Opinió

Les regles de Varufakis

Si Europa vol seguir protegint els drets fonamentals no té més remei que respectar també el dret a l’autodeterminació

Quan ara fa un any van empre­so­nar la mei­tat del govern i la resta vam mar­xar cap a l’exili, una de les veus euro­pees que va denun­ciar aque­lla situ­ació amb més con­tundència va ser la de Ian­nis Varu­fakis. En una roda de premsa des de Bar­ce­lona a prin­ci­pis de novem­bre, l’exmi­nis­tre de finan­ces grec i fun­da­dor del Movi­ment per la Democràcia a Europa 2025 (DiEM25) va decla­rar que se sen­tia “aver­go­nyit” com a ciu­tadà euro­peu pel fet que a Espa­nya hi hagués “pre­sos polítics”. “Ningú no pot com­pren­dre, i no hau­ria de pas­sar, que polítics que han actuat pacífica­ment aca­bin a la presó […] Que Puig­de­mont sigui a Bèlgica fa que el món es pre­gunti què està pas­sant a Europa; el món sen­cer està mirant cap a Europa”, va dir Varu­fakis. I, posant de mani­fest la radi­cal incom­pa­ti­bi­li­tat entre la vul­ne­ració dels drets civils i el pro­jecte euro­peu, va sen­ten­ciar: “Cata­lu­nya és un pro­blema euro­peu que exi­geix una solució euro­pea.” I també que “la crisi cata­lana no és l’única ni l’última que viurà Europa” i que negar-ho és “no accep­tar la nos­tra res­pon­sa­bi­li­tat com a ciu­ta­dans euro­peus”.

Tan­ma­teix, el més interes­sant de tot és que en aque­lles decla­ra­ci­ons Varu­fakis assu­mia, de manera implícita, el vin­cle ine­vi­ta­ble entre la vul­ne­ració dels drets civils i la negació del dret a l’auto­de­ter­mi­nació. En efecte, quan no es reco­neix el dret a l’auto­de­ter­mi­nació d’un poble que té la ferma deter­mi­nació d’exer­cir-lo, s’acaba entrant en una espi­ral repres­siva incom­pa­ti­ble amb el res­pecte dels drets fona­men­tals. Dit en posi­tiu: si Europa vol seguir pro­te­gint aquests drets –és a dir, si Europa vol seguir sent Europa– no té més remei que res­pec­tar també el dret a l’auto­de­ter­mi­nació. Per tant, a Varu­fakis no li va cos­tar gens arri­bar a la con­clusió següent: Europa ha de per­me­tre la cre­ació de nous estats al seu inte­rior. En con­seqüència, hi hau­ria d’haver una norma euro­pea que pro­tegís i regulés els referèndums d’inde­pendència.

Fixem-nos bé en la con­tundència lògica i en la trans­cendència política d’aquest argu­ment. No estem dient “esta­ria bé” que la UE per­metés la inde­pendència dels seus ter­ri­to­ris res­pecte dels seus estats actu­als. O que això “seria com­pa­ti­ble amb el pro­jecte euro­peu”. No, la idea és molt més rotunda: la UE “ha de garan­tir” el dret a l’auto­de­ter­mi­nació dels seus ter­ri­to­ris perquè si no ho fa esta­ria con­tra­di­ent de manera fla­grant els seus prin­ci­pis fun­da­ci­o­nals. Per tant, la UE està política­ment i moral­ment obli­gada a regu­lar-ho.

Dit d’una altra manera, només hi ha dues for­mes d’afron­tar el repte d’una soci­e­tat mobi­lit­zada en favor de la seva inde­pendència, la manera britànica amb Escòcia i la manera espa­nyola amb Cata­lu­nya. La solució esco­cesa és com­pa­ti­ble amb els prin­ci­pis i valors de la UE, la cata­lana clara­ment no. Per això, és la UE qui hau­ria d’assu­mir la res­pon­sa­bi­li­tat d’asse­gu­rar que tots els casos que es puguin donar al con­ti­nent es reso­len a l’esco­cesa. La qual cosa sig­ni­fica tren­car amb el prin­cipi segons el qual casos com el català són un afer intern de l’estat on s’esde­ve­nen i que la UE aprovi una norma comuna per regu­lar l’exer­cici del dret a l’auto­de­ter­mi­nació. Revo­lu­ci­o­nari, sí, però impres­cin­di­ble si volem que la UE segueixi sent un espai de lli­ber­tats i no es con­ver­teixi en un espai de repressió.

És per això que Varu­fakis, en aque­lla reflexió d’ara fa un any, va pas­sar de denun­ciar la vul­ne­ració dels drets civils a Cata­lu­nya a pro­po­sar, direc­ta­ment, les regles que segons ell hau­rien de per­fi­lar la norma euro­pea. Con­cre­ta­ment, dues: 1. Quan les elec­ci­ons regi­o­nals en un ter­ri­tori amb ins­ti­tu­ci­ons legis­la­ti­ves les gua­nyin for­ma­ci­ons amb un pro­grama inde­pen­den­tista i amb “la majo­ria abso­luta d’escons però també de vots (la mei­tat més un ja hau­ria de ser vàlid)”, s’ha de cele­brar en aquell ter­ri­tori un referèndum jurídica­ment vin­cu­lant. 2. Aquest referèndum s’ha de cele­brar “en coor­di­nació amb la UE” i “com a molt d’hora” un any després d’aque­lla votació, per tal de “garan­tir un debat con­sis­tent”.

En cas de victòria dels inde­pen­den­tis­tes, Varu­fakis pro­posa tres con­di­ci­ons per tal que el nou estat sor­git del referèndum segueixi dins la UE: 1. Que garan­teixi la lli­ber­tat de cir­cu­lació. 2. Que ofe­reixi, i no imposi, la ciu­ta­da­nia del nou estat i per tant per­meti “esco­llir” que­dar-se amb l’ante­rior, o amb totes dues. 3. Que man­tin­gui “com a mínim el mateix nivell de trans­ferències fis­cals cap a la resta de zones més pobres del país, tot i que en forma d’inversió solidària” –o un nivell just de trans­ferències fis­cals d’acord amb el prin­cipi d’ordi­na­li­tat, pre­ci­saríem nosal­tres–. Regles i con­di­ci­ons, aques­tes de Varu­fakis, que, més enllà d’una o altra pre­cisió, qual­se­vol demòcrata no pot més que accep­tar. Si vol seguir sent demòcrata, és clar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.