Opinió

EL vòmit de la mala fe

El meu besavi López era ori­gi­nari de Jaén. Era saba­ter de pro­fessió i de ben jove es veu que només tenia al cap anar-se’n a viure a Cata­lu­nya, perquè, segons el seu fill, el meu avi, n’estava fins al cap­da­munt, del senyo­ret ter­ra­ti­nent andalús i dels palan­ga­ne­ros madri­lenys que li reien les gràcies. A Bar­ce­lona es va casar amb una cata­lana, la meva besàvia Andreu, van criar cinc fills, van obrir tres saba­te­ries i com que el negoci els anava prou bé, es van com­prar una caseta a la car­re­tera de la Rabas­sada. Pre­su­mia de fer saba­tes a mida a Pau Casals, “aquell senyor tan ben edu­cat que toca al Palau de la Música”, i es posava malalt cada vegada que Ale­jan­dro Ler­roux, un altre andalús com ell, mal­par­lava dels cata­lans i de Cata­lu­nya. El català va ser, a par­tir de la seva arri­bada, la seva única llen­gua, que admi­rava i esti­mava. I tot això sense tenir cap consciència de cata­la­ni­tat, pàtria, ban­dera, iden­ti­tat, militància i, molt menys, de defensa d’inde­pendència del ter­ri­tori català. Crec que hau­ria esgar­ra­pat qual­se­vol que, davant seu, s’hagués atre­vit a des­tros­sar aquest mira­cle que deia que era la soci­e­tat cata­lana.

Per això, com el que era, un català més d’ori­gen andalús, (tal com ho hau­ria fet un català d’ori­gen algerià o sene­galès), de ben segur que s’hau­ria emo­ci­o­nat quan José Mon­ti­lla va ser inves­tit 128è pre­si­dent de la nos­tra nació. I no pas per afi­ni­tat política ni tam­poc ideològica, sinó perquè aquest “mira­cle” de la soci­e­tat cata­lana, tan allu­nyada del seu lloc d’ori­gen, ho havia fet pos­si­ble.

La mala fe d’aquell Ler­roux que tanta angúnia pro­vo­cava al meu besavi és la mateixa que mou la llen­gua bífida dels que gover­nen avui Anda­lu­sia. La mateixa mala fe dels Cha­ves i Díaz de torn que la gover­na­ven abans. La mateixa mala fe del Movi­mi­ento que va pro­moure les cases regi­o­nals per anar con­tra el català i Cata­lu­nya. I la mateixa mala fe que va guiar els pas­sos del soci­a­lista Josep Maria Sala, sepa­rant cata­lans en com­par­ti­ments estancs, amb noms tan exòtics com bao­bab, per als d’ori­gen de l’Àfrica negra; xabaca per als d’ori­gen àrab, i xarxa lla­tina d’ori­gen lla­ti­no­a­me­ricà.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor