Opinió

Feminisme i autoritarisme

La militància feminista s’ha convertit en un dels fronts antiautoritaris més actius

A finals de setem­bre, Ber­nie San­ders i Gia­nis Varu­fakis impul­sa­ven un mani­fest recla­mant una aliança pro­gres­sista inter­na­ci­o­nal per fer front a l’auge auto­ri­tari que s’estén pel món. Més enllà del tra­di­ci­o­nal eix esquerra-dreta, el text se cen­trava en les ten­si­ons produïdes pels efec­tes nega­tius de la glo­ba­lit­zació en con­tex­tos locals: l’auto­ri­ta­risme i l’extrema dreta, que crei­xen per la des­a­fecció i la indig­nació produïdes per aquests efec­tes nega­tius, es fan forts gràcies a les ali­an­ces inter­na­ci­o­nals tei­xi­des pels qui els defen­sen.

La llista de rei­vin­di­ca­ci­ons soci­als i econòmiques de San­ders i Varu­fakis no assu­mia la lluita femi­nista com a seva. No és un cas aïllat. A Cata­lu­nya i a Occi­dent, la reticència de molts refe­rents (homes) de l’esquerra a incor­po­rar els femi­nis­mes, acom­pa­nyada de la insistència a par­lar de “la classe obrera” de manera homogènia, és ben cone­guda. Per aquests ideòlegs, intel·lec­tu­als i acti­vis­tes, els femi­nis­mes, els anti­ra­cis­mes i els drets LGTBI són més aviat qüesti­ons iden­titàries, més pre­o­cu­pa­des pel reco­nei­xe­ment que no pas per les neces­si­tats mate­ri­als. La con­cepció és errònia.

En pri­mer lloc, perquè la militància femi­nista s’ha con­ver­tit en un dels fronts anti­au­to­ri­ta­ris més actius. Ho hem vist als Estats Units de Donald Trump i al Bra­sil de Jair Bol­so­naro. També en elec­ci­ons en països com Suècia, on les dones són més reti­cents a votar l’extrema dreta. Tal com explica la peri­o­dista Nuria Ala­bao, el femi­nisme, mal­grat les ten­si­ons inter­nes, sap arti­cu­lar deman­des que unei­xen el gènere amb la raci­a­lit­zació, l’ori­en­tació sexual i la diver­si­tat fun­ci­o­nal. Mari­e­lle Franco, política i acti­vista afro­bra­si­lera, les­bi­ana i cri­ada a les fave­les, n’és un dels exem­ples més para­digmàtics.

L’arti­cu­lació de llui­tes no és casual. Un dels perills de par­lar de classe obrera com un tot uni­forme és per­dre de vista que no tota la classe obrera pateix de la mateixa manera. Quan par­lem de bretxa sala­rial a Cata­lu­nya, per exem­ple, hem de tenir en compte que les dones migra­des són les que tenen ingres­sos més bai­xos, i que les dones, blan­ques o raci­a­lit­za­des, tenen més pos­si­bi­li­tats de tenir una doble jor­nada labo­ral, a casa i a la feina, que les fa més vul­ne­ra­bles a la pre­ca­ri­e­tat i a tenir pen­si­ons més bai­xes. El pro­fes­sor de l’School of Ori­en­tal and Afri­can Stu­dies de Lon­dres, Rahul Rao, escriu que el col·lec­tiu LGTBI és uns dels més afec­tats per les polítiques econòmiques del Banc Mun­dial en països afri­cans com Uganda, que ha vist reta­lla­des aju­des en àmbits com els de la pre­venció del VIH.

Tenir en compte aques­tes diferències és clau. Tan impor­tant és posar sobre la taula que l’auge de l’extrema dreta i l’auto­ri­ta­risme és a causa de la des­a­fecció envers el sis­tema econòmic i polític impe­rant, com ho és des­ta­car que les solu­ci­ons que pro­po­sen es basen sovint a reforçar velles jerar­quies de gènere, raça i ori­en­tació sexual. Així, la peri­o­dista Leta Hong Finc­her explica que el pro­grama econòmic i polític del règim xinès actual es basa en la pro­moció dels rols patri­ar­cals tra­di­ci­o­nals. Als Estats Units, un dels plan­ters de segui­dors de l’alt-right són les comu­ni­tats d’homes que odien les dones. Un dels punts dels pro­gra­mes elec­to­rals de l’extrema dreta euro­pea és l’endu­ri­ment de les polítiques migratòries i de segu­re­tat, basa­des, sobre­tot, en un con­trol ferri sobre sub­jec­tes que es con­si­de­ren peri­llo­sos, que sovint són per­so­nes no blan­ques. Per aca­bar-ho d’ado­bar, alguns polítics d’extrema dreta, com la fran­cesa Marine Le Pen i l’holandès Geert Wil­ders, han emprat la defensa dels drets de la comu­ni­tat LGTBI per jus­ti­fi­car les seves polítiques islamòfobes.

Ja fa temps (dècades!) que espe­ci­a­lis­tes en estu­dis de gènere i LGTBI avi­sen d’aquests fenòmens i inten­ten arti­cu­lar dis­cur­sos i polítiques per con­tra­res­tar-los. Aques­tes visi­ons no han estat reco­lli­des per part de l’esquerra majo­ritària, acti­vista, política o intel·lec­tual. Així doncs, no només es corre el risc de fer un diagnòstic defi­ci­tari de la situ­ació política i econòmica actual, sinó d’apli­car solu­ci­ons poc efec­ti­ves.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.