sento més a prop dels pre­sos i dels exi­li­ats i més lluny dels polítics.” Aquesta és una frase que em deia aquesta set­mana una can­tant cata­lana que feia poc havia anat a la presó de Lle­do­ners a fer un con­cert. Com ella, són nom­bro­ses les per­so­nes de Cata­lu­nya, de l’Estat i del món que sabem i ens dol cada dia la falta de justícia i l’absur­di­tat que repre­senta la reacció judi­cial, que con­cen­tra el que és l’existència de 6.000.000 de per­so­nes que volem referèndum a Cata­lu­nya en la repressió sobre les per­so­nes físiques que patei­xen judi­cis, presó i exili, sobre les seves famílies i sobre­tot sobre els seus fills i filles. La frase també expressa un des­con­cert per posi­ci­ons polítiques vacil·lants, per dis­crepàncies públi­ques en temes essen­ci­als i per la desau­to­rit­zació d’uns i altres en l’àmbit polític català. Un pano­rama inqui­e­tant quan tenim al davant un Estat que també es bene­fi­cia d’aquesta visió de curt ter­mini.

Alguns teòrics de la soci­o­lo­gia política es per­me­ten dir que això és només con­seqüència del errors estratègics del procés. Sens dubte, ens cal fer autocrítica i molts vam veure inqui­e­tant que amb un marge de vots nomi­nals que no arri­bava al 50% dels votats al Par­la­ment, es tires­sin enda­vant, prèvia­ment a l’1 d’octu­bre, unes lleis que sem­bla­ven avançar-se a un resul­tat i a una rup­tura. Mirant l’heme­ro­teca ens retro­ba­rem amb la frase d’Anto­nio Baños la nit elec­to­ral des del Casino de l’Aliança del Poble Nou, o amb les tímides posi­ci­ons d’alguns ana­lis­tes com Fran­cesc Marc Álvaro i d’altres, per no dir els reco­nei­xe­ments que en pri­vat han fet la majo­ria d’actors polítics, alguns de la CUP. Però el que és segur és que el mur de la pro­hi­bició del referèndum, de la con­sulta o d’un sen­zill procés de par­ti­ci­pació no vin­cu­lant sobre el futur polític de Cata­lu­nya, no sols es per­pe­tua, sinó que davant la repressió exis­tent fa que molts actors polítics i alguns ideòlegs intel·lec­tu­als puguin tenir la temp­tació de clau­di­car de la seva exigència. Amb aquesta renúncia ens obli­dem del més essen­cial: la raó que ens mou, que és el desig i el dret que el plu­ra­lisme polític sigui res­pec­tat en tot el seu abast.

La força de l’1 d’octu­bre –que va estar en mans de la gent–, però, és l’eix en què s’ha dipo­si­tat el gran desig de justícia de la ciu­ta­da­nia, i la causa que ha pro­vo­cat la gran ofen­siva es con­cen­tra ara en un judici que mereix la millor defensa jurídica i unes mesu­res cau­te­lars que hau­rien de ser subs­tituïdes. Els tri­bu­nals i les defen­ses han de ser impe­ca­bles i impla­ca­bles en la defensa dels drets i hi ha capa­ci­tat jurídica poten­cial com s’ha demos­trat en els judi­cis a Ale­ma­nya i Bèlgica sobre l’euro­or­dre. Fer política de pac­tes o de nego­ci­ació en un pro­ce­di­ment penal d’aquesta natu­ra­lesa implica renun­ciar als ele­ments més favo­ra­bles per als matei­xos afec­tats. Com a jurista no tinc cap dubte ni d’això ni de les pos­si­bi­li­tats que ofe­reix l’orde­na­ment jurídic. Cal dig­ni­tat pro­ces­sal i no par­lar d’indults, sinó d’innocència i de justícia.

Ara bé, si els advo­cats i les advo­ca­des han de defen­sar al màxim la innocència dels encau­sats, que mai podem obli­dar que va començar amb l’empre­so­na­ment dels dos Jor­dis per l’1 d’octu­bre, la política ha de ser molt activa en la defensa de nego­ci­a­ci­ons dis­cre­tes i d’altura en què els inter­lo­cu­tors no desau­to­rit­zin ni menys­tin­guin la posició de l’exili o del mateix govern català. La política cata­lana ha de ser molt cons­ci­ent que els valors de lle­ial­tat mútua, de res­pecte i de visió ins­ti­tu­ci­o­nal depe­nen de les per­so­nes, dels seus comen­ta­ris i de les seves tàcti­ques.

Hi ha mis­sat­ges con­tra­dic­to­ris. La República no és una rea­li­tat immi­nent. Però tam­poc no és impos­si­ble. El labe­rint de la política l’hem de trans­for­mar en la porta del sen­tit comú. La política dels par­tits, i molts dels polítics, no tots, domi­nen l’art de la men­tida. Ells i elles al final s’aca­ben cre­ient les pròpies ver­si­ons per la pulsió dels resul­tats elec­to­rals. Això no ho podem can­viar.

Ens uneix el desig de justícia, ens uneix saber que la causa per defen­sar l’evo­lució del nos­tre país és legítima i essen­ci­al­ment democràtica. Ens uneix també la consciència que mai sabrem la veri­tat de tot, però que hi ha milers de ciu­ta­dans que, mal­grat això, pre­fe­rim posar l’accent en el fet de cons­truir i en el valor de la tena­ci­tat que en la lògica de bons i dolents. La força de la gent.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor