Opinió

DONES DEL VI AL PODER

La incursió de les dones en el món enològic, especial-ment als cellers, ha pres força en els últims anys

Una parella s’asseu a sopar en un restaurant. “La senyora prendrà vi?”, pregunta el sommelier al senyor. “És clar que sí”, respon ella ràpidament. “Doncs li poso un moscatell, dolcet, oi?” “No, no, prendré un cabernet sauvignon del Penedès.” La comunicadora del vi Meritxell Falgueras utilitza aquesta conversa simulada, que es podia sentir fàcilment no fa tant de temps, per exemplificar com la relació social establerta entre el vi i les dones no ha estat, tradicionalment, comparable amb la dels homes. “I no parlem de les professionals. Jo que soc rossa i jove, he hagut de patir que no es refiessin de mi i demanessin pel meu pare quan era al mostrador”, diu l’experta, cinquena generació de la reconeguda botiga de vins de Barcelona Celler de Gelida.

Afortunadament, la incursió de les dones en el món enològic, especialment als cellers, ha pres embranzida en els últims anys, i això ha fet que les coses estiguin canviant força. “Hi ha grans professionals que fan molt bé les coses i que es mereixen més visibilitat”, assenyala Falgueras, que amb 20 anys es va convertir en la sommelier més jove de l’Estat. Per això, en col·laboració amb l’emprenedora Anne Cannan, de Clos Figueras (Priorat), dijous passat va celebrar al Celler de Gelida una festa de dones i vi, emmarcada en les celebracions del 8 de març, que va reunir dotze elaboradores que han destacat per la seva bona feina. Moltes pertanyen a noves generacions apassionades per la vinya i ben formades, fins i tot en altres especialitats com el dret (el cas d’Olivia Bayés que treballava com a advocada amb el seu marit, i ara tots dos dirigeixen el celler Marco Abella a Porrera), amb projectes molt personals (com Vins de Pedra, que Marta Pedra va iniciar el 2010 a la DO Conca de Barberà), amb cognoms familiars potents (Mireia Torres, responsable de Jean Leon i de nous projectes de Torres) i també amb inquietuds ecològiques i biodinàmiques (com Marta Rovira de Celler Mas d’en Gil, al Priorat), que és enginyera aeronàutica. La cita va servir per reivindicar-se, establir sinergies i pensar en futures col·laboracions. Perquè, malgrat que és boníssim, les dones del món del vi no es conformen amb el moscatell dolcet de les postres.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor