Opinió

Opinió

D’indults i amnisties

Indults i amnisties són decisions polítiques que, a més de ser aplicables només a uns quants, requereixen alguna cosa que dista molt d’existir: la voluntat i els incentius per fer-ho

Quan encara no s’ha dic­tat cap sentència, és dolent estar par­lant ja d’indults o amnis­ties, i això per dos motius: pri­mer, perquè reflec­teix una escassa con­fiança en la Justícia i, segon, perquè implica menys con­fiança en els pos­si­bles recur­sos. En el cas del procés, des­con­fiar de la Justícia sem­bla lògic i fona­men­tat però des­con­fiar del sis­tema de recur­sos és tant com negar l’existència mateixa d’un sis­tema de garan­ties que, amb més o menys encert, sí que fun­ci­ona. No tinc cap dubte que tots podem tenir, i hem de tenir, un punt de des­con­fiança cap a com ha fun­ci­o­nat l’admi­nis­tració de Justícia en el cas català, i això perquè tot el que ha anat suc­ceint es va tor­nar pre­vi­si­ble, en el sen­tit nega­tiu del terme, i, a més, perquè s’ha anat per­fi­lant com una maquinària impla­ca­ble per des­truir, judi­ci­al­ment, allò que la política no ha estat capaç de com­pren­dre ni solu­ci­o­nar.

Des de molt abans que el fis­cal gene­ral pre­sentés les que­re­lles con­tra el govern de la Gene­ra­li­tat i els mem­bres de la mesa del Par­la­ment, ja s’estava tre­ba­llant en aquest pla de cri­mi­na­lit­zació de la política. No m’ho invento jo, sinó que és una cosa reco­ne­guda per Tácito en res­pos­tes a les pre­gun­tes de la fis­cal en el judici davant del Suprem. A Tácito, no li va gene­rar cap pro­blema afir­mar que des del 2015 estava inves­ti­gant l’inde­pen­den­tisme i que ho feia per ins­truc­ci­ons de l’ales­ho­res fis­cal en cap de l’Audi­en­cia Naci­o­nal. És aquí, si no abans, on comença tota aquesta per­se­cució que després es va mate­ri­a­lit­zant fins a arri­bar al judici i la pròxima sentència.

En aquest esce­nari, i havent vist tot el que ha succeït els últims dos anys, és evi­dent que ningú que tin­gui el cap ben clar pot tenir ni la més mínima con­fiança en la justícia... en aque­lla que s’escriu amb minúscula i que només reflec­teix una inten­ci­o­na­li­tat política incom­pa­ti­ble amb el que hau­ria de ser en qual­se­vol estat democràtic i de dret.

Ara bé, pen­sar que el final de tot és la sentència és tant com renun­ciar als recur­sos i, sobre­tot, entrar en el pla de la des­con­fiança cap a tot i tot­hom... Aquesta és una dinàmica peri­llosa que pot por­tar-nos a abraçar els fanals equi­vo­cats.

És clar que, de la mateixa manera que no es pot con­fiar en la justícia que impar­teixi el Suprem, tam­poc es poden espe­rar grans coses, més aviat res, del que ens pugui depa­rar el Cons­ti­tu­ci­o­nal, que, arri­bats a aquest punt, ha fet grans mos­tres de ser un òrgan de majo­ries i no un intèrpret qua­li­fi­cat de la Cons­ti­tució. Més clara­ment: no espe­rem res encara que esti­guem obli­gats a pas­sar per aquest fil­tre.

Des­con­fiar també d’Europa, més con­cre­ta­ment d’Estras­burg (Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans-TEDH) i Luxem­burg (Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea-TJUE), és entrar en una dinàmica per­versa que implica, entre altres coses, la negació de qual­se­vol remei judi­cial per a un tema judi­cial i la con­cessió, a la classe política, de la capa­ci­tat per resol­dre, ja judi­ci­a­lit­zat, allò que no van ser capaços d’arre­glar quan encara era només política. Això és d’inge­nus.

Abans de poder par­lar, nova­ment, de política, s’ha de nete­jar l’escam­pada dei­xada amb la impúdica uti­lit­zació de l’apa­rell judi­cial per repri­mir el dis­si­dent, el con­trari, l’adver­sari polític. Quan la maquinària judi­cial es posa en marxa només es pot atu­rar dins les vies del procés i, això, es farà abans o després i en un cas com el català, en què les altes instàncies juris­dic­ci­o­nals espa­nyo­les s’han obs­ti­nat, la res­posta no es tro­barà a Espa­nya sinó a Europa... Amb més o menys encert així serà i, a més, és l’única sor­tida pos­si­ble.

Indults i amnis­ties, se’n parla molt aquests dies, són deci­si­ons polítiques que, a més de ser apli­ca­bles només a uns quants, reque­rei­xen alguna cosa que dista molt d’exis­tir: la volun­tat i els incen­tius per fer-ho. Res del que es pugui ofe­rir, com no sigui l’abso­luta i humi­li­ant ren­dició, serà incen­tiu sufi­ci­ent per impul­sar cap polític a fer un pas en aque­lla direcció... Qui digui el con­trari o és un ingenu o men­teix.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.