Opinió

En català, no val

El 2009, el Tribunal Suprem va acceptar per primer cop un recurs en català. Va ser un miratge

Ara fa nou anys, el 16 de desem­bre del 2009, el Tri­bu­nal Suprem (TS) va accep­tar per pri­mer cop un recurs pre­sen­tat en català. Ho va fer perquè reco­nei­xia la vigència de la Carta Euro­pea de les Llengües Mino­ritàries que ava­lava –i avala encara– l’ús del català davant la justícia. Aquesta reso­lució pio­nera de l’alt tri­bu­nal espa­nyol repre­sen­tava el reco­nei­xe­ment més clar a un dret que tenen els ciu­ta­dans i que no sem­pre és res­pec­tat: el de diri­gir-se als tri­bu­nals de justícia en català, ja sigui de manera oral o en els escrits que pre­sen­ten, sense neces­si­tat de can­viar d’idi­oma o d’adjun­tar una tra­ducció. Va ser un miratge perquè l’any següent, el 2010, el mateix tri­bu­nal dene­gava un recurs a un ciu­tadà català perquè estava escrit... en català. Ves quina cosa!

El 19 de juliol del 2010, l’Audiència Pro­vin­cial de Bar­ce­lona va decla­rar Marc Bel­zun­ces cul­pa­ble de delicte elec­to­ral. Bel­zun­ces s’havia negat a for­mar part d’una mesa elec­to­ral en les elec­ci­ons espa­nyo­les de l’any 2008. Al·legava objecció de consciència a Espa­nya com a inde­pen­den­tista. Bel­zun­ces va voler que el procés judi­cial es fes en català, volun­tat que no van res­pec­tar diver­sos tri­bu­nals mal­grat el dret dels cata­la­no­par­lants a cur­sar els pro­ce­di­ments en català. Bel­zun­ces va pre­sen­tar lla­vors un recurs al TS. Aquest es va negar a donar per vàlid el recurs perquè no estava escrit en cas­tellà. L’acu­sat va pre­sen­tar un nou recurs al TS con­tra la decisió del mateix tri­bu­nal. Final­ment, el TS va resol­dre en con­tra i en aquests ter­mes: “Un recurs pre­sen­tat en català no té vali­desa legal.”  Aquell miratge, s’ha con­ver­tit en un mal­son. D’un temps cap aquí, és el que veiem que patei­xen diver­ses per­so­nes cata­la­nes que s’han de diri­gir a la justícia espa­nyola perquè els reclama, els cita o els noti­fica arran de denúncies per a supo­sats delic­tes de pen­sa­ment o intenció. Con­cul­cació de drets adqui­rits perquè no es pensa igual que el legis­la­dor.

Quan es tracta d’adreçar-te a la justícia espa­nyola per diri­mir qüesti­ons rela­ti­ves a les ide­o­lo­gies o els pen­sa­ments és clar que en català, no val.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor