Opinió

Temporeres marroquines

Si la vida de les dones blanques importa poc en l’àmbit polític, la de les dones racialitzades importa encara menys

El jut­jat de pri­mera instància i ins­trucció número 3 de La Palma del Con­dado (Huelva) ha arxi­vat la inves­ti­gació sobre la denúncia de qua­tre tem­po­re­res mar­ro­qui­nes, una d’elles emba­ras­sada, con­tra un empre­sari de la maduixa a qui acu­sa­ven d’asset­ja­ment i abús sexual. Encara resta oberta una causa fruit de la denúncia d’un altre grup de tem­po­re­res que tre­ba­lla­ven a Moguer. Col·lec­tius femi­nis­tes han posat el cas de les tem­po­re­res com a exem­ple de com el gènere, la raci­a­lit­zació –les dis­cri­mi­na­ci­ons i desi­gual­tats que patei­xen mol­tes per­so­nes per no ser blan­ques– i la glo­ba­lit­zació con­di­ci­o­nen com es pro­du­eix la violència mas­clista.

Si ja en un judici per abu­sos sexu­als les dones són qüesti­o­na­des pel que van fer o per com ana­ven ves­ti­des, en el procés de les tem­po­re­res hem vist acti­tuds com la de l’advo­cat de l’empre­sari acu­sat, que va tit­llar la denúncia de les tre­ba­lla­do­res de mani­o­bra per evi­tar la tor­nada al Mar­roc un cop aca­bes­sin la feina. També s’hi poden afe­gir agreu­jants com el des­co­nei­xe­ment de l’idi­oma o de la legis­lació en matèria de violència mas­clista del país d’aco­llida, així com la vul­ne­ra­bi­li­tat econòmica de les dones, que marca la decisió i la capa­ci­tat de denun­ciar; l’aïlla­ment geogràfic de l’indret on vivien i tre­ba­lla­ven, o l’absència de xar­xes de suport –fami­li­ars, d’amis­tats, etc.

Les tem­po­re­res solen ser de zones rurals del Mar­roc, tenen càrre­gues fami­li­ars i poc conei­xe­ment del cas­tellà. Això con­di­ci­ona el marge d’accep­tació de fei­nes al lloc d’ori­gen; la capa­ci­tat nego­ci­a­dora, que depèn total­ment de qui les con­tracta, i el seu caràcter tem­po­ral, ja que volen tor­nar amb les seves famílies un cop fina­lit­zada la feina. Que aca­bin tre­ba­llant en un sec­tor com és el de la recol·lecció frui­tera tam­poc és casual. Són fei­nes precàries, sobre­tot si les exer­cei­xen dones.

La tímida reacció social que ha des­per­tat aquest cas, en com­pa­ració amb les mas­si­ves mos­tres d’indig­nació de la sentència dels vio­la­dors de la manada, ha tor­nat a evi­den­ciar que si ja la vida de les dones blan­ques importa poc en l’àmbit polític, la de les dones raci­a­lit­za­des importa encara menys. Pre­ci­sa­ment, la jerar­quit­zació de les opres­si­ons pati­des per les dones ha estat cri­ti­cada dins del movi­ment femi­nista mateix. Chan­dra Tal­pade Mohanty, en el seu arti­cle Sota ulls occi­den­tals, expli­cava que mol­tes femi­nis­tes blan­ques occi­den­tals han pro­mo­gut una imatge essen­ci­a­lista i homogènia de “la dona del Ter­cer Món”, segons la qual el que tin­drien en comú totes les dones no occi­den­tals seria la sub­missió a for­mes locals de domi­nació mas­clista.

L’este­re­o­tip de “la dona del Ter­cer Món” ha rele­gat les neces­si­tats específiques de la majo­ria de dones del món a la cua de les pri­o­ri­tats del movi­ment femi­nista, perquè si no saps ben bé per què es pro­du­ei­xen, no les pots abor­dar cor­rec­ta­ment. També ha por­tat a con­si­de­rar que aques­tes dones no tenen ini­ci­a­tiva, ni veu, ni recur­sos per enfron­tar-se a la violència que patei­xen. Això ha fet que sovint no se les tin­gui en compte en les llui­tes que pre­ci­sa­ment bus­quen defen­sar els seus drets. L’acti­vista femi­nista Bri­gitte Vasa­llo posa com a exem­ple el Mar­roc, on les acci­ons fetes per acti­vis­tes euro­pees de Femen van aca­bar cre­ant pro­ble­mes al movi­ment LGTBI del país. En el cas de les tem­po­re­res, resulta posi­tiu, mal­grat que cal­dria més ressò mediàtic, que se’ls hagi donat veu en els mit­jans i que se les mos­tri en acti­tuds pro­ac­ti­ves, com ara mani­fes­tant-se pels seus drets. També és relle­vant donar veu als col·lec­tius de dones que al Mar­roc fa temps que inves­ti­guen els abu­sos que patei­xen les tem­po­re­res quan són con­trac­ta­des al país d’ori­gen, així com als col·lec­tius anti­ra­cis­tes que les defen­sen a Espa­nya.

Si alguna cosa exem­pli­fica el cas de les tem­po­re­res mar­ro­qui­nes és que, en una soci­e­tat cada cop més sen­si­bi­lit­zada, tenir en compte les diver­ses rea­li­tats –ètnia, classe, ori­en­tació sexual, diver­si­tat fun­ci­o­nal o iden­ti­tat de gènere– que afec­ten la vida de les dones és fona­men­tal per erra­di­car el mas­clisme i la violència de gènere.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor