Opinió

Alerta roja a Espanya

Només l’independentisme català ha estat capaç de posar en escac el règim del 78

Qua­ranta-tres anys després de la mort del dic­ta­dor Franco, la monar­quia borbònica, els par­tits cons­ti­tu­ci­o­na­lis­tes, les elits econòmiques i les estruc­tu­res judi­ci­als i poli­ci­als, han com­plert sense gaire mati­sos l’encàrrec de per­pe­tuar la uni­tat d’Espa­nya al preu que sigui, inclòs el ter­ro­risme d’estat i la guerra bruta a tots els nivells. Fruit del soroll de sabres i dels pac­tes incon­fes­sa­bles d’aque­lla Tran­sició, avui Espa­nya és una estruc­tura de poder moral­ment degra­dada per les seves elits, que s’apro­fi­ten d’una soci­e­tat en letar­gia per­ma­nent. Una letar­gia, per cert, que és el gran èxit del fran­quisme i la Tran­sició. I és que qua­ranta anys de dic­ta­dura ofi­cial i qua­ranta més de democràcia empel­tada de fran­quisme sociològic han fet molt de mal a diver­ses gene­ra­ci­ons d’espa­nyols.

Un mal difícil­ment repa­ra­ble durant algu­nes gene­ra­ci­ons més, perquè la majo­ria de ciu­ta­dans han accep­tat com a natu­ral la per­versió de l’estat de dret, la vio­lació de drets civils, la justícia injusta i la sub­versió de la democràcia. Així els han edu­cat, sense expli­car-los que aquesta Espa­nya és una trampa eterna per a ells matei­xos i els seus des­cen­dents, i que aquest rol de súbdits que s’ha ator­gat a la majo­ria és la garan­tia del sos­te­ni­ment dels pri­vi­le­gis d’uns pocs. Els repre­senta i els admi­nis­tra un Estat que vio­lenta el dret a tots els nivells i que res­trin­geix drets i lli­ber­tats empès per l’obsessió històrica de pre­ser­var una Espa­nya que mai no s’ha cons­truït per adhesió, sinó per impo­sició, a través de guer­res i morts. Són súbdits d’un règim blin­dat de qual­se­vol intent de rup­tura radi­cal amb el pas­sat fran­quista. Una veri­ta­ble Tran­sició democràtica pot­ser hau­ria dei­xat una Espa­nya geogràfica­ment més petita si les naci­ons que hi con­vi­uen hagues­sin exer­cit el seu dret d’auto­de­ter­mi­nació, però el que és segur és que avui Espa­nya no seria la ver­go­nya de la Unió Euro­pea.

Només l’inde­pen­den­tisme català ha estat capaç de posar en escac el règim del 78. Ni el naci­o­na­lisme basc, que viu estric­ta­ment del pacte econòmic amb Madrid; ni l’inde­pen­den­tisme basc, encara mino­ri­tari i per­se­guit, ni la nova esquerra espa­nyola de Pode­mos, que pro­pugna una reforma i no pas una rup­tura radi­cal. Ha estat el caràcter pacífic i democràtic del repu­bli­ca­nisme català allò que ha tras­tor­nat les elits super­vi­vents de la Tran­sició, que con­tro­len tots els vèrtexs que sos­te­nen un Estat opac, vio­lent i repres­siu.

És per això que els apa­rells judi­ci­als, poli­ci­als i ara també polítics actuen a la des­es­pe­rada. A Cata­lu­nya, els pre­sos polítics i els exi­li­ats són el símptoma més notori de la decadència d’Espa­nya dins i fora de les fron­te­res, però en ter­res espa­nyo­les aquesta decadència també es deixa veure de manera obs­cena. Un minis­tre del PSOE supre­ma­cista que bana­litza el geno­cidi indígena i humi­lia dotze mili­ons d’indígenes assas­si­nats als Estats Units; un humo­rista que serà jut­jat per ultratge als símbols naci­o­nals i un delicte d’odi per mocar-se amb la ban­dera d’Espa­nya en un gag inno­cent; un Tri­bu­nal Suprem que can­via una sentència per bene­fi­ciar l’Ibex 35 i aban­do­nar els con­su­mi­dors; una classe política que uti­litza amb natu­ra­li­tat un llen­guatge guer­ra­ci­vi­lista, i una ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zació de la bana­lit­zació del tota­li­ta­risme que faci­lita que diri­gents polítics a esquerra i a dreta es van­tin de tenir arrels fran­quis­tes. Tot ple­gat, ama­nit amb la pre­potència d’Espa­nya donant lliçons al Regne Unit sobre el Bre­xit i la sobi­ra­nia de Gibral­tar, dues qüesti­ons refe­ren­da­des a les urnes.

Espa­nya es troba en una cruïlla deci­siva per al seu futur polític, social, econòmic i, sobre­tot, democràtic. D’ençà de la Tran­sició, que la soci­e­tat espa­nyola venera aquest període com un somni de nor­ma­li­tat democràtica basada gai­rebé exclu­si­va­ment en l’alter­nança de poder entre la dreta i l’esquerra. Ara, però, que no només està en perill la uni­tat d’Espa­nya sinó la super­vivència de tota una soci­e­tat, els espa­nyols que es con­si­de­rin demòcra­tes farien bé de recu­pe­rar l’espe­rit uni­tari d’aquell “no pas­sa­ran!” de la lluita repu­bli­cana. L’alter­na­tiva és dei­xar-los pas­sar i que ho escla­fin tot per sem­pre.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor